Liverpools nyoppdagede kynisme

Liverpool har funnet balansen mellom fair play og kynisme, og det kan være formelen som skal til for å endelig vinne Premier League.

Tilbake i 2017, blant annet etter at Liverpool hadde gått fra 3-0 til 3-3 mot Sevilla, sa Klopp at han ikke ønsket at spillerne skulle ty til «gamesmanship» — et ord som ikke lar seg direkte oversette til norsk, men som betyr omtrent psykisk og/eller uredelig spill. Altså spill som ikke er ulovlig, men litt i grenseland. Han vil ikke instruere spillerne til å være mer «streetsmart» hvis de holder på en ledelse, sa han den gang.

Det kan tyde på at tyskeren har innsett at det kan ha vært en naiv holdning i kamp mot en mester-taktiker som Pep Guardiola, og annen europeisk motstand.

Andy Robertsons provokasjoner

Ledet an av Andy Robertson som har vist seg som full av faenskap har Liverpool funnet frem til sin kyniske side.

Det ble først ordentlig tydelig da Barcelona kom til Anfield i mai.

Kampen var bare et par minutter gammel da Lionel Messi gikk i bakken etter en takling fra Fabinho, og Robertson svarte med å dytte han i hodet med begge hender. En fortvilet Messi ble sittende på bakken og vifte oppgitt med armene, og sladringen hjalp. Robertson fikk velfortjent tilsnakk, men så ut som en uskyldig guttunge mens han tok imot skjennepreken fra dommer Cuneyt Cakir.

DÅRLIG STEMNING: Andy Robertson kom seg godt under huden på Lionel Messi.

DÅRLIG STEMNING: Andy Robertson kom seg godt under huden på Lionel Messi.

Det var akkurat det Liverpool trengte for å komme under huden på Barcelona, for å gjøre dem nervøse, til tross for at de hadde en 3-0-ledelse i bagasjen. Kamputfallet kjenner alle.

Og provokasjonene har fortsatt. I sesongens første Merseyside-derby havnet han i klinsj med Tom Davies, etter at han ramlet og plantet en albue i hodet på den blonde motspilleren. Davies var kjapt oppi trynet hans, og Robertson lo hånlig tilbake. Han har også dyttet Kyle Walker og ledd av han, yppet seg med Rafinha i finalen i VM for Klubblag, og fikk begeret til Ayoze Perez til å renne over etter at Liverpool slo Leicester takket være et straffespark i sluttminuttene.

Men en spydig holdning og frekk væremåte har en bakside. En kjapp titt på Twitter eller diverse fotballforum viser hvor mislikt Andy Robertson har blitt det siste året. Motstandernes supportere kaller han «snide» og langt langt styggere saker, samtidig som mange innrømmer at hadde han spilt for dem, hadde de elsket han.

For det er jo sånn det er. Man vil ha en slik spiller på laget sitt, som gjør det lille ekstra for å vinne kamper. Og i Real Madrid finner man det perfekte eksemplet.

Andio Ramoson

Da Liverpool tapte for Real Madrid i Kiev i 2018, stjal Sergio Ramos mange overskrifter. Spanjolen er en serievinner, uredd for å ty til skitne triks for å hjelpe laget til nye triumfer.

Ramos har rekord i både La Liga og Champions League for flest kort. Han har 207 gule kort i La Liga som Real Madrid-spiller. Han har også syv direkte røde, og det er for øvrig ingen andre spillere i noen andre store Europeiske ligaer som har fått like mange. I Champions League har han fått 36 gule og tre røde kort, så også her holder han rekorden.

I finalen i Kiev var det Mo Salah som var skyteskiven, da Ramos kanskje tok sin taktikk til det usportslige — hvis det var gjort med vilje. Egypteren var Liverpools største trussel og det var bare en mann som kunne ta på seg oppgaven med å eliminere faren. Om det var bevisst eller ei blir spekulasjon, men i en duell mellom Ramos og Salah klarte førstnevnte å låse sistnevntes arm i sin, og dra han ned i bakken.

UHELL?: Det ser ikke helt ut som at Sergio Ramos dro Salah i bakken ved et uhell.

UHELL?: Det ser ikke helt ut som at Sergio Ramos dro Salah i bakken ved et uhell.

