Da Lampard brakk ankelen til Alonso og hans rivalisering med Liverpool

Dette er historien om forholdet mellom Lampard og Liverpool.

21. jul 2020 kl 13.05 Mari @mareylunde

Chelsea ga Liverpool ligatittelen ved å slå Manchester City 2-1 den 25. juni. Samtidig som scouserne trakk til Anfield for en ikke veldig korona-vennlig feiring, tok Lampard seg tid til å gratulere Liverpool.

«Jeg mener ikke at denne kampen avgjorde tittelen – det ble avgjort for lenge siden av Liverpools stødighet og seire», fortalte Lampard i post-match-intervjuet.

«Fair play, jeg gir dem all honnør. De fortjente å vinne. Gode spillere og en strålende manager og jeg vet hvor mye arbeid som ligger i en ligatittel. De vil bli et lag man kan regne med de neste årene.»

«De siste tre årene har Liverpool og City vært foran på egenhånd og for oss så er det en avstand som vi må prøve å lukke. Men igjen, all honnør til Liverpool for det de har gjort.»

Lampard som manager mot Liverpool

Som spiller har Lampard og Liverpool møttes 47 ganger, hovedsaklig med Lampard som Chelsea-spiller men også i kamper for West Ham og én kamp for Manchester City. Lampard har et lite overtak da han har slått Liverpool 21 ganger, spilt uavgjort ni ganger og tapt 17. Han har scoret åtte mål mot Liverpool.

NY ROLLE: Lampard tok steget over til managerrollen i 2018. Her foran dugouten på Stamford Bridge i september 2019.

NY ROLLE: Lampard tok steget over til managerrollen i 2018. Her foran dugouten på Stamford Bridge i september 2019.

Som manager har han møtt Liverpool tre ganger. På Stamford Bridge i september 2019 var det et på den tiden uslåelig Liverpool som var sterkest. Scoringer fra Alexander-Arnold og Firmino i første omgang holdt til seier, til tross for et Kanté-mål i andreomgang.

Det var andre gang Lampard møtte Klopps Liverpool som manager. Oppgjøret i Supercupen 2019 sto mellom Liverpool og Chelsea som henholdsvis Champions League- og Europaliga-mestere. Kampen endte uavgjort, men Liverpool vant trofeet på straffekonkurranse.

«Det var en tøff kamp mot et godt Liverpool-lag som hadde en ekstra dag til restitusjon etter helgen. Men noen ganger handler fotballen om heldige øyeblikk», sa en skuffet Lampard etter kampen.

I mars fikk de blå sin revansje da lagene møttes på Stamford Bridge for femte runde i FA-Cupen. Tidligere Everton-spiller Ross Barkley var en av målscorerne i Chelseas 2-0-seier og kalte det for «en drøm» å score mot de røde.

«Det var en imponerende forestilling. Det er vanskelig å være grundige mot Liverpool på grunn av det laget de er, men jeg kunne ikke ha bedt om noe mer arbeidsmoral eller kvalitet», sa Lampard etter kampen om innsatsen fra eget lag.

«Du må forsvare deg godt for å holde buret rent mot dem på grunn av laget de er, og vi fortjente å vinne kampen.»

England-rivaler?

Til tross for at Lampard og Steven Gerrard ble fremstilt som erkerivaler på den engelske midtbanen på midten av 2000-tallet, var sannheten helt annerledes. De to er i virkeligheten gode venner. Da begge tok overgangen til treneryrket ca på samme tidspunkt, var det i teorien rom for enda mer sammenligning og kniving men det har uteblitt.

STØTTESPILLERE: Lampard og Gerrard har ofte blitt fremstilt som rivaler men er i sannhet gode venner.

STØTTESPILLERE: Lampard og Gerrard har ofte blitt fremstilt som rivaler men er i sannhet gode venner.

«Vi holder kontakten. Når han får et godt resultat sender jeg han alltid en melding og vice versa», forteller Lampard om forholdet dem i mellom.

«Vi var på Champions League-finalen sammen i fjor. Stevie skulle til å ta over i Rangers og Derby hadde nettopp kommet opp som en mulighet for meg så vi snakket mye om det. Vi har begge vært klare på at vi ville jobbe som managere, selv da vi jobbet i media.»

«Det er godt å se ham gjøre det så bra der med en stor klubb», fortsatte Lampard. «Jeg er sikker på at med hans personlighet og kunnskap og hvordan han er, så kommer han til å bli en suksess.»

LAGKAMERATER: Lampard og Owen gratulerer Gerrard med målet han scoret i kampen mot Østerrike i september 2004.

LAGKAMERATER: Lampard og Owen gratulerer Gerrard med målet han scoret i kampen mot Østerrike i september 2004.

Lampard kan nesten ikke få rost Gerrard nok. I en episode av Monday Night Football i 2017 fikk den erfarne midtbanespilleren spørsmål om hvilken sentrale midtbanespiller som er den vanskeligste han har møtt. Lampard listet opp Iniesta på tredjeplass, Xavi på andreplass og Steven Gerrard på topp.

Alonso mot Lampard

Selv om stemningen mellom Liverpool og Lampard virker å være småsøt nå om dagen, var ikke det alltid tilfellet. En som nok ikke er Londonmannens største fan er Xabi Alonso.

Ikke en gang en halvtime var spilt av oppgjøret mellom Liverpool og Chelsea på Anfield, første nyttårsdag 2005, da Lampard hoppet sent inn i en takling på spanjolen.

«Taklingen var hard og sen», sa Alonso som etter undersøkelser fikk det bekreftet at ankelen var brukket. «Jeg tenkte at noe var brukket. Da jeg ikke klarte å gå, skjønte jeg at det var seriøst.»

MÅ FÅ BEHANDLING: Alonso får behandling på banen etter taklingen som brakk ankelen hans.

MÅ FÅ BEHANDLING: Alonso får behandling på banen etter taklingen som brakk ankelen hans.

«Jeg liker å tro at det ikke var med vilje. Men det som overrasket meg var at han protesterte (på det gule kortet) til dommeren da det var en tydelig felling. Jeg har sett røde kort bli gitt for mindre.»

Alonso måtte se tre måneder fra tribunen, men var som kjent tilbake i god tid til å få med seg Liverpools bragd i Istanbul.

«Jeg er lei meg for at ankelen hans var brukket, det er forferdelig. Jeg mente ikke å skade han og håper han kommer kjapt tilbake», sa Lampard selv.

I et intervju med Sportsmail før en kamp mellom lagene i 2009, prøvde ikke Lampard å legge skjul på spenningen mellom de to midtbanespillerne.

«Rivaleriet er sterkt, jeg kan ikke si noe annet. Vi har spilt mot dem så mange ganger i viktige kamper så mye individuell spenning har bygget seg opp. Det er alltid noe mellom meg og Xabi Alonso», fortalte han intervjuer Martin Samuel.

«Du brakk benet hans», kontret Samuel.

«Ja, og jeg vet at det var riktig at jeg fikk gult kort og jeg prøver ikke å si at jeg er uskyldig, men det var ikke noe skittent spill; det var en sånn type takling som skjer hele tiden, begge veier.»

«Den kvelden, etter at jeg hørte at foten hans var brukket, fikk jeg dårlig samvittighet og ringte og sa unnskyld men han var ikke særlig interessert i å høre det. Etter det har han hatt et blikk mot meg når vi møtes, og det er alltid litt knuffing og dytting mellom oss.»

Noen dager senere ble Lampard utvist på Anfield, etter en takling mot nettopp Xabi Alonso.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]