Hva klubbene i PL vil og kan tape økonomisk på Koronakrisen – og eventuell avlyst sesong

Det står mye penger på spill angående en sluttføring av sesongen 2019/2020 eller ikke.

Det vil ikke bli noe spill i engelsk fotball før tidligst i mai. Det vil ha en stor påvirkning på økonomien til klubbene, da spesielt nedover i ligasystemet. Forskjellene vil også være store innad i Premier League, spesielt dersom sesongen 2019/20 skulle bli annullert som følge av koronavirusen.

Dette vil påvirke de samtaler som vil bli holdt framover angående hva som skal gjøre med slutten av denne sesongen, eventuelt starten på den neste.

Ved hjelp av utmerkede @SwissRamble som kilde har vi satt opp noen punkter om hvordan dette påvirker klubbene i Premier League.

Store forskjeller i inntekter

Klubbene i Premier League hadde hele £5.2B (les 5.2 milliarder pund) i driftsinntekter siste år totalt, men likevel ble det et samlet underskudd på £160M (les 160 millioner pund).

Fordeling av inntektene var på bare 13% fra kampdager, 60% fra kringkasting (TV) og £27% kommersielt. Dette er stor forskjell sammenlignet med lavere divisjoner, hvor billettinntekter har en langt større betydning og fjernsynspenger bare er en brøkdel. I Premier League var det enkelte klubber som hadde helt opp til 88% av driftsinntektene fra fjernsyn.

OVERSKUDD/UNDERSKUDD: Premier League klubbene i millioner pund, i grønne eller røde tall.

OVERSKUDD/UNDERSKUDD: Premier League klubbene i millioner pund, i grønne eller røde tall.

Inntekter fra kamper og fjernsyn

Angående billettinntekter, og en mulig annullering av sesongen og hvor Liverpool for eksempel har fire gjenstående hjemmekamper vil en vel anta at klubben betaler tilbake til de som for eksempel har sesongbillett, eller har kjøpt via «membership card». Det er ikke sikkert vil være situasjonen i andre klubber. Det kan også bli aktuelt at salget for neste sesong blir forsinket og påvirker pengestrømmen til klubbene.

TV-selskapene skal kunne kreve tilbake £762M dersom Premier League 2019/20 blir endelig avbrutt. Det tilsvarer om lag £38M. Mye penger spesielt for klubber på nedre halvdel av tabellen, selv om fordelingen muligens er slik at lag som er blitt vist mest som Liverpool og Manchester City må ut med mer.

Kommersielle inntekter og Champions League

Totalt har klubber i Premier League fått inn £1.4B i kommersielle inntekter. Realiteten er imidlertid at de såkalte topp seks står for £1.1B av dette, og hvor det er et spenn på £285M til Man Utd og £10M til Bournemouth som har en stadion som huser så vidt over 10000 tilskuere.

For klubbene vil manglende kamper, eller kamper spilt bak lukkede dører, bety manglende inntekter fra hospitality, suvenirsalg og diverse opplegg i forbindelse med hver enkelt kamp. Pengeinnbringende turneer før sesongen kan også bli skadelidende.

Ifølge @SwissRamble har Englands klubber i Champions League denne sesongen allerede tjent gode summer (millioner euro i parantes): Man City (86), Liverpool (84), Chelsea (82) og Tottenham (67). Hvis en regner om til pund har Liverpool tjent £75M, og det blir med det etter exit mot Atletico Madrid og som er betydelig mindre enn forrige sesong.

Spillersalg og lønninger

For enkelte klubber, selv i Premier League, er økonomisk balanse forutsatt av spillersalg. Det ble solgt spillere for £500M i Premier League det siste året, men 70% av de pengene gikk til seks klubber. Ikke minst for disse kan det bli et problem dersom transfervinduet blir utsatt og prisene blir redusert som følge av en global økonomisk krise.

Uten inntekter vil det også for noen klubber bli vanskelig å betale lønninger. I Premier League betales det ut lønninger for £3B i løpet av et år. Det gir £59M i uka, men mens klubber som Man Utd, Man City og Liverpool har utlegg på mer enn £6M hver uke er utgiftsposten til Burnley på £1.6M. Topp ti har for eksempel et samlet utlegg på £42M, mens de ti nederste betaler ut £17M, for å illustrere forskjellene.

UKELØNN: Hva klubbene i Premier League betalinger i lønnsutgifter hver uke.

UKELØNN: Hva klubbene i Premier League betalinger i lønnsutgifter hver uke.