Over ti år i Liverpool for lojale John Achterberg

Spillere og trenere kommer og går, men John Achterberg står «alltid» der når lagbildet blir tatt.

Han gjør ikke så mye ut av seg, men i det moderne Liverpool så er John Achterberg den trofaste tjener. Etter å ha stått for Tranmere Rovers i over ti år, så tok han den korte turen over til Liverpool FC i 2009.

Hvem er så denne 49-åringen som har jobbet med alt fra Péter Gulácsi, Brad Jones, Loris Karius, Alexander Doni og Ádám Bogdán, til Pepe Reina, Alisson Becker, Simon Mignolet, Danny Ward og Adrián?

JOBBET SEG FREM: John Achterberg kom til Liverpool i 2009 og i 2011 fikk han ansvaret for målvaktene på førstelaget.

JOBBET SEG FREM: John Achterberg kom til Liverpool i 2009 og i 2011 fikk han ansvaret for målvaktene på førstelaget.

Fra amatør til proff i England

Achterberg ble født i Utrecht i 1971. Proffkarrieren til den nesten 190 høye John startet i NAC Breda, helt sør i Nederland. Fra 1993 til 1996 var han i klubben som på 90-tallet slet både sportslig og økonomisk.

Han forlot så Breda, uten å spille særlig, og reiste litt lenger øst til PSVs lillebror E.V.V. Eindhoven. I dag går klubben under navnet FC Eindhoven. Her spilte han tilnærmet amatørfotball, men han fikk spilletid. Det skulle være nok til å ta han over kanalen, til England og Liverpool.

I TRANMERE: Det ble over ti år i buret til Tranmere Rovers med godt over 300 kamper for populære John Achterberg.

I TRANMERE: Det ble over ti år i buret til Tranmere Rovers med godt over 300 kamper for populære John Achterberg.

Raskt populær på Merseyside

På Merseyside så hadde Tranmere Rovers berget plassen etter en katastrofal start på sesongen. Trener og tidligere Liverpool-helt John Aldridge hadde behov for en målvakt. Talentet Steven Simonsen skulle bli solgt til Everton og den walisiske landslagskeeperen Danny Coyne var skadet.

25. september 1998 får Achterberg sin debut mot Swindon Town som har en annen tidligere Liverpool-spiller, Mark Walters. Oppgjøret ender 0-0. Achterberg befester sin posisjon bakerst, Danny Coyne blir solgt til Grimsby Town og 1999/2000 skal bli riktig så gøy på Prenton Park.

Aldridge leder Tranmere til en trygg plass rundt midten av tabellen, men det er i cupene at den lille klubben skal vekke oppsikt. 

Cup-eventyr og nedrykk

I FA-cupen går Tranmere, med Achterberg i buret, helt til kvartfinalen hvor det blir 2-3 mot Newcastle. På veien dit blir større klubber som West Ham, Sunderland og Fulham slått ut. Enda større oppmerksomhet får de i ligacupen hvor Blackpool, Coventry City, Oxford United, Barnsley, Middlesbrough og Bolton blir beseiret på ferden til Wembley.

Foran 75 000 tilskuere blir Premier League-laget Leicester, med karer som Tim Flowers, Neil Lennon, Robbie Savage og Emile Heskey, hakket for sterke. Tranmere har også et nytt målvaktstalent, Joe Murphy, som vokter målet. Achterberg har ikke skrevet under på ny kontrakt og John Aldridge henviser sin #1 til benken i sesongens største kamp.

Mens Joe Murphy blir solgt til West Bromwich Albion, fortsetter Achterberg i Tranmere hvor han blir en populær figur i med- og motgang. Særlig 2000/2001-sesongen blir tung. I FA-cupens kvartfinale møter de Gérard Houlliers Liverpool. Tranmere scorer to ganger, men anført av Robbie Fowler, Steven Gerrard og Michael Owen så setter de røde fire baller bak Achterberg. 

Enda verre går det i ligaen hvor Aldridge forsvinner ut i mars. Når sesongen gjøres opp er Tranmere sist. Etter ti år i Division One blir det nedrykk.

2014/2015: Jordan Henderson er den eneste spilleren fra dette lagbildet som fortsatt er i Liverpool, men John Achterberg er «alltid» med på bildene.

2014/2015: Jordan Henderson er den eneste spilleren fra dette lagbildet som fortsatt er i Liverpool, men John Achterberg er «alltid» med på bildene.

Begynnelsen på trenerkarrieren

Skadeproblemer ødelegger en del av Achterbergs siste tid i Tranmere, og han må kjempe for keepertrøya. I 2007 går kontrakten hans ut, men fansen krever en testimonial for hans gode tjeneste. I stedet får han en ny toårskontrakt som spiller og trener. 30. mars 2009 får han sin fortjente testimonial mot Everton.

Samme sommer blir han hentet til byens store lag, Liverpool, for å jobbe med aldersbestemte og reservelaget, under Xavi Valero.

Den gang sa Achterberg: 

– Det er en drøm for meg, jeg må ta muligheten med begge hender. Det er en massiv forandring å forlate Tranmere. Fansen har alltid vært fantastiske mot meg. Jeg håper at de forstår avgjørelsen min, jeg går til en av de beste klubbene i verden.

I 2011 så har både Rafael Benítez og Roy Hodgson måttet takke for seg. Under Sir Kenny Dalglish blir Achterberg forfremmet. Fra sommeren 2011 har han ansvaret for førstelagets målmenn.

GODT SAMARBEID: Alisson ble verdens dyreste keeper da han dro fra Roma og til Liverpool i 2018.

GODT SAMARBEID: Alisson ble verdens dyreste keeper da han dro fra Roma og til Liverpool i 2018.

Alle elsker John

I 2019, året etter at han kom til Liverpool, ble Alisson Becker kåret til årets målvakt av FIFA. Ti år etter at Achterberg ble ansatt i Liverpool så jobber han daglig med verdens kanskje beste keeper. 

Alisson selv har sagt: 

– John har bevist at han ikke bare er en fantastisk keepertrener, men en utrolig fyr, en bra person. Siden jeg ankom så har jeg lagt merke til at alle her elsker han. 

Ifølge hovedtrener Jürgen Klopp så jobber Achterberg nærmest konstant, og er svært opptatt av utvikling.

– John er den første i bygget og den siste som drar. Uansett hvor tidlig jeg er på Melwood, så går jeg opp trappene og han sitter der med datamaskinen åpen og ser på målvakter.

Da Jürgen Klopp og Liverpool FC endelig kunne løfte tittel nummer 19. så var det en mann som hadde vært med hele veien. Målvakter og trenere kommer og går, John Achterberg består.