Til Liverpool som U9-spiller - skrudde ballen i krysset mot byrivalen som 18-åring

Det har vært litt av en reise for Curtis Jones.

I anledning at Curtis Jones scoret sitt første seriemål for Liverpool mot Aston Villa søndag 5. juli, publiserer vi på nytt denne saken om unggutten. 

Curtis Jones kommer fra Toxteth i Liverpool - samme område som Robbie Fowler, Howard Gayle og Ringo Starr fra The Beatles. Han kom til klubben som U9-spiller, og er en spiller det har blitt snakket om fra akademiet i en del år.

Søndag kveld fikk han virkelig presentert seg på den største scenen av de alle. 18 år gammel, matchvinner i et Merseyside-derby, ballen limt opp i vinkelen bak Englands nummer én. Det kunne ikke blitt skrevet bedre.

Stjerne hos Gerrard

Jones viste seg frem seg skikkelig da han startet i 2016/17-sesongen på Barry Lewtas sitt U16-lag, men raskt ble fast del av U18-laget til Steven Gerrard.

– Jeg er veldig glad, og stolt over Curtis denne sesongen. Innsatsen og arbeidet han har lagt ned for laget, og han har løftet seg når det kommer til å produsere. Vi får trolig se Curtis mer med U23-laget nå, og det har han fortjent, sa Gerrard til Liverpoolfc.com. før han forlot Liverpool.

Rangers-manageren tok seg tid til å poste et bilde av unggutten på Instagram etter den fantastiske matchvinnerscoringen mot Everton søndag kveld.

Allerede som 15-åring fikk han trene med Jürgen Klopp sitt lag.

Fast inventar på U23

Jones fyller 19 år senere denne måneden. Han er ikke av de spillerne som har blitt lånt ut til lavere divisjoner, men den smaken av førstelagsspill han har fått, har han fått i Liverpool.

UNDER GERRARD:
UNDER GERRARD:Curtis Jones spilte på Steven Gerrards U18-lag.

Denne sesongen har han vist seg frem som svært målfarlig, og har åtte scoringer og fire målgivende for Neil Critchleys U23-lag. Han har fem mål på fire kamper under Barry Lewtas i UEFA Youth League. Han er U23-kaptein, og kan spille i en rekke roller. Denne sesongen har han vært indreløper, offensiv midtbanespiller og angriper.

De to siste årene har han vært med på pre-season med førstelaget, og har fått en god smak på A-lagsfotball. Han fikk kamper både mot Borussia Dortmund og Manchester City sommeren 2018, og spesielt mot City imponerte han.

Han fikk førstelagsdebuten i FA cupen mot Wolverhampton i fjor - etter å ha sittet på benken allerede i april 2018 i nettopp Merseyside-derbyet. Debuten mot Wolves var så som så.

Etter sitt andre år med førstelaget, var det tydelig at selvtilliten var på et enda høyere nivå før denne sesongen. Han har vokst, og har kommet tilbake vesentlig fysisk sterkere i år.

– I fjor var jeg bare 17 år, og bare det å få være rundt førstelaget var stort for meg. Nå kommer jeg hit og prøver å finne min plass, og viste manageren at jeg er klar for å være en del av stallen. Det er stort for meg, og jeg skal definitivt vise det i pre-season, sa han til Liverpoolfc.com i fjor sommer.

Fra rød familie

Curtