Dette er Neil Critchley

Vi har sett litt nærmere på mannen som ledet et historisk ungt lag til seier på Anfield i FA-Cupen mot Shrewsbury.

5. feb 2020 kl 21.13 Torbjørn Flatin tflatin

Neil Critchley vokste opp i Crewe, hvor han spilte for Crewe Alexandra.  Vel, spilte vil være raust å si hvis vi tenker førstelag.

Han fikk en kamp mot Fulham i 1999, som innbytter. Det var i 1. divisjon som det het den gangen, eller nest øverste nivå.

Siden ble det noen få kamper utenfor ligasystemet.

Ble tidlig trener

Crewe var kjent som noe av en talentfabrikk, med sin «Gudfar» Dario Gradi som hadde holdt i tømmene siden 1983 og fikk fram en rekke spillere som senere preget engelsk fotball.

Da den da 20-årige midtbanespilleren fikk sin kamp på Craven Cottage hadde han allerede fattet interesse for treningsprinsippene til Gradi og han ble senere håndplukket til å ta elitekurset til UEFA og der igjen bli en av de med høyest treningsutdannelse i England.

The Kopite spurte Neil da han kom til Liverpool i 2013 hvem som hadde inspirert ham mest som trener?
– Jeg vil nok si Dario Gradi hos Crewe, som kjente meg helt fra jeg var veldig ung. På en måte var han som en farsfigur for meg. Han utviklet meg både som fotballspiller, som trener og som person, og han har en enorm betydning i forhold til hvor jeg er i dag. Jeg ser også mot noen unge, engelske trenere som jeg kan strekke meg etter. Steve Holland, som nå er trener i Chelsea, og som var manager i Crewe da jeg ble leder for junioravdelingen, er en av dem. Du har Alex Inglethorpe, som er trener for U21 her og ikke minst vår manager Brendan Rodgers, som har en bakgrunn med ungdomsfotball. Det er kanskje feil å si at jeg ønsker å bli som en av dem, men det er mennesker som motiverer meg til å gjøre min jobb best mulig.

JUBEL FOR AKADEMIET: Med et lag hvor gjennomsnittalderen var 19 år og noe greide Liverpools unggutter å ta seg til 5. runde i FA-Cupen.

JUBEL FOR AKADEMIET: Med et lag hvor gjennomsnittalderen var 19 år og noe greide Liverpools unggutter å ta seg til 5. runde i FA-Cupen.

Har avansert

Populære Critch har nå blitt 41 år, men har allerede tilbrakt halve livet som coach.

Ganske stillferdig gir han inntrykket av å være en type som nærmest bor i en treningsdress. En type som er i et ess når han kan hviske noen vise ord i ørene til sine elever.

Det at han på akademiet i Liverpool FC har avansert fra å trene U18 til U23, og i tillegg få mulighet til å lede Liverpool i offisiell kamp både i ligacupen og FA-Cupen denne sesongen vitner om stor tillit.

Få fram spillere på førstelaget

I 2007 fikk han stillingen som direktør på akademiet til Crewe og etter flere år som trener på deltid var det nå blitt en fulltidsjobb.

Slik som i Crewe blir det nok noen lange dager på akademiet, men i tillegg vil han sammen med sine spillere oppleve kamper og trening nær sagt verden rundt. Slik sett er det bokstavelig talt blitt en annen verden for han.

Det at han nå faktisk har fått lov til å være manager for Liverpool i offisielle kamper må likevel være som en drøm.

Critchley er med på å gi sine spillere noen uforglemmelige øyeblikk, men mest av alt håper han å bidra til at en eller flere av ungguttene kan greie å bryte igjennom på førstelaget. Slik Trent Alexander-Arnold har gjort det.

LÆRER OG ELEV: Neil Critchley feirer med sin venstreback Adam Lewis etter seieren mot Shrewsbury.

LÆRER OG ELEV: Neil Critchley feirer med sin venstreback Adam Lewis etter seieren mot Shrewsbury.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]