Hva skyldes den utrolige seriestarten? Fire runder med målfest og rekorder

Aldri har det blitt scoret så ofte og mye i Premier League.

Fire Premier League-runder er unnagjort, med unntak av Aston Villa, Burnley, Manchester City og Manchester United som kun har spilt tre kamper. Det alle lurer på er ’hva skjer?’ Dette måtte Liverpool.no grave litt dypere i.

Hånda på hjertet, hvor mange hadde sett noen av disse resultatene komme?

Liverpool-Leeds 4-3
Everton-West Bromwich 5-2
Leeds-Fulham 4-3
Southampton-Tottenham 2-5
Leicester-Burnley 4-2
West Bromwich-Chelsea 3-3
Manchester City-Leicester 2-5
Everton-Brighton 4-2
Manchester United-Tottenham 1-6
Aston Villa-Liverpool 7-2

BLE TESTET: Leeds yppet seg på Anfield og satte like godt tre bak Alisson, her ved Jack Harrison som er innlånt fra Manchester City.

BLE TESTET: Leeds yppet seg på Anfield og satte like godt tre bak Alisson, her ved Jack Harrison som er innlånt fra Manchester City.

Den utrolige sesongstarten

Superlativene har sjelden vært mer på sin plass. Det er scoret nesten dobbelt så mye som på samme tidspunkt i fjor (144 mål mot 74), halvparten av ligaen står med negativ målforskjell og Jürgen Klopp, Ole Gunnar Solskjær og Pep Guardiola har alle gått på sine største nederlag i hver sin klubb. Sesongen har så vidt begynt.

Ikke en eneste kamp har endt målløst. Runde to satte også ny Premier League-rekord for flest mål. Kun to lag har vunnet samtlige av sine kamper. Aston Villa, som med et lite poeng unngikk nedrykk i fjor, og Liverpools byrival Everton.

Heung-min Son og Dominic Calvert-Lewin har alt seks mål. Sistnevnte scoret 13 totalt i fjor. Jamie Vardy og Mohamed Salah står med fem hver. Harry Kane har alt seks målgivende (han hadde to i hele forrige sesong).

2019/2020-sesongen ga oss 11 hat-tricks. I 2020/2021 står vi allerede med fem.

CLEAN SHEET: I møte med Timo Werner & Co holdt Liverpool buret rent, kun Brighton og Aston Villa unngikk baklengs i samme runde.

CLEAN SHEET: I møte med Timo Werner & Co holdt Liverpool buret rent, kun Brighton og Aston Villa unngikk baklengs i samme runde.

Hvor skal dette ende?

Den mest målrike Premier League-sesongen er 1992/93-sesongen med 1222 og et målsnitt på 2.65/kamp, men den gang besto ligaen av 22 lag.

Ser vi på sesonger med 20 lag så er det 2018/19 som skiller seg ut med 1072 scoringer, kampsnittet var på 2.82.

Så langt denne sesongen har vi et målsnitt på 3.79. Fortsetter dette så vil sesongen ende på 1440 mål.

DEBUTERTE MED NETTSUS: Diogo Jota har vist for Wolverhampton og Portugal at han har nese for mål, det har han tatt med seg til Liverpool.

DEBUTERTE MED NETTSUS: Diogo Jota har vist for Wolverhampton og Portugal at han har nese for mål, det har han tatt med seg til Liverpool.

Hvordan forklarer man målfesten? 

Eksperter og kommentatorer har forsøkt å forklare ketsjupeffekten på flere måter. Her er noen av de vanligste forklaringene som blir brukt.

Tomme tribuner
Mange mener at det har blitt lettere å spille på bortebane uten trøkket fra hjemmefansen. Det er tydelig ut fra det både spillere og trenere sier, at det er merkbart annerledes å spille kamper uten publikum.

Flere kamper har resultater som man stort sett ser i treningskamper. Det er en mulighet at skillet mellom trening og kamp gradvis viskes ut uten fansen, og at kampene sklir over i en mer målrik modus.

Virgil van Dijk var nylig på Eddie Hearns podcast «No Passion, No Point» og sa: 

– Når du slipper inn mål vil supporterne løfte deg, og når du scorer vil de sørge for at motstanderen er enda lenger unna.

Project Restart og forkortet pre-season
Å få 2019/2020-sesongen i havn kostet mye for mange av spillerne, samtidig ble det ikke mye rom for ferie. Spesielt gjelder det lagene som gikk langt i Europa. Enkelte har knapt hatt sesongoppkjøring i det hele tatt.

Er spillerne slitne? Bidrar det til spillerne ikke er skjerpet nok gjennom 90 minutter, som igjen resulterer i baklengs etter feilvurderinger og personlige feil?

