Waliseren starter mot Brighton:Den unge høyrebacken har Trent Alexander-Arnold som sitt store idol – og største hinder

Neco Williams har imponert i innhoppene sine i ligaen denne sesongen.

I det 74. minutt av kampen mot Crystal Palace den 24 juni ble Trent Alexander-Arnold byttet ut. Inn kom den unge fullbacken Neco Williams, som kaller scouseren for sitt idol.

Spiller med idolene

Da Neco Williams sluttet seg til pre-akademiet som seksåring spilte han spiss. Men mye kan skje på 13 år. Han fikk prøve seg som høyreving som 14-åring og da han spilte for U16 måtte han steppe inn som høyreback i en kamp. Der imponerte han.

I et intervju med The Kopite i 2019 fortalte Williams at Alexander-Arnold og Robertson var idolene hans.

– Måten de spiller på ligner hvordan jeg selv er som angripende fullback. Jeg liker også å være høyt oppe i banen og å komme til innlegg. Jeg ser på videoer av Trent hele tiden, og hvordan han spiller. Alex Inglethorpe (akademiets direktør) kommer noen ganger til treningsfeltet og viser meg små videoer av ting Trent gjør på Melwood og ber meg øve på de samme tingene, og det er det jeg har gjort.

EN AV GJENGEN: Williams har nå blitt en del av gjengen som trener på Melwood.

EN AV GJENGEN: Williams har nå blitt en del av gjengen som trener på Melwood.

Williams kan dog få det litt vrient med å spille seg inn på førstelaget som høyreback, en plass den bare tre år eldre Alexander-Arnold som kjent har kapret. Han utelukker ikke et utlån, og det er heller ikke helt utenkelig at Alexander-Arnold blir flyttet fremover i banen en gang i fremtiden.

Liverpool eller United?

Williams startet altså Liverpool-karrieren da han bare var seks år og en del av pre-akademiet, som stadiet før de skriver under en kontrakt som binder dem til klubben kalles. Som niåring fikk han valget mellom å fortsette i Liverpool, eller bytte beite til erkerival Manchester United. Valget var nok litt vrient. Hele Williams-familien var United-supportere på sin hals. Men han trivdes så godt med guttene på laget og hadde funnet seg til rette at han valgte å bli værende.

Nå er Williams selv blitt Liverpool-supporter, og familien velger Liverpool over United hvis kampene spilles samtidig.

De første årene pendlet han mellom den walisiske byen Wrexham og Liverpools akademi i Kirby, en 50 minutters kjøretur. Men som 14-åring måtte han flytte på seg, og flyttet inn hos en vertsfamilie og fullførte skolegangen.

VISER MUSKLER: Det var Liverpool som gikk seirende ut av finalen i FA Youth Cup. Her feirer Williams sammen med Paul Glatzel (v) og Morgan Boyes (h).

VISER MUSKLER: Det var Liverpool som gikk seirende ut av finalen i FA Youth Cup. Her feirer Williams sammen med Paul Glatzel (v) og Morgan Boyes (h).

Spesielt treningsprogram

Han debuterte for U18 i 2016-2017-sesongen. Steven Gerrard kom inn som lagets trener før 2017-2018-sesongen, men det var bare så vidt Williams og Gerrards tid overlappet før Liverpool-legenden tok jobben i Rangers et år senere.

For første dag i pre-season før 2017-2018-sesongen oppdaget Williams at det var noe galt med ryggen hans. Han ble sendt til en MRI-undersøkelse hvor de oppdaget et brudd i virvelbuene nederst i ryggen. De første syv månedene av sesongen måtte han se fra sidelinjen. Han må fortsatt holde et øye med ryggen og må følge et spesielt treningsprogram som for eksempel ikke inkluderer tung vektløfting.

Da han ble friskmeldt, hadde han tatt steget opp og debuterte for U23. Gerrard omtalte Williams som en «praktfull» spiller,og han var en sentral del av laget som tok seg til finalen i FA Youth Cup i 2019. Der ventet Manchester City. Kampen gikk til straffekonkurranser, hvor Williams var en av Liverpools fem skyttere som leverte og gikk seirende ut av duellen.

Steget opp til seniorlaget

Da The Kopite møtte Williams i oktober 2019 hadde han nettopp tatt steget til å trene regelmessig med førstelaget på Melwood.

– I starten var jeg litt nervøs og småskremt, men det er veldig hyggelige gutter. Mister man baller, så får man støtte og oppmuntringer om å prøve igjen. Spillere som Adam Lallana og Gini Wijnaldum har vært veldig ålreite mot meg. De spør hvordan jeg har det, og om det er noe de kan hjelpe til med.

– Jeg har definitivt fått bedre selvtillit av å dra dit, sa han den gangen.

Williams sin første fulle debut for Liverpools seniorlag kom i Ligacup-kampen mot Arsenal i oktober 2019. I den forrykende 5-5-kampen som gikk til straffekonkurranse og endte med Liverpool-seier, imponerte den unge waliseren med målgivende til Origis sene utligningsmål. Han noterte også flere taklinger og blokkeringer enn noen andre Liverpol-spillere. Kun James Milner var borti ballen flere ganger enn Williams 109 berøringer. 

I DOHA: Williams og Curtis Jones var i troppen som vant VM for klubblag i Qatar.

I DOHA: Williams og Curtis Jones var i troppen som vant VM for klubblag i Qatar.

Sammen med Rhian Brewster, Curtis Jones og Harvey Elliot ble han tatt med å troppen som reiste til Qatar for å delta – og omsider vinne – VM for klubblag.

I FA-cupen var han svært delaktig i Everton-seieren hvor han scoret en åtter på liverpool.nos spillerbørs. Han spilte også begge hele kampene mot Shrewsbury. I den første kampen kåret liverpool.no han til kampens beste spiller, selv om det ikke betydde noe høyere enn en sekser på børsen i det som var en ganske sørgelig affære sett med Liverpools øyne. «Viser i perioder prov på hvilken smart spiller han er. Jakter alltid mulighetene og spill i rommene. Fikk også se hvilken god innleggsfot Neco har», skrev vi.

I returoppgjøret fortsatte han å hevde seg, denne gangen til en åtter, og han forsvarte plassen sin foran neste runde hvor Chelsea ventet. Der sa det stopp for Liverpools avansement i turneringen, men Williams fortsatte å imponere.

IMPONERER: Williams har imponert i innhoppene sine i ligaen så langt, som her i kampen mot Crystal Palace.

IMPONERER: Williams har imponert i innhoppene sine i ligaen så langt, som her i kampen mot Crystal Palace.

Det er hovedsaklig i cupene unggutten har fått sjansen, men endelig har han fått muligheten på aller øverste engelsk nivå. Han satt på benken i åtte ligakamper før pandemi-pausen, og nå har han kommet innpå som innbytter mot både Palace, City og Villa (dog bare to minutter).