Salah røk et leddbånd i skuldra og måtte gråtende forlate banen, bare en halvtime inn i kampen. Ramos unngikk kort, og hadde på usmakelig vis klart å fjerne den spilleren som mest sannsynlig kunne straffet de hvitkledde.

Samtidig som Liverpool-supporterne lot seg provosere, kan det dog virke som at andre momenter ved spillet til vinnerskallen kan ha inspirert Liverpools spillere.

Peps medisin

I kampen mot Manchester City i november kom Liverpools kyniske side til sin rette. Ikke bare var det Raheem Sterling som fikk gjennomgå fra både tribune og spillere da han som kjent havnet i håndgemeng med Joe Gomez på tampen av kampen, og mottok et frekt lite dytt fra Trent Alexander-Arnold.

Ledet an av Fabinho, utførte Liverpool flere «profesjonelle feil», og lot sånn sett Pep Guardiola få smake sin egen medisin. Liverpool fikk ti frispark imot, sammenlignet med Manchester Citys fem. Samtidig gjorde supporterne på tribunen sitt ytterste for å skape en fiendtlig og ubehagelig atmosfære for de besøkende.

Resultatet? 3-1-seier.

Liverpool-laget som ikke mange klarte å mislike i 2016/17 og 2017/18 vant ingenting. Liverpool-laget som provoserer flere og flere den dag i dag, vant Champions League i 2019, leder Premier League overlegent, og er fortsatt med i Champions League og FA-cupen.

AMPERT: Det gikk hett for seg på Anfield i november.

AMPERT: Det gikk hett for seg på Anfield i november.

Nice guys finish last

I en kamp mot Chelsea i januar 2017 var det en situasjon hvor Liverpools spillere viste at de ikke eide et gram av kynisme.

Det sto 1-1 på tavla da vi nærmet oss 90 minutter. Gary Cahill mistet skoen, og dommeren pekte på at han måtte forlate banen for å snøre den på igjen. Courtois kastet ballen ut til Liverpool-innkast. Hva hadde en spiller som Ramos gjort i en slik situasjon? Å gi ballen tilbake til Chelsea hadde i hvert fall ikke vært i tankene hans. Det dreide seg tross alt ikke om en skade.

Men det var det Liverpool gjorde.

Det Liverpool viste den kvelden, mens de jaget en seier, var en naiv snillhet som de virker å ha vokst fra. Hvis Liverpool skulle funnet seg i en lignende situasjon i dag, hvor et mål manglet på en seier som kunne føre dem nærmere ligatittelen, er det godt mulig de hadde gjort noe annerledes. I hvert fall hvis Andy Robertson hadde ballen i henda.

Andre lags triks

Liverpools tidligere storlag har alltid hatt noen hardhauser. Tommy Smith, Graeme Souness, Steve Mcmahon, Emlyn Hughes, Mark Lawrenson, for å nevne noen. Og de fleste lagene som har vunnet Premier League, har det til felles at de har en utspekulert side.

Manchester City tyr til profesjonelle feil. Chelsea hadde blant andre spillere som Diego Costa, David Luiz og Didier Drogba, som ikke var redde for å bruke skitne triks for å vinne fordeler.

HOLDES IGJEN: Patrice Evra må holdes igjen av lagkameratene, som klaget over dommer Chris Foy under Community Shield-kampen mot Chelsea i 2009.

HOLDES IGJEN: Patrice Evra må holdes igjen av lagkameratene, som klaget over dommer Chris Foy under Community Shield-kampen mot Chelsea i 2009.

Og se på United under Alex Ferguson og hvordan 11 spillere kjapt omringet dommeren hvis en avgjørelse gikk i mot dem. Nei, de fikk ikke omgjort det som allerede var dømt, men det kan godt tenkes at det har hatt en psykisk påvirkning på dommerens avgjørelser i resten av kampen.

Nesten snillest i klassen

Til tross for at Robertson har begynt å yppe seg, har han bare plukket opp ett eneste kort i ligaen denne sesongen. Det var nå på torsdag, mot Wolverhampton. I Champions League har han to gule kort. I 2018/19 fikk han fire gule kort i ligaen og tre i Champions League.

Liverpool er faktisk nest best i klassen når det kommer til disiplinering. Det har bare blitt 24 gule kort i ligaen, og kun Leicester har plukket opp færre gule med 23. Liverpool har også ett rødt kort så langt, som gikk til Alisson da han brukte hendene utenfor 16-meteren i kampen mot Brighton.