Perioden etter Sir Alex Ferguson:Liverpool har tatt tilbake tronen

Vi undersøker de to rivalenes utvikling etter United-legendens avgang.

Den 8. mai 2013 ble det annonsert at Sir Alex Ferguson skulle gi seg som Uniteds manager, etter at han hadde ledet klubben i over 25 år. Dagen etterpå ble arvtageren klar, en mann som var håndplukket av Ferguson til å lede laget i de neste 25 årene - David Moyes. 

På den samme tiden hadde Liverpool fullført den første sesongen under Brendan Rodgers. Den sesongene endte i syvende plass i Premier League og tidlig exit i cupene med Luis Suarez som toppscorer i begge turneringer. 

Etter 2013/14-sesongen så det ut til at makten hadde skiftet i Liverpools favør. 

2013/2014 - Liverpools trone glapp

Mens Manchester United slet under David Moyes spilte Liverpool noe av den beste angrepsfotballen Anfield noen gang har sett, med Luis Suarez og Daniel Sturridge i spissen.

Etter en rekke på 11 strake seire hadde Liverpool ledelsen over Manchester City med tre kamper igjen, men etter tap mot Chelsea og uavgjort mot Crystal Palace røk ledelsen og den etterlengtede tittelen glapp. Luis Suarez vanvittige 31 mål sørget ikke for seriegull. 

VONDE BILDER: En trøsteløs Suarez etter uavgjort mot Crystal Palace. Resultatet sørget for at tittelhåpet brast.

VONDE BILDER: En trøsteløs Suarez etter uavgjort mot Crystal Palace. Resultatet sørget for at tittelhåpet brast.

Mens Liverpool dominerte slet Moyes mannskap og i april 2014 ble han sparket. Ryan Giggs overtok ledelsen til sesongslutt og ledet laget til syvende plass i ligaen. Louis van Gaal ble utvalgt til å ta over etter fiaskoen David Moyes. 

2014/2015 - En pinlig sesong

I løpet av sommeren 2014 ble Luis Suarez solgt til Barcelona for 65M£. Rodgers kjøpte inn blant andre Adam Lallana, Emre Can, Rickie Lambert, Mario Balotelli og Divock Origi for å tette hullet etter uruguayaneren, men det viste seg å bli en umulig oppgave for nord-iren. 

I Champions League røk Liverpool ut i gruppespillet bak Basel og Real Madrid, etter at Rodgers valgte å bortprioritere oppgjørene mot Real Madrid til publikumets store ergrelse. I det påfølgende europaligasluttspillet ble det et pinlig tap mot Besiktas på straffer. 

I Premier League ble det to pinlige tap mot Manchester United, det ene etter en famøs Gerrard-utvisning, og det endte med 6. plass i ligaen. Supporterne hadde mistet troen på Rodgers prosjekt, og flere ønsket han sparket før den neste sesongen. Steven Gerrard ble toppscorer i sin siste sesong med 13 mål. 

Under Louis van Gaal ble det ikke den markante forbedringen som Manchester United håpet på. De greide såvidt å sikre seg den viktige 4. plassen, og var med det tilbake i det gode selskapet i Champions League, men var ikke i nærheten av å plukke opp troféer. 

DÅRLIGE VENNER: Rodgers og Van Gaal var ikke bestevenner under tiden som rivaler.

DÅRLIGE VENNER: Rodgers og Van Gaal var ikke bestevenner under tiden som rivaler.

2015/2016 - Europeisk eventyr med Jürgen i førersetet

Brendan Rodgers satt på lånt tid i begynnelsen av 2015/16-sesongen, og da det ikke var forbedring å spore for et Liverpool som ble mer og mer kjedelig å se på, så FSG seg nødt til å sparke nordiren. Etter et hysteri uten like ble erstatteren klar - tyskeren Jürgen Klopp. Tvilere skulle gjøres om til troere. 

Spillernes motivasjon økte betraktelig under Klopp, men resultatene i Premier League lot vente på seg. I ligacupen ble det finale, som endte med et skuffende tap mot Manchester City. 

I europaligaen dro Liverpool på en reise supporterne sent vil glemme. I første utslagsrunde ble Augsburg slått, før Manchester United ventet i åttendedelsfinale. Liverpool rundspilte laget fra øst, og viste for første gang virkelig at prosjektet til Klopp var i gang. 

Videre ble Borussia Dortmund beseiret i en legendarisk kvartfinale, før man var overlegne i semifinalen mot Vilareal. Alt så ut til å ligge til rette for seier i finalen mot Sevilla, men Liverpool snublet på mållinjen og måtte se hele eventyret ende i ingenting. Allikevel hadde Klopp på mange måter oppnådd målet han hadde satt før sesongen - tvilere hadde blitt omgjort til troere. 

EKSTASE: Lovren feirer vinnermålet mot Borussia Dortmund.

EKSTASE: Lovren feirer vinnermålet mot Borussia Dortmund.

Liverpool endte på åttende plass i Premier League og måtte se Champions League fra sofakroken i den neste sesongen. 

Manchester United endte på en sur femte plass i ligaen, og FA-cup triumfen reddet ikke Louis van Gaal. Nederlenderen fikk sparken etter sesongen. 

2016/2017 - Klopp mot Mourinho

Louis van Gaals erstatter ble meritterte Jose Mourinho. 

Portugiseren forbedret laget, og vant både ligacupen og europaligaen i den første sesongen. Det så ut som om det endelig skulle løsne for Manchester United. 

Klopps Liverpool startet sesongen i fyr og flamme med Mané, Firmino og Coutinho i spissen, men da den senegalesiske lynvingen dro til afrikamesterskapet hadde Liverpool en blytung periode. Etter å ha slått Middlesbrough 3-0 i den siste kampen greide laget å sikre seg etterlengtet Champions League-spill. 

Det største positive tegnet den sesongen var Liverpool storspill mot de beste lagene. De røde tapte aldri mot de såkalte topp-6-lagene, og rundspilte blant annet Guardiolas City, Pochettinos Spurs og Wengers Arsenal. Det store problemet virket å være det ustabile forsvaret og vanskeligheter mot etablert forsvar. 

STORE ANLEDNINGER: Liverpool var best i de store anledningene i 2016/17-sesongen.

STORE ANLEDNINGER: Liverpool var best i de store anledningene i 2016/17-sesongen.

2017/2018 - Kongen av Egypt sørget nesten for Champions League-triumf

Før Champions League-spill i 17/18-sesongen ble blant annet Salah hentet inn for å tilby mer bredde i det offensive leddet. Det skulle vise seg å være en genistrek. 

Med egypteren i spissen tok Liverpool seg videre i Champions League samtidig som de gjorde sakene bra i Premier League. Manchester City var det suverent beste laget i Premier League med Manchester United som den nærmeste utfordreren. 

Liverpool begynte på et nytt eventyr i Europa i sluttspillet av Champions League, med nysigneringen Virgil van Dijk i midtforsvaret. Porto ble knust i åttendedelsfinalen, før Manchester City ble nedsablet over to kamper i oppgjør som vil bli husket i lang tid. I semifinalen ventet Alisson Beckers Roma, men brasilianeren kunne ikke hindre Salah fra å sende Liverpool til Champions League-finale.

I mellomtiden sikret Liverpool seg spill i Champions League den neste sesongen med fjerde plass i ligaen, med en rekordjaktende Salah i spissen, mens Manchester United kom på en sterk andre plass. Det har Mourinho senere uttalt at var blant hans beste prestasjoner som manager. 

Det var allikevel Champions League-finalen som definerte sesongen. 

Liverpool hadde akkurat begynte å dominere banespillet mot Real Madrid da Salah måtte av med skade etter en duell med Reals kyniske stopper Sergio Ramos. To tabber fra Karius og et vanvittig Bale-mål sørget for at sesongen endte med det som virket som bunnløs sorg for Liverpools spillere. 

Troene var igjen usikre på om det røde laget noen gang skulle få det etterlengtede troféer under Klopp.

BUNNLØS SORG: Karius rotet det til i finalen mot Real Madrid.

BUNNLØS SORG: Karius rotet det til i finalen mot Real Madrid.

2018/2019 - Endelig trofé

I 18/19-sesongen var det virkelig Liverpool som etablerte seg som det klart beste laget av de to rivalene. Sir Alex snakket ofte om "knocking Liverpool off their perch" - det gjorde Klopps mannskap i den forrige sesongen.  

Liverpool og Manchester City leverte historisk gode sesonger, og det var bare ett poeng som skilte de to ved sesongslutt. Liverpools 3-1-seier over Manchester United etter to mål fra Xherdan Shaqiri markerte på mange måter maktskiftet mellom de to rivalene. 

I Champions League ble kontrollerte seire over Bayern Munchen og Porto fulgt opp med et legendarisk comeback mot Barcelona i semifinalen, da det så ut som om Liverpool skulle gå nok en sesong uten sølvtøy.

I Champions League-finalen fikk Liverpool endelig det etterlengtede troféet etter å ha kontrollert finalen mot Tottenham. 

ENDELIG TRIUMF: Klopp og spillerne kunne løfte "Big Ears" over hodet i Madrid.

ENDELIG TRIUMF: Klopp og spillerne kunne løfte "Big Ears" over hodet i Madrid.

Manchester United fikk en umiddelbar formtopp da spillerne ble frigjort fra Mourinhos tøyler, men etter at Solskjær ble ansatt som permanent manager ble resultatene dårligere. Laget greide ikke topp fire i Premier League og var aldri i nærheten av å sikre seg noen troféer. 

2019/2020 - Historisk sesong?

Mens Manchester United har slitt i Premier League har Liverpool aldri sett seg tilbake. De røde fra Merseyside har vunnet alt bortsett fra et uavgjortresultat mot nettopp United. 

Laget har allerede plukket opp to troféer, og det er lite som tyder på at det skal stoppe med det.

Manchester United må nøye seg med en kamp mot topp fire med Chelsea, Leicester, Wolves, Arsenal og Tottenham uten å ha de to rivalene på topp innenfor rekkevidde, og må spille torsdagskamper på våren. 

LEGENDARISK SESONG? Dette laget kan vinne alt.

LEGENDARISK SESONG? Dette laget kan vinne alt.

Det har vært en turbulent periode for både Liverpool og Manchester United siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013, men nå er virkelig Klopps menn på toppen av næringskjeden. 

Vi oversetter Fergusons ord, og bytter om på rekkefølgen: Liverpool har kastet Manchester United av tronen.