Phil Hayward, tidligere medisinsk ansvarlig i Wolverhampton, har uttalt:

– Å være utslitt kognitivt er en stor faktor. Det er velkjent fra andre industriområder, som luftfart og medisin, at lange perioder med intenst fokus uten tilstrekkelig hvile, vil påvirke konsentrasjonen og resultere i feil.

– Det har vært flere tilfeller hvor forsvarsspillere har spilt hverandre i vanskeligheter med pasninger som ikke var forventet. Det viser en mangel på forståelse som kommer fra for lite tid til å jobbe med samspillet. 

VAR, straffespark og handsregelen
Fjorårets toppscorer i ligaen, Jamie Vardy, har allerede scoret fire ganger fra straffemerket denne sesongen. Det er like mange straffemål som han hadde hele forrige sesong.

Det samme gjelder Chelseas Jorginho. Han har tre straffescoringer, like mange som hele forrige sesong, og han bommet i tillegg mot Liverpool på Stamford Bridge. 

Tottenhams Eric Dier har alt vært ute og sagt at måten dommerne tolker hands på, gjør at forsvarsspillerne er redde i boksen: 

– Du føler deg ikke fri til å handle, eller spille på en normal måte. Det er vanskelig fordi det er noe som kan slå tilbake på deg senere, sier José Mourinhos mann som ble dømt for en omdiskutert hands mot Newcastle.

Det er verdt å legge til at forrige sesong så var det kun to spillere, Marcus Rashford (6) og Troy Deeney (5), som scoret flere mer enn fire ganger på straffespark.

YDMYKET: Med Jack Grealish og Ollie Watkins i spissen så gikk Aston Villa rett i strupen på Liverpool og ydmyket den regjerende ligamesteren.

YDMYKET: Med Jack Grealish og Ollie Watkins i spissen så gikk Aston Villa rett i strupen på Liverpool og ydmyket den regjerende ligamesteren.

Andre faktorer som spiller inn?

Sannsynligvis så er det ikke en enkeltfaktor, men flere ulike elementer som spiller inn. Her er noen av de andre faktorene som trekkes frem. 

Den nye ballen
Nike brukte åtte år på å utvikle den nye Flight-ballen. Da er det kanskje ikke så rart om det vil ta litt tid for målvakter og forsvarsspillere å tilvenne seg den?

Flight skal være en mer forutsigbar ball enn sine forgjengere, men den er likevel vesentlig annerledes fra det spillerne har vært vant til. Kanskje er det også en faktor? 

Offensivt arsenal
Til tross for et annerledes overgangsmarked så har det ikke manglet på offensive og kreative krefter som har inntatt balløya. Thiago Alcântara, Timo Werner, Kai Havertz, James Rodriguez, Rodrigo Moreno og Fábio Silva har vært blant de større overgangene. 

Når selv antatte bunnlag som West Bromwich og Fulham kan stille med skyts som Matheus Pereira og Aleksandar Mitrović, så vil de kunne bite fra seg offensivt. Men defensivt er det kanskje ikke av helt samme nivå? 

Pep Guardiola har hvertfall brukt store penger i de bakerste rekker, uten å helt finne en arvtaker til Vincent Kompany. Sistemann ut nå er Rúben Dias. 

De nyopprykkede
Så langt så har de tre nye Premier League-lagene bidratt godt til målkalaset. Leeds United virker være en fest begge veier og har hittil vært involvert i 17 mål over sine kamper. Fulham er ikke stort dårligere med 14, men West Bromwich er «best» med 18.

På tabellen ser det verre ut da West Bromwich kun har et poeng, Leeds har tatt syv, Fulham er sist med 0 poeng.

TOPPSCORER: Når Liverpool reiser til Everton 17. oktober må de stoppe Dominic Calvert-Lewin som har ti mål på sine syv siste kamper.

TOPPSCORER: Når Liverpool reiser til Everton 17. oktober må de stoppe Dominic Calvert-Lewin som har ti mål på sine syv siste kamper.

Så hvem blir vinnere og tapere?

Tidligere toppspiller, nå kommentator, Tony Cascarino sier:

– Hvordan i det huleste kan du spå utfallet av en slik vill sesong? En uke så slår Leicester City Manchester City 5-2, neste uke taper de 3-0 for West Ham United. Jeg liker å tro at kvalitet vil skinne gjennom til slutt, og at Liverpool og City vil være lagene alle må prøve å slå. 

– Jeg ser ikke noe håp for West Brom eller Fulham, men hvem som helst av seks andre lag kan bli med dem ned, inkludert Crystal Palace som jeg tippet ned.

Den store vinneren kan være underholdningsverdien. Sist søndag, hvor både Manchester United og Liverpool gikk på stortap, satte Sky Sports seerrekord.