Allerede på tirsdag er det ny kamp– Atalanta er minst like bra som forrige sesong. Sannsynligvis er de enda bedre

For første gang skal Liverpool spille mot Atalanta.

Kampene kommer vanvittig tett, og allerede på tirsdag er det klart for en ny oppgave for Jürgen Klopp og Liverpool. I vente har de kanskje gruppespillets aller tøffeste kamp, borte mot Atalanta.

Atalanta er en motstander Liverpool ikke har møtt tidligere. Den italienske klubben sjarmerte mange forrige sesong, da de kom på tredjeplass i Serie A og på mirakuløst vis tok seg videre til en kvartfinale i Champions League. De var kun minutter fra å slå ut Paris Saint-Germain og ta seg til semifinalen.

På UEFAs ranking var de det lavest rangerte laget på tredje seedingnivå, og det bør bli to interessante oppgjør mellom to veldig offensive lag når de møtes i høstens gruppespill. Vi har tatt en prat med Strive-kommentator Even Braastad for å bli klokere på hvilken oppgave Liverpool har foran seg.

– Gruppen de havnet i denne sesongen er nok litt tøffere enn hva tilfellet var høsten 2019, men Atalanta er minst like bra som, og mest sannsynlig bedre enn, forrige sesong. I tillegg har de nå erfaring med turneringen, så forventningen etter at gruppen ble trukket er at de skal være med i kampen om den andre sluttspillplassen fra gruppe D, sier Braastad, som har sett Serie A-klubben mye.

– De hadde jo litt innkjøringsproblemer forrige høst, men da de først kom i gang, så var de det Atalanta-laget vi kjenner og er blitt så glad i i Serie A. Det er også verdt å ta med i beregningen at de nå faktisk får spille hjemme i Bergamo, nå som deres stadion er klar og godkjent for Champions League-spill.

De er den største utfordreren til Juventus og og Inter også denne sesongen.

–  Juventus og Inter er av de fleste tippet som nummer en og to, mens Atalanta av mange, meg inkludert, er forventet å være tredje best. Men de var ikke mer enn fem poeng bak Juventus forrige sesong. De er så bra at de kan utfordre Juventus og Inter, selv om det ut ifra økonomiske rammer burde være helt umulig. Sammen med Inter er de Juventus sin tøffeste utfordrer.

KOMMENTERER SERIE A: Even Braastad jobber for Strive.

KOMMENTERER SERIE A: Even Braastad jobber for Strive.

Interessant manager

Atalanta trenes av Gian Piero Gasperini. Han har vært innom fire klubber siden han gikk inn i manageryrket i 2003, og har vært Atalanta-sjef siden 2016.

– Gasperini er blant trenerne i fotballeuropa som kjenner trebackslinjen aller best, også står han for en offensivt, underholdende fotball. Han var i utgangspunktet Juventus-gutt som ung fotballspiller, men spillerkarrieren hans har blitt overgått ganske voldsomt av det han har prestert på trenerbenken – med Atalanta som det definitive høydepunktet.

– Etter at han gikk trenerskolen i Juventus på slutten av 90-tallet, hadde han to gode Genoa-perioder, hvor den første av de to ledet til at han fikk Inter-jobben for ni år siden. Der varte han ikke mange ukene, men siden 2016 har han kost seg i Bergamo. Jobben de har gjort der er helt enormt imponerende. De har gått fra å være et middels Serie A-lag til å være en motstander Pep Guardiola har respekt for. Det er litt av en reise på få år, og Gasperini skal ha mye av æren.

MANAGEREN: Atalanta ledes av Gian Piero Gasperini.

MANAGEREN: Atalanta ledes av Gian Piero Gasperini.

Scorer mye mål

Ingen scoret flere mål i Serie A forrige sesong enn Atalanta. Også mot Valencia i sluttspillet av Champions League ble det målrikt og underholdende. 

– Trener Gasperini er tro mot sin 3-4-2-1-formasjon. De skal styre kampene, skape sjanser og spille med en lekenhet som gjør at de er enkle å like. Det er ballsikre stoppere som i tur og orden sendes frem i banen, løpsterke gutter i Gosens og Hateboer på vingbackene som også bidrar med masser av sjanser og målpoeng, spesielt Gosens. Og så er det så mye bevegelse, teknikk og moro i den trioen på topp, som kan bestå av så mange ulike spillere. Papu Gomez, Josip Ilicic og Duvan Zapata er kanskje førstevalget om alle er med. Men Ruslan Malonivskyi, Luis Muriel, Mario Pasalic og Sam Lammers er også alternativer. Hjelpes, det er så mange alternativer der fremme, forteller Braastad.

Han gleder seg til å se kampene mot Liverpool.

– Man så mot PSG at de mangler litt på å ta det steget hvor de styrer kamper mot den typen motstand. Hjemme i Italia har de jo til dels lært seg hvordan de kan temme Juventus og Inter, men angrepsspill i Italia er noe annet enn i for eksempel England. Tempoet i den løperrekka til Liverpool møter Atalanta sjeldent noe som ligner på i Italia. Det er vanskelig å se for seg et kampbilde hvor Atalanta holder nullen, men det er vanskelig å se for seg at de går av gresset uten å skape litt problemer for Liverpool og. Det blir fantastiske fine fotballkamper!

STJERNEN: Papu Gomez er Atalantas største stjerne.

STJERNEN: Papu Gomez er Atalantas største stjerne.

Italias største talentfabrikk?

Klubben fra Bergamo har gjort mye rett de siste årene. Ikke minst når det kommer til spillerutvikling og videresalg av unge spillere.

– Akademiet til Atalanta er utvilsomt kjent som et av de aller ypperste i Italia og de har produsert en haug med spillere til store klubber i Italia de siste årene. Det de imidlertid kanskje har lyktes enda bedre med i Atalanta de siste fire sesongene, er strategien på overgangsmarkedet. De har hentet spillere som passer perfekt inn i systemet til en relativt billig penge og solgt videre med stor gevinst. Kulusevski (Juventus), Kessie (Milan), Bastoni (Inter), Conti (Milan), Gagliardini (Inter) og Mancini (Roma) er bare noen av mange eksempler på salg med stor gevinst de seneste sesongene, sier Strive-kommentatoren.

– Det er vanskelig å tippe hvem den neste store profilen blir, men det er ikke grunnet mangel på alternativer. Ruslan Malinovskyi (Ukrania) er 27 år, men bør nevnes som en å se opp for. Bosko Sutalo (Kroatia) er en bra, ung stopper som kan få en del spilletid denne sesongen. Sam Lammers (Nederland) ble hentet inn som et alternativ på topp i sommer, og som spiss i Atalanta har man virkelig muligheten til å skinne!

Hvem bør vi se opp for?

Nå er ikke Serie A så veldig bortgjemt at det bør komme så altfor store overraskelser, men det er likevel en del spillere Braastad ber oss se opp for.

– Papu Gomez var Serie As kanskje aller beste fotballspiller i 2019/20-sesongen. Robin Gosens på venstre vingback har for vane å skape trøbbel, og Duvan Zapata er du god om du temmer. Den spilleren som imidlertid har det utvilsomt høyeste toppnivået er Josip Ilicic.

– Han har slitt litt mentalt i sommer og høst, men er tilbake i Bergamo og i Champions League-troppen nå. Er han i godlune, så er han en nytelse av en fotballspiller! Da er det scoringer fra midtbanen, et herlig driv og 190 centimeter med fotballglede.

Atalanta - Liverpool spilles 3. november på Gewiss Stadium i Bergamo, med retur på Anfield 25. november. Tirsdagens kamp har avspark kl. 21.00, og sendes på TV 2 Sport 1, Sumo og Viaplay.

TILBAKE: Josip Ilicic er tilbake i Bergamo.

TILBAKE: Josip Ilicic er tilbake i Bergamo.