Gresset er ikke alltid grønnere

Det gjelder for flere av ungguttene som har søkt lykken andre steder. Slik har de funnet seg til rette i nye klubber.

Flere unggutter bestemte seg før sesongen for å prøve lykken andre steder enn i et Liverpool som har etablert seg som verdens beste lag.

Det mest omtalte overgangen på Liverpools akademi denne sesongen var Bobby Duncan.

Den 18-årige scouseren hadde hatt en god sesong for U18-laget i den foregående sesongen, og alt lå til rette for en videre progresjon på U23-laget i denne sesongen. Flere ble overrasket da unggutten, med den aktive agenten Saif Rubie i spissen, bestemte seg for å presse gjennom en overgang til Fiorentina for å spille førstelagsfotball.

I Firenze har førstelagssjansene uteblitt. Spissen har ikke vært involvert i noen av førstelagskampene, og på sine ni kamper for U19-laget har det bare blitt fire mål og den frustrerte scouseren har også fått tildelt et direkte rødt kort.

Han har faktisk flere minutter mot seniorlag for Liverpool enn Fiorentina denne sesongen, etter at han startet mot Oldham Athletic i EFL Trophy. 

Han har på mange måter byttet ut U23-fotball i England med U19-fotball i Italia, og har måttet se flere av sine lagkamerater debutere for Liverpools førstelag i mellomtiden. Alle Tom Hill, Luis Longstaff og Jack Bearne, som har debutert for førstelaget, var langt bak Duncan i køen før denne sesongen.

Nå har han også gått fra agenten Rubie, som nok var sterkt involvert i det dårlige valget.

Noen påpekte at dette var en overgang som hadde flest likhetstrekk med salgene av selvsikre Jerome Sinclair og Sergi Canos grunnet urealistiske tanker på egne vegne - det virker bare mer og mer riktig.

Rafa Camacho bestemte seg for å dra hjem til Portugal før sesongen, etter å ikke ha blitt satset på i offensive roller for Liverpools førstelag.

Portugiseren har vært en del av førstelagsstallen, og har fått rundt 350 minutter for laget fra hovedstaden Lisboa. Vingen har fått ett mål da han kuttet inn og dundret ballen i nettet med sin skarpe venstrefot mot Portimonense i den portugisiske cupen.

I mellomtiden har han måttet se spillere som Curtis Jones og Neco Williams imponere for Liverpools førstelag. Ingen av de to var foran 19-åringen i køen før sesongen.

Ovie Ejaria er «utlånt» til Reading fra Liverpool denne sesongen, men i prinsippet er det bare et kjøp som ikke finansieres før neste sesong, for å pynte på årets regnskap.

Den kreative, tekniske og høyreiste midtbanespilleren, som flere har sammenlignet med Paul Pogba, har fått opp mot 2000 minutter denne sesongen, og har registrert tre mål og tre målgivende.

Teknikeren fra London har imponert mange med sin eminente nærteknikk, og har levert detaljer som har fått oppmerksomhet i hele fotball-Europa.

22-åringen virker å ha tatt et klokt valg ved å forlate Liverpool, etter å ikke ha passet inn i Liverpools spillestil. Han er nok å se i Premier League før eller senere.

Nordmannen Edvard Sandvik Tagseth tok turen tilbake til Rosenborg etter å ha slitt med skader i de siste årene.

Den 18-årige kraftpakken har fått 55 minutter i Europaligaen for laget fra Trøndelag. Det virker som et smart valg å bygge seg opp igjen i Eliteserien etter noen trøblete sesonger.

Nederlenderen Bobby Adekanye sluttet seg til Lazio, med tidligere røde Lucas Leiva og Luis Alberto på laget, før 19/20-sesongen.

Den 20 år gamle vingen er jevnlig involvert i troppene til laget fra Roma, og har debutert både i Europaligaen og Serie A, som har resultert i ett målpoeng mot rumenske Cluj.

Fireren George Johnston, Conor Masterson, Corey Whelan og Juanma figurerte jevnlig i reservelagets forsvar i 18/19-sesongen, men bestemte seg for å prøve seg andre steder.

Den tidligere reservelagskapteinen Johnston dro til Feyenoord, og har så langt ikke fått minutter for Dick Advocaats mannskap. Den skotske 21-åringen er involvert i førstelagsstallen og får sannsynligvis debuten i løpet av sesongen.

Masterson dro til Queens Park Rangers før sesongen, og fikk nylig sin seniordebut i FA-cupen. I den kampen ble Swansea slått 5-1 av London-laget, med iren i hjertet av forsvaret. 

Whelan dro over Atlanterhavet til Phoenix Rising i sommer. For Didier Drogbas tidligere klubb har den irske forsvarsspilleren fått oppunder 1000 minutter, og 22-åringen bidro til seier i nivå 2 for laget.

Venstrebacken Juanma dro til ukrainske Vorskla før sesongen, og har ikke gjort seg spesielt bemerket for laget som ligger nest sist i den ukrainske toppdivisjonen.

Vi noterer også at ungguttene Patrik Raitanen og Glen McAuley tok turen til henholdsvis Fortuna Sittard og St. Patricks Athletic før sesongen.

Finske Raitanen har fått sin debut i Æresdivisjonen og irske McAuley har fått sitt første mål i seniorfotballen i hjemlandet.

For å konkludere kan det antas at flere av disse spillerne hadde fått flere minutter for Liverpools førstelag enn i sine respektive destinasjoner, og spilleren som virker som den største taperen av de som har forlatt akademiet er Bobby Duncan.

Allikevel er det nær umulig å forutse en så bra sesong for unggutter på førstelaget før sesongen, og flere av de tidligere røde vil få fine karrierer med utgangspunkt i sine nye destinasjoner.