Liverpool har mestret kunsten å vinne med ett mål

I tirsdagens kamp var det de tidligere mesterne av kunsten som viste hvordan det gjøres.

«Angrep vinner kamper, men forsvar vinner titler», sa Sir Alex Ferguson en gang - det har vist seg å være sant denne sesongen.

Liverpool har scoret 61 mål denne sesongen, Manchester City har fire flere, mens Leicester ikke er langt unna Liverpools antall mål.

Allikevel leder Liverpool ligaen med hele 25 poeng i skrivende stund, det er mye takket være deres evne til å vippe jevne kamper i deres favør. Tidligere føltes det nærmest uunngåelig at motstanderne skulle utligne dersom Liverpool bare hadde bygd opp en ledelse på et mål, men nå virker Liverpool tryggere enn noen gang.

Mange veier fører til Rom

Liverpool har hele 12 ganger vunnet kamper med bare ett måls margin. Blant de finner man kamper der Liverpool har avgjort kampen sent, kontrollert inn den marginale ledelsen og kamper der man har greid å ri av stormen etter sene reduseringer fra motstanderne.

I den første ettmålsseieren i sesongen, mot Southampton borte, hadde man det som virket som en komfortabel 2-0-ledelse ti minutter før slutt, men da Adrian tabbet seg ut ble det nervøst de siste minuttene. Da red Liverpool av stormen og sikret seieren.

Den samme utfordringen fikk Liverpool mot Chelsea og Brighton, men begge kampene endte med seier etter nervøse sluttminutter.

Liverpool har også vippet flere uavgjorte kamper i sin favør mot slutten av kampene. Da Leicester gjestet Anfield i oktober så det lenge ut som om de skulle stjele med seg et ufortjent poeng etter en sen utligning, men James Milner satte et straffespark fremprovosert av Mané i nettmaskene fire minutter på overtid.

KJØLIG: Milner var sikker da Liverpool fikk straffe på overtid mot Leicester.

Liverpool har også slitt lenge i kampene mot Sheffield United (1-0), Crystal Palace (1-2), Wolves (1-2) og nylig mot Norwich (0-1). Wijnaldum scoret med et heldig skudd mot Sheffield, Firmino avgjorde kampene mot Palace og Wolves med fem minutter igjen på uret, mens Mané avgjorde med omtrent 15 minutter igjen mot Norwich.

I tillegg er Liverpool nå så gode defensivt at de kan trygge inn en ettmålsseier. Mot Wolves (1-0) og Tottenham (0-1), som begge er veldig gode lag med fantastiske enkeltspillere, ledet Liverpool med ett mål i over en omgang uten å miste kontrollen i sluttminuttene.

Enkelte kamper det lenge sett ut som «en slik dag», hvor ingenting går Liverpools vei. Allikevel har Liverpool funnet måter å snu kampene på.

Tottenham ledet lenge på Anfield, etter et heldig Kane-mål, men etter mål fra Henderson og Salah etter 52 og 75 minutter greide Liverpool å snu kampen og trygge inn ledelsen.

På Villa Park lå Liverpool under 0-1 helt til det var spilt 87 minutter da Robertson stanget inn utligningen. Fire minutter på overtid plasserte Mané en ball i nettmaskene og fullførte den utenkelige snuoperasjonen.

Denne sesongen har det vært snakket mye om lagets allsidighet, og evne til å takle alle ulike kampbilder, men de kan også vinne på mange ulike måter.

Klopps mannskap kan trygge inn ledelser, vippe kamper i sin favør og snu kamper - det er ikke uten grunn at de er ubeseiret i Premier League og av mange omtales som verdens, kanskje tidenes, beste lag.

LAGBYGGER: Klopp har satt sammen et komplett lag.

Hvordan er dette i forhold til tidligere sesonger?

Liverpool har som nevnt tidligere vunnet hele 12 kamper med bare ett måls margin denne sesongen. Det er interessant å se tilbake på tallene fra tidligere sesonger Liverpool har kjempet om tittelen.

I forrige sesong, da Liverpool ble slått av Man City på mållinjen, vant de ti kamper med ett måls margin. De kampene man ergret seg mest over mot slutten var kampene mot Leicester (1-1), West Ham (1-1) og Everton (0-0) på vinteren, da man ikke greide å vippe kampene i sin favør.

I 2013/14-sesongen, som husket både for utrolig angrepsspill og kritikkverdig forsvarsspill, vant Liverpool ti kamper med ett måls margin, men det hører med til historien at de fleste av kampene ble vippet i Liverpools favør grunnet fantastiske angrepsspillere og ikke godt forsvarsspill.

UTROLIG URUGUAYANER: Luis Suarez var ustoppelig i 2013/14-sesongen. Det holdt nesten til ligatittel.

I 2008/2009-sesongen, da pragmatiske Rafa Benitez ledet laget, vant Liverpool ni kamper med ett mål. Den sesongen huskes i likhet med forrige sesong best for kampene man spilte uavgjort.

Det laget tapte bare to kamper i Premier League, men det var allikevel ikke nok til å vinne ligaen.

«Kongene av ettmålsseire»

Som vi har sett har dette laget mestret kunsten å vinne med ett mål. Derfor var det spesielt interessant når de skulle møte Diego Simeone og hans Atletico Madrid, som i sin beste periode var verdens beste på å vippe jevne kamper i sin favør.

Klopp uttalte før kampen at Simeones menn «Dersom det er ett lag du må spille opp mot ditt absolutt beste mot, så er det Atletico. De gir deg absolutt ingen presanger. Dersom du jobber så hardt som mulig, så har du en sjanse. Gjør du ikke det, har du ingen sjanse. Det er grunnen til at de har vært i så mange europeiske finaler.»

Han fikk helt rett i analysen av Atletico Madrid. Liverpool fikk ingen presanger fra det spanske hovedstadslaget, og måtte reise hjem med 0-1 i bagasjen. De nåværende kongene av ettmålsseire ble slått av de tidligere kongene.

Liverpool må være på sitt beste defensivt for å ta seg videre til kvartfinalen, og er avhengige av å holde nullen på fortet Anfield. Det har de mestret så langt denne sesongen.