Kultfiguren som endte opp i Klopp-kasjotten

Mamadou Sakho ble en kulthelt blant supporterne i Liverpool. Så surnet forholdet til sjefen selv.

Forsvarsspilleren fra Paris signerte for Brendan Rodgers sitt Liverpool i sommeren 2013. Det var først i hans siste hele sesong i rødt at han oppnådde kultstatus, da han gjorde seg sentral i Klopps forsvarsrekke.

Derby-scoring i siste kamp

Hans siste kamp i Liverpool-trøya kom for akkurat fire år siden, den 20 april 2016. Det ble en 4-0-rundjuling av nærmeste nabo på Anfield. Sakho noterte til og med en scoring, hans tredje totalt for Liverpool. Debutmålet hadde kommet i desember 2013 i en 4-1-seier over West Ham, og mål nummer to var fortsatt relativt ferskt i supporternes minne da han headet ballen i mål bak Evertons Tim Howard.

SISTE KAMP: I Sakhos siste kamp scoret han i Merseyside-derbyet.

SISTE KAMP: I Sakhos siste kamp scoret han i Merseyside-derbyet.

Det hadde ikke gått én uke engang. Seks dager tidligere hadde han vært en del av den famøse snuoperasjonen mot Borussia Dortmund på Anfield, hvor han skrev seg inn på scoringslista. Han headet en corner fra Coutinho i mål i det 77 minutt, og utlignet Dortmunds ledelse.

Kort vei til kultstatus

Det var ikke bare hans handlinger på fotballbanen som gjorde han til en favoritt blant supporterne mot slutten av hans tid på Merseyside.

I et intervju med LFC TV proklamerte han stolt og usjenert at han var en «scouser», selv om dialekten godt kunne jobbes litt med. Han hadde donert av sin tid til den veldedige organisasjon An Hour For Others med malerarbeid i et hus i Kirkdale. I kaoset i feiringen av Dejan Lovrens mål mot Borussia Dortmund, mistet Liverpoolsupporter Liamie Marum telefonen sin. Da han fikk den tilbake av en vakt, fant han senere et bilde på kamerarullen.

En selfie av Mamadou Sakho og Divock Origi.

Og prikken over i-en kom i intervjuet etter kampen hvor han uttalte følgende: «Supporterne støtter oss og synger alltid. Jeg tror sammen, så er dette en seier for Liverpool-landet.» Og vipps skrev han seg inn i tusenvis av røde hjerter på Merseyside som drømmer om en egen Liverpool-republikk, separert fra resten av England.

Positivt dopingtest på lovlig middel

Mål mot Everton, mål i kvartfinale mot Borussia Dortmund, kaller seg selv en scouser, gjør veldedig arbeid for lokale familier og underholder supporterne med selfier og videomontasje fra Alcatraz. Hvordan kunne det skjære seg?

Det startet å gå galt et par dager etter Everton-kampen da det ble klart at Sakho var under etterforskning av UEFA for brudd på deres antidoping-regler.

SELFIE: Sakho tar selfie på banen sammen med Divock Origi.

SELFIE: Sakho tar selfie på banen sammen med Divock Origi.

På en dopingtest etter seieren over Manchester United i Europaligaens åttedelsfinaler den 17 mars hadde han testet positivt for et fettforbrennende middel. Mens saken ble videre etterforsket, ble Sakho suspendert fra all fotball i 30 dager.

Konsekvensene av utestengelsen ble massive for franskmannen. Ikke bare gikk han glipp av Liverpools Europaligafinale mot Sevilla i Basel, som endte i tap. Han ble også utelatt fra Frankrikes tropp i EM, som også tok seg helt til finalen hvor de tapte 1-0 mot Portugal.

Den 28 mai ble han frikjent av UEFA etter at det viste seg at stoffet han testet positivt for ikke sto på forbudslisten. Sakho har senere saksøkt WADA (World Anti-Doping Agency) for 13 millioner pund. I søksmålet gikk han langt på vei i å anklage byrået for hvordan hans tid på Liverpool gikk mot slutten. 

Og det er klart at det ble en ripe i lakken, selvom han på papiret ble frikjent. Men Sakho hjalp godt til selv med å ende sin Liverpool-karriere.

I fengselet på Alcatraz

Klopp og spillerne pakket kofferter og hoppet ombord et privatfly til statene sommeren 2016. Preseason skulle nytes i solfylte California, hovedsakelig i San Francisco og Los Angeles.

Men det ble ikke mange dagene i sola på Sakho. Han ble sendt hjem til Merseyside tidlig. Sakho var skadet, og skulle fortsette rehabiliteringen i England. Det var den offisielle forklaringen, men sannheten var litt annerledes.

LFC TV ga Sakho muligheten til å slå seg løs med et GoPro-kamera noen dager før første kamp mot Chelsea, og det falt i god smak blant supporterne. Det ga et annerledes innblikk i lagets dynamikk.

Det var også en avslørende video. Da Sakho snek seg opp på manageren som gjorde et TV-intervju på Alcatraz, smalt det fra Klopp at de vurderte å la franskmannen bli igjen på fengselsøya. Han kamuflerte det bak sin karismatiske latter, men det var en irritert Klopp som snakket til kamera. «Det var bare en av oss som kom for sent til avgang i går kveld fra Liverpool,» sier Klopp. «Og det var ikke meg. Det var deg.»

«Vi er her (på Alcatraz) for vi har lyst til å etterlate Mama her.»

Supporterne lo, det samme gjorde Sakho. Men Klopp mente mer eller mindre alvor. Sakho fikk bli med båten vekk fra øya, men den amerikanske drømmen endte der.

Ble sendt hjem

Etter at Liverpool Echo meldte at hjemsendelsen skyldte noe mer enn bare en skade, valgte Klopp selv å utdype til lokalavisen.

— Han mistet nesten flyet til USA, han misset en økt og han var for sen til et måltid. Vi har noen regler og de må respekteres. Dersom noen ikke respekterer dem, må jeg reagere. 

«Vi er her på Alcatraz for vi har lyst til å etterlate Mama her.»

Klopp ville ikke fortelle om Sakhos reaksjon på beskjeden, men understreket at det ikke ble noen krangel mellom de to. Sakho ble heller ikke bøtelagt da Klopp «ikke var interessert i spillernes penger».

— Sjeldent har jeg bøtelagt spillere, fordi jeg vil at vi skal lære sammen og gjøre de riktige tingene.

Da resten av laget returnerte til England, var det en akillesskadet Sakho som måtte prøve å godsnakke seg tilbake i førstelagstroppen. I september kunne Paul Joyce melde at Sakho fikk være involvert i førstelagstreningene på Melwood igjen, etter at Klopp og klubben hadde oppmuntret franskmannen til å gå på utlån hvis han skulle ha håp om å redde sin Liverpoolkarriere.

LIDENSKAPELIG: Alt Sakho ville, var å vinne for Liverpool-landet. Her feirer han scoring mot Dortmund sammen med Dejan Lovren.

LIDENSKAPELIG: Alt Sakho ville, var å vinne for Liverpool-landet. Her feirer han scoring mot Dortmund sammen med Dejan Lovren.

Sakho hadde takket nei til lånetilbud fra Stoke, West Bromwich og Besiktas og håpet i det lengste på å finne veien tilbake til en startoppstilling i førstelaget igjen — til tross for at han trosset klubbens ultimatum.

Det klarte han aldri. Han fikk ikke muligheten til å vise seg frem med nummer tre på ryggen for Liverpools førstelag i en offisiell kamp. Det nye startnummeret hadde han blitt tildelt før turen til USA.

En utblåsning på sosiale medier gjorde neppe veien tilbake noe enklere. Han tok til Snapchat for å fortelle følgerne at han var blitt fryst ut av laget. Første halvdel av 2016/17-sesongen ble brukt med reservene.

I januar ble det utlån til Crystal Palace, hvor han var svært delaktig i å holde London-klubben oppe i den øverste divisjonen. I sommerens vindu ble overgangen komplett for 26 millioner pund.

Det ble ingen lykkelig slutt for kulthelten i Liverpool som ikke lot seg disiplinere. Men Sakho fant sin egen lærebok, som tok han rett inn i hjertene til de røde scouserne.