Den overgrodde gressletta med grisebinge i hjørnet hvor Shankly bygget fremtidens Liverpool FC

Det kunne se ut som en bombe hadde gått av, men Shankly så potensialet. Her er historien til Melwood.

Liverpool Football Club har gjenåpnet treningsanlegget Melwood som har vært stengt siden starten av mars på grunn av koronaviruset. 

Det er fortsatt et godt stykke unna normal drift, men det er den nye normalen og et LFC-løst West Derby man går mot. Klubben nærmer seg åpning av et nytt treningsanlegg i Kirkby, og dermed forsvinner Melwood som har spilt en enorm rolle i utviklingen av Englands mestvinnende fotballklubb.

Overgrodde baner

Liverpool tok over Melwood som treningsfelt på 50-tallet. Frem til det hadde Liverpool gjort all trening på Anfield, men det begynte å gå utover gressmatta og ikke minst knærne til spillerne som gjorde løpetrening på asfalten rundt i L4. Klubben bestemte seg derfor for å ta over noen fotballbaner som de fant i West Derby. Feltene tilhørte egentlig en lokal skole, og navnet Melwood stammer fra to prester som organiserte fotballkamper der, Father Melling og Father Woodlock.

Men det var lite å skryte av. Banene var overgrodd og trehuset som hørte til var dårlig ivaretatt.

Da Bill Shankly kom til Liverpool i 1959, var en oppussing av treningsfeltet en av de første tingene som sto på agendaen. Melwood var i så dårlig stand at Shankly hadde spurt om tyskerne hadde bombet der under krigen. Det hadde de ikke.

Malingen prellet av veggene og det var ikke noen form for varme installert. I det ene hjørnet av sletta var det en grisebinge. Shankly sørget for en modernisering av fasilitetene, som inntil da kun hadde bestått av et gammelt trehus. Men grisebingen ble værende.

Melwood spilte en av hovedrollene i Shanklys voldsomme overhaling av klubben, som spilte i andredivisjon da han ankom fra Huddersfield.

Shanklys «svetteboks»

Shankly sørget for at spillerne møttes på Anfield, hvor de tok buss sammen til Melwood for trening. Bussen tok dem så tilbake til Anfield, hvor de brukte garderobene, og så spiste laget sammen. Fellesskapet som ble bygget ombord i bussen var uvurderlig, men reiseveien hadde også andre fordeler. Bussturen tilbake ga spillerne muligheten til å avkjøles før de hoppet i dusjen, og det skulle holde dem skadefri. Det var et prosjekt som må sies å ha funket; Da Liverpool vant ligaen i 1965/66-sesongen gjorde de det ved å bruke bare 14 spillere.

På treningsfeltet i West Derby innførte Shankly five-a-side-kampene som la grunnlaget for hans fotballære. «Pass and move», en filosofi han hadde tatt med seg fra fotballen han spilte ved siden av jobben som gruvearbeider i Skottland. Man skulle holde det enkelt. Send ballen videre, vær stadig i bevegelse, gjør deg tilgjengelig for ballfører. Det var helt enkelt, men funket likevel genialt. Spillerne var avhengig av grunnteknikk og god spilleforståelse for å få plass på laget, og måtte vise seg som tydelige lagspillere.

Det var også på Melwood at Shankly, i sin andre sesong i Liverpool, innførte «sweat box». Boksen bestod av fire vegger, på størrelse med et mål, som rammet inn en spiller som sto i midten. Han ville jobbe enten alene eller med en medspiller, og økten skulle vare i 3-4 minutter. Spilleren skulle skyte ballen i veggen, så skulle medspilleren kontrollere ballen og legge til rette for at skytteren skulle treffe en annen vegg. Hvis spilleren var alene var det enda mer hektisk, sånn som man kan se i videoen under her.

«Beina dine var som gelé. Men det var bra for du kunne trene teknikk og utholdenhet på samme tid,» har Ian Callaghan fortalt.

Millenniumsmodernisering

Melwood ble altså pusset opp i Shanklys regi på slutten av 50-tallet, og på midten av 60-tallet ble gresset på hovedbanen lagt på nytt, nesten til Wembley-standard.

Men så sto Melwood relativt uforandret men godt ivaretatt frem til Gerard Houllier beordret en oppussing i 2001. Arbeidet startet første nyttårsdag på det som ble døpt Millennium Pavillion.

«Det vil bli nye garderober, et gym, svømmebasseng, sauna, hydroterapi-basseng og rehabiliteringsrom,» fortalte Houllier. «Det vil bli mer i stil med hva en klubb på dette nivået ønsker å oppnå.»

INNSIDEN: Innsiden av treningsanlegget er pyntet med bilder av the Kop.

INNSIDEN: Innsiden av treningsanlegget er pyntet med bilder av the Kop.

Bygningen har også rom til en kantine, kontor for klubbens analytikere, garderobe også for dommere, og pressefasiliteter. Etter at Rafa Benitez og hans Liverpool vant Champions League i 2005, flyttet også trofeet inn i et glassmonter ved hovedinngangen.

Brendan Rodgers overså Melwoods seneste oppussing, som var mest kosmetisk. Ved inngangsområdet innførte han blant annet The Champions Wall, som vi kjenner godt fra bilder. Den har også blitt oppdatert i senere tid, etter trofeene hentet under Klopps ledelse.

DAGENS ANLEGG: Slik ser det ut på Melwood i 2020, 61 år etter Shanklys møte med feltet.

DAGENS ANLEGG: Slik ser det ut på Melwood i 2020, 61 år etter Shanklys møte med feltet.

Melwoods fremtid

Det går mot slutten for Liverpool i West Derby. I 1998 ble klubbens akademi flyttet til et treningsfelt på Kirkby, og i 2017 avslørte Liverpool FC planer om å utvide senteret på Kirkby for å inkorporere førstelaget. I 2018 ble planene bekreftet og arbeidet satt i gang. Det nye treningsfeltet skal stå klart i løpet av 2020.

I august 2019 ble Melwood solgt til Torus, en veldedig organisasjon som spesialiserer seg på å skape billige boligområder, ofte for vanskeligstilte familier. Salget var kontroversielt, da innbyggerne i West Derby allerede har uttrykt misnøye over tettpakkede veier og mye press på for eksempel det lokale legekontoret.

Enn så lenge er det fotballsko og ikke gravemaskiner som feier over Melwood-matta, mens anlegget på Kirkby blir ferdigstilt. Men det er ingen tvil om at Liverpool Fotball Club mister en stor og viktig del av historien sin den dagen bulldoserne river ned murveggene hvor hundrevis av supportere har klatret på søppelkasser for å få et glimt av favorittspillerne i aksjon på treningsfeltet.