– Alisson skremmer bort gode reservekeepere

Chris Kirkland mener det er svært vanskelig for Liverpool å finne en reservekeeper som er i nærheten av nivået til Alisson Becker.

15. okt 2020 kl 11.29 Einar Kvande

James Pearce i The Athletic har fulgt Adrians treningsøkter denne uken, og rapporterer at spanjolens respons på sju baklengsmål og en skikkelig blemme på Villa Park var å trene hardere enn noen gang på Melwood, for å sørge for at han er i best mulig form, både fysisk og psykisk, foran lørdagens Merseyside-derby på Goodison Park.

– Etter bare en kort analyse og gjennomgang av opptakene fra Villa Park handlet de ekstra øktene sammen med målvaktstrener John Achterberg om å se fremover, heller enn bakover, skriver Pearce.

Etter 7-2 tapet på Villa Park har Liverpool blitt linket både til Stokes Jack Butland og Watfords Ben Foster.

– Det har aldri vært i klubbledelsens tanker å få inn en ny keeper før denne ukens nasjonale transferdeadline, melder Pearce.

– Klopp og sportsdirektør Michael Edwards tar ikke forhastede beslutninger. I sommer bestemte de seg for å satse på Adrian som reservekeeper for Alisson, og den beslutningen står de fast på også etter det som skjedde på Villa Park.

Pearce skriver at ingen innad i troppen har gitt Adrian skylden for tapet mot Aston Villa. Alle spillerne har tatt kollektivt ansvar for 7-2 tapet.

En måned med Adrian

Med Alisson ute til midten av november med en skulderskade, vil Adrian få oppgaven med å vokte Liverpool-buret i kampene frem til da, både i Premier League og i Champions League.

Pearce skriver at Adrians feilpasning til Ollie Watkins, som førte til at Aston Villa tok ledelsen på Villa Park, var 33-åringens femte tabbe som har ført til et mål for motstanderen i hans 21 kamper for Liverpool. Ifølge Opta har Alisson gjort like mange tabber på sine 92 kamper for klubben.

– Det er tøft å være reservekeeper. Det kan ikke sammenlignes med noen annen rolle, sier en som vet dette bedre enn de fleste, Chris Kirkland, til The Athletic.

VANSKELIG JOBB: Chris Kirkland vet bedre enn de fleste hva det innebærer å være andrekeeper i Liverpool.

VANSKELIG JOBB: Chris Kirkland vet bedre enn de fleste hva det innebærer å være andrekeeper i Liverpool.

Kirkland var selv reservekeeper i Liverpool, da Jerzy Dudek var førstekeeper.

– Det kan gå måneder uten at du får spille i en intens liga som Premier League, men likevel forventes det at du skal være klar til å levere varene fra det sekundet det blir behov for deg, slår han fast.

– Andrekeeperen og tredjekeeperen trener trolig hardere enn alle andre i troppen, men det er likevel vanskelig å etterligne kampsituasjoner. Jeg synes synd på Adrian, for han gjorde en tabbe i forkant av Villas første mål, men han hadde ingen mulighet til å redde de andre scoringene. Noe av kritikken han ble til del var slag under beltestedet, mener Kirkland.

– Det største problemet for reservekeeperen i Liverpool er at han skal fylle skoene til den beste keeperen i verden. Hvordan kan du klare det? Det er umulig for en andrekeeper å være i nærheten av Alissons nivå.

Alissons klasse skremmer bort gode reservekeepere

Kirkland mener det faktum at Alisson er på et så suverent nivå i en alder av bare 28 år reduserer Liverpools muligheter til å hente inn en reservekeeper som er i nærheten av det samme nivået.

– Det skremmer bort andre keepere, mener han.

– De fleste målvakter som kommer inn som reservekeepere gjør det i troen på at de virkelig kan utfordre førstekeeperen. Men alle med litt vett i skallen vet at de ikke kan konkurrere ut Alisson. Han kan være Liverpools keeper de neste ti årene. Du vet at du kun får spille når han blir skadet eller suspendert, for han er så stabil. Så dersom du ønsker en reservekeeper som har erfaring, men likevel ikke er for gammel, så er det begrenset med alternativer.

Da Simon Mignolet bestemte seg for at han ikke lenger ville være reservekeeper for Alisson, forhørte Liverpool seg med Southamptons Alex McCarthy om han kunne tenke seg jobben. Men McCarthy bestemte seg for at det var bedre å kjempe med Angus Gunn om rollen som førstekeeper på St Mary's heller enn å ta stillingen som Alissons cover. Veteranen Pepe Reina ønsket å returnere til Liverpool, men Anfield-ledelsen mente at de trengte en yngre keeper. Liverpool gikk derfor for Adrian, som var Bosman-spiller etter at han hadde forlatt West Ham. Han hadde bra med Premier League-erfaring, og aksepterte rollen som andrekeeper.

God statistikk med Adrian

Alisson spilte alle kampene i Premier League og Champions League i sin første sesong i Liverpool. Men siden august 2019 har brasilianeren vært uaktuell til hele 14 kamper i Premier League  og Champions League. Det antallet vil øke betraktelig den kommende måneden. 

En avrevet leggmuskel holdt Alisson ute av spill i 10 uker i fjor høst, og så ble han suspendert i en kamp for de røde kortet han fikk mot Brighton. Deretter fikk han en hofteskade på trening i mars, som ville ha ført til at han hadde gått glipp av enda flere kamper om ikke koronapandemien hadde stoppet fotballen.

Leggskaden til Alisson førte til at Adrian fikk sin debut i ligaåpningen mot Norwich i august i fjor, bare fire dager etter at han ankom Liverpool. Deretter ble han helten i straffespark-konkurransen i supercupfinalen mot Chelsea i Istanbul. Før tapet på Villa Park hadde Liverpool vunnet alle de elleve ligakampene der spanjolen hadde voktet buret. Men han avsluttet forrige sesong svakt, med tabben mot Atletico Madrid som førte til at Liverpool røk ut av Champions League.

– Jeg ble ikke overrasket over at Liverpool ikke signerte en keeper i sommer. Statistikken deres med Adrian på laget var veldig god forrige sesong. Han spilte mange gode kamper, og viste at han var god nok, trass i det som skjedde mot Atletico og Villa, sier Kirkland.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]