Tilbakeblikk:Dramaet på Molineux som ga den første ligatittelen under Bob Paisley

På årsdagen for Bob Paisley sin fødsel skal Liverpool igjen prøve å feste grepet på ligatittelen med bortekamp mot Wolverhampton.


Queens Park Rangers var ferdig med en for dem historisk god ligasesong med Bowles, Francis, Givens etc. For øvrig etterfulgt av et nyopprykket Manchester United.

Dette var helt mot slutten av 1975/76 sesongen og i de dager hvor det var to poeng for seier og hvor man i England delte antall scorede og innslupne mål for å avgjøre «goal average».

QPR hadde 59 poeng på 42 kamper, og understreker igjen at du fikk to poeng for seier, og 67-33 i målforskjell. Det ble spilt mange kamper på 70-tallet også, og været og banene var kanskje ikke de beste, slik at Liverpool hadde igjen en hengekamp borte mot Wolverhampton etter planlagt sesongslutt. De røde stod med 58 poeng og 63-30 i målforskjell.

Kø fra Liverpool

Liverpool ville være mester med seier i Wolverhampton, og med 0-0 og 1-1, men ikke med 2-2 eller uavgjort med enda flere mål.

Bill Shankly hadde sjokkert en fotballverden med å gi seg to år tidligere og under hans tidligere assistent, den stillferdige Bob Paisley, hadde det blitt 2. plass i engelsk 1. divisjon i 1974/75.

Nå ante den røde delen av Merseyside at Liverpool kunne sikre sitt 9. ligamesterskap, som den gangen var en rekord. Køene ned mot West Midlands skal ha vært enorme og det er en kjent historie om at brødrene til Phil Thompson stod i kø for å komme inn, på det som da var ståtribune og man betalte ved telleapparater for å komme inn.

Køen gikk faktisk forbi garderoben hvor Liverpools spillere skiftet og brødrene kom i kontakt med Phil, som igjen henvendte seg til Bob Paisley om ikke de kunne få lov til å gå igjennom garderoben og komme ut på tribunen den veien. Innen Paisley fikk stengt igjen døra etter Thompson brothers var det et hav av scousere som så sitt snitt og fosset forbi laget som forberedte seg til å kjempe om ligatittelen. Den fortvilte manageren henvendte seg til sin fortsatt ganske unge midtstopper og lurte på hvor mange brødre han hadde(!)

Alt ble avgjort det siste kvarteret

Wolves på sin side lå under streken og måtte vinne for å komme forbi rivalen Birmingham og på sikker plass.

14 minutter var spilt da nettopp Phil Thompson misset et forsøk på en klarering og store og hurtige Steve Kindon kunne fosse fram mot Ray Clemence og sende vertene i føring og Molineux i ekstase.

Siden ble det mer og mer ryggen mot veggen for vertene mot et Liverpool som presset febrilsk. Et kvarter før slutt fikk imidlertid de røde fra Anfield hull på byllen.

Tommy Smith sendte en ball inn mot forsvarsmuren til ulvene, svære John Toshack vant hodeduellen og flikken fant Kevin Keegan på løp inn i feltet. Energiske Kevin nærmest løp ballen i mål og plutselig var situasjonen snudd på hodet med Liverpool som ligamestere og Wolves nede i 2. divisjon.

Toshack og Ray Kennedy feide all tvil til side under de siste fem minuttene av kampen, og da dommeren blåste av til resultatet 3-1 stormet tusenvis av fans fra Liverpool banen.

Det var en av de mest dramatiske avslutningene på et ligamesterskap, og det første av utrolige seks ligagull på ni sesonger med Bob Paisley som manager.

Liverpool: Clemence, Smith, Neal, Thompson, Kennedy, Hughes, Keegan, Case (Fairclough 60), Heighway, Toshack, Callaghan.