Saksøker WADA for 13 millioner pund

Mamadou Sakho mener den feilslåtte dopingsuspensjonen ødela Liverpool-karrieren.

24. jul 2019 kl 14.13 Marius Rabben

Det er drøyt tre år siden forsvarsspilleren ble ilagt en karantene fra all fotball etter å ha testet positivt på en dopingtest, noe som betød at han gikk glipp av sesonginnspurten og ble utelatt fra landslaget.

Dermed mistet han både Europaliga-finalen og senere europamesterskapet.

Resultatene fra testen viste spor av et fett-forbrennende stoff, men UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærkomite endte etter hvert opp med å frikjenne franskmannen.

Stoffet sto ikke oppført

Stoffet som ble funnet, higenamine, en beta2-agonist, noe som finnes i en rekke planter og selges i flere typer kosttilskudd, skal ikke engang ha stått konkret på forbudslisten.

Verdens antidopingbyrå, WADA, fikk også sterk kritikk for måten de håndterte saken på. Nå saksøker Sakho dem for 13 millioner pund, altså omtrent 140 millioner kroner.

Sakhos representanter argumenterer for at fall i lønn og verdi skyldes overgangen vekk fra de røde, skriver Liverpool Echo.

Men samtidig nekter WADA for at de er grunnen til at han ble solgt fra Liverpool, og sier det i realiteten kom som en konsekvens av disiplinære problemer og en personlig konflikt med Jürgen Klopp.

Verdien falt

Høringen pågår i High Court denne uka. Sakhos advokater argumenterte tirsdag for det økonomiske tapet av å miste Frankrike-kamper, utgiftene under prosessen og at karrieren i Liverpool endte med en overgang til Crystal Palace.

– Selv om dette er en betydningsfull Premier League-klubb, har den ikke samme status eller omdømme rundt om i verden som Liverpool FC, med verdien det gir en spiller, sa advokat Stuart Ritchie.

– Det er først nå nylig at han har blitt uttatt på det franske landslaget igjen.

Den største konflikten var, og er, stoffet higenamine. På WADAs dopingliste skal det ha vært forbudt under kategorien «alle beta2-agonister».

Men spesifikt higenamine sto ikke oppført. Derfor mente UEFA etter høringer og undersøkelser at stoffet ikke var beviselig forbudt, og Sakho, som testet positivt etter en Europaliga-kamp i mars 2016, ble frikjent fire måneder senere.

UEFAs panel mente det var tvil om higenamine i det hele tatt er en beta2-agonist, og at det var «en klar mangel på kommunikasjon» fra WADA om stoffets status.

Motstand fra WADA

Med på søksmålet mot byrået har Sakho med seg firmaet MS Top Ltd, som eier bilderettighetene hans. De mener WADA opptrådte forsømmelig i behandlingen av saken, og at dette da har fått negative følger for verdien hans.

WADAs respons er at «utlånet og overgangen til Crystal Palace i januar 2017, mangelen på landslagsuttak for Frankrike og hendelsene som fulgte etter disiplinærhøringene ikke har årsakssammenheng med den påståtte handlingen fra WADA».

De sikter til hendelser uten relevans til byrået, som disiplinære problemer. Sakho skal ha kommet for sent til fellesmåltider, flyturer og misset en eller flere treningsøkter og ble sendt hjem fra pre-season-turen til USA i 2016.

WADA argumenterer for at spilleren ikke fikk godkjennelse fra klubben om kosttilskuddet som sendte med denne saken, og at det finnes bevis om en «personlig konflikt» med Klopp.

I tillegg sier WADA at de ikke kan saksøkes fordi det var UEFA som var overhodet i dette tilfellet, mens antidopingbyrået i hovedsak opptrådte som ekspertvitne i en dopingundersøkelse.

Rettens utgifter i denne saken vil være godt over én millioner pund, skriver Liverpool Echo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]