Elleve baklengsmål på de fire første kampene har fått alarmklokkene til å ringe

Hva er årsaken til de rekordmange baklengsmålene til Liverpool? Jamie Carragher er en av ekspertene som har forsøkt å finne svarene.

Etter fire ligakamper i 2020/21 har Liverpool sluppet inn hele elleve mål. Til sammenligning gikk det 13 kamper før de røde hadde sluppet inn like mange mål forrige sesong. I den perioden møtte Liverpool faktisk samtlige andre lag i det som til slutt ble topp seks.

Nå er det selvsagt et moment at hele sju av baklengsmålene kom i en og samme kamp, 7-2 tapet for Aston Villa på Villa Park. Men allerede etter 4-3 seieren over Leeds i ligaåpningen uttrykte mange sin bekymring over Liverpools uryddige forsvarsspill. 2-0 over Chelsea på Stamford Bridge i neste kamp bidro til å roe nervene, men i den kampen skal vi ikke glemme at Liverpool spilte en hel omgang mot bare ti mann. I 3-1 seieren over Arsenal var det også et par nesten-ulykker, da Liverpool virket sårbare på kontringer når de satte forsvarslinja så høyt som de gjorde gjennom hele kampen.

Jürgen Klopps mannskap er ikke det eneste av topplagene som har sluppet inn mange mål i sesonginnledningen. Manchester City slapp inn fem mål på hjemmebane mot Leicester, mens Manchester United slapp inn seks mål hjemme mot Tottenham. Men uansett var sju baklengsmål mot Villa en utrolig kollaps av et lag som har virket svært solide defensivt de par siste sesongene.

The Athletic har analysert hvordan de elleve baklengsmålene har kommet.

Da Leeds gjorde sitt første mål i Liverpools 4-3 seier i ligaåpningen pekes det på manglende press på ballfører Kalvin Phillips. Målscorer Jack Harrison er Trent Alexander-Arnolds ansvar, men han ble satt ut av spill av Harrisons utsøkte ballbehandling. Søkelyset settes imidlertid på Joe Gomez sin svake opptreden når han forsøker å dekke opp for Alexander-Arnold. Gomez er alt for langt unna Harrison til å blokkere avslutningen.

Virgil van Dijk gjør en enda større tabbe når Patrick Bamford scorer Leeds sitt andre mål. Nederlenderen praktisk talt forærer Bamford ballen på et sølvfat når han skal forsøke å flikke den til Andy Robertson.

På den tredje scoringen til Leeds ligger Liverpool-forsvaret i en god defensiv formasjon, men Leeds går på mange løp i samme rom samtidig. Van Dijk blir dratt ut av posisjon, noe som skaper rom mellom ham og Gomez, mens målscorer Klich lurer seg inn bak Georginio Wijnaldum og mottar ballen fra Costa før han setter den i mål.

Mot Arsenal kommer baklengsmålet etter at Mikel Artetas mannskap spiller seg ut bakfra på ambisiøst vis. Som den første scoringen mot Leeds får ballfører for mye tid med ballen mens Alexander-Arnold og Gomez står høyt i banen. Liverpool klarer å organisere forsvaret igjen, men en ny personlig feil, denne gangen av Robertson, gir Arsenal scoringen. Dette var med andre ord andre gang på to hjemmekamper at en Liverpool-forsvarer nærmest har forært motstanderen en scoring.

Tre mål etter retningsforandringer

Dermed er vi fremme ved fadesen på Villa Park, og de sju baklengsmålene som kom der.

Det første målet må reservekeeper Adrian ta på sin kappe, selv om Gomez heller ikke går helt fri for skyld. Adrians svake pasning blir spilt bak midtstopperen, men Gomez virker veldig passiv i situasjonen som oppstår og har i tillegg posisjonert seg vel høyt i banen. Dette er imidlertid ingen unnskyldning for målvakt Adrian, og den pasningsfeilen han gjør før ballen havner hos Grealish som spiller målscorer Watkins.

Gomez må ta Villas andre på sin kappe, i en situasjon som minner litt om det han gjør i forbindelse med Harrisons mål for Leeds. Han setter på turboen, men er for lite oppmerksom på hva Watkins gjør, slik at målscoreren får for mye rom og tid.

Den tredje scoringen kommer etter en corner, og er den første av tre mål som kommer etter retningsforandringer som setter Adrian helt ut av spill. 

Det fjerde målet kommer etter et frispark, hvor ballen blir slått over Liverpool-forsvaret. Igjen kommer Gomez i fokus, da det virker som han ikke er oppmerksom på Villa-spillerne rundt seg. Det virket ikke som han var klar over at Trezeguet var der, noe som fører til at sistnevnte enkelt kan legge inn til målscorer Watkins.

Gomez hadde da hatt en så dårlig dag på jobben at han ble byttet ut etter en times spill. Curtis Jones kom inn, og Fabinho tok Gomez sin plass i midtforsvaret. Det var brasilianeren som ga bort ballen i forkant av Villas femte scoring, da han spile lærkula rett til Watkins. Selve scoringen kommer etter en retningsforandring i Alexander-Arnold, som fører til at Barkleys skudd går inni hjørnet.

Den sjette scoringen var ikke så ulik den femte. Et skudd fra Grealish endrer retning i Fabinho, og setter Adrian ut av spill. 

På Villas siste mål blir Liverpools forsvar igjen satt ut av spill fordi en ball blir slått inn bak dem. Det kan pekes både på manglende press på ballfører og at linja settes høyt. McGinn slår en perfekt pasning, Grealish løper gjennom og avslutter iskaldt.

Stortapet på Villa Park var rett og slett pinlig. Dette var første gang en regjerende mester i Premier League har sluppet inn sju mål, og at et lag slipper inn tre mål på skudd som endrer retning i forsvarsspillere går også inn i historiebøkene.

Det som er mest bekymringsfullt er imidlertid at Liverpools press ikke virker like intenst som tidligere sesonger. Det har også vært gjort store personlige feil i forsvaret i tre av de fire kampene, hvor Van Dijk, Robertson og Adrian har vært de skyldige. Samtidig virker Joe Gomez å være helt ute av form, og ser ut til å mangle selvtillit.

Carra råder Liverpool-forsvaret til å falle av et par ekstra meter når laget mister ballen

Tidligere Liverpool-stopper Jamie Carragher har uttalte seg om de mange baklengsmålene til Liverpool Echo.

– Topplagene tar stor risiko i forsvarsspillet i våre dager, både med og uten ball. Det gjør de fordi de har lykkes med det over tid, så Liverpool kan bare fortsette å sette linja høyt, mener han.

– Problemet er ikke den høye linja i seg selv. Det er ingenting galt med den. Dersom du presser høyt i banen, må du sette linja høyt om laget skal ligge kompakt. 

– Men dersom laget ditt ikke presser godt nok får du problemer. Når det slås lange baller inn i farlige områder bak forsvaret føler jeg også at Liverpools bakre firer ikke er dyktige nok til å løpe hjemover.

Carragher føler også at Liverpools ønske om å sette motstanderen i offside hele tiden også må revurderes.

– Den høye linja er ikke problemet, men jeg føler at Liverpool er nærmest besatt av å sette mostanderen i offside. Om dette er noe som Jürgen Klopp eller trenerne legger opp til, eller om det er spillerne selv, vet jeg ikke. De trenger ikke endre på linja, men jeg hadde gjerne sett at forsvarsspillerne hadde falt av noen ekstra meter når de mister ballen. Da har de litt å gå på når noen kommer i en farlig posisjon.

– Det spiller ingen rolle hvilket nivå du spiller på, faller du av har du litt ekstra å gå på i løpedueller. Jeg føler at Liverpool er blitt besatt av å sette motstanderen i offside. 

– Jeg sier ikke at Liverpool skal legge linja 10 eller 15 meter lenger bak, men at de bare slipper seg ned et par meter i farlige situasjoner, slik at de får et lite forsprang når de må løpe hjemover. Jeg tror som sagt ikke det er noe problem forbundet med å sette linja høyt.

– Du må være kompakt, aggressiv og spille med en kalkulert risiko, men vær så snill å løp helhjertet hjemover, gutter!