Project Big Picture:– En livbøye for småklubbene

Parlementsmedlem tror at klubber som er på konkursens rand ikke har noe annet valg enn å akseptere Project Big Picture.

14. okt 2020 kl 10.16 Einar Kvande

Project Big Picture er en livbøye til klubber i English Football League som sliter økonomisk, mener parlamentsmedlem Damian Collins.

Han tror at en rekke EFL-klubber på konkursens rand ikke har noe annet valg enn å støtte forslaget fra Liverpool og Manchester United, skal de komme seg gjennom den finansielle krisen som koronapandemien har skapt for småklubbene.

De 72 klubbene i EFL vil diskutere reformforslaget på et møte torsdag.

– Det er mange klubber som tror de vil gå konkurs. De har ikke kampinntekter og har ikke fått noen redningspakke. Dette blir som å kaste en livbøye til en mann som er i ferd med å drukne. De vil definitivt gripe den. De vil tenke at dersom de kan få penger, kan vi fortsette driften, slår Collins fast til Daily Mail.

– For en rekke klubber i League One og League Two er det utenkelig med spill i Premier League. De vil kun tenke på å overleve, legger han til.

– Å gjøre fotballen mer levedyktig gjennom reformen føles riktig, sier Collins, og poengterer at deler av planen virker fornuftig. 

– Dette bør diskuteres seriøst. Samtidig er det ikke akseptabelt at noen få klubber skal få all makt, legger han til.

Project Big Picture lover 250 millioner pund til EFL-klubbene umiddelbart, og en økning av Premier Leagues bidrag til lavere divisjoner til rundt 700 millioner pund i året.

Daily Mail skriver at sju klubber i EFL sliter med å betale lønningene for oktober, og uten en redningspakke vil de gå konkurs i løpet av en måned eller to. Mange andre klubber skal også slite økonomisk, da de må betale spillere og stab i en tid de ikke har inntekter fra kampdagene.

– Mange klubber kan holde det gående litt lenger, men de vil til slutt blø i hjel, sier Collins.

– For noen klubber står valget mellom å legge inn årene nå, eller bruke penger til det er ingenting igjen. Venter vi til vi er tomme for penger, eller stopper vi nå? Vi kan komme i en situasjon der EFL-klubbene sier at vi må slutte å spille. Dette er spørsmålene som svirrer i luften nå.

Regjeringen må på banen

Collins mener at regjeringen må ta ansvar og komme på banen i den vanskelige situasjonen som er oppstått for EFL-klubbene.

– Spørsmålet er: Hva er alternativet til Project Big Picture? Regjeringen og Premier League må komme opp med en alternativ plan raskt. 

– Dersom du spør storklubbene om økonomisk støtte vil de gi deg det på sine betingelser, og disse betingelsene er ikke nødvendigvis til det beste for fotballen. Regjeringen må bli involvert. Det er enklere å løse dette for League One og League Two, for de trenger ikke like mye penger som Championship-klubbene. 

– Om Big Picture ikke fører frem, hva skjer da? Jeg tror vi vil få se de første konkursene snart. Om ikke denne måneden, så neste.

League Two-klubben Bolton er en av de mange klubbene i lavere divisjoner som støtter Project Big Picture.

– Vi støtter fullt og helt steg som blir tatt for å utjevne forskjellen mellom Premier League og EFL, siteres Bolton-formann Sharon Brittan av Liverpool Echo.

– Denne byen har vært veldig nær å miste sin fotballklubb, og styret mener at radikale endringer kreves for å skape en fotballpyramide som gjør at klubbene i lavere divisjoner blir levedyktige og konkurransedyktige. Vi håper at samtalene om Project Big Picture er første steg på veien til dette.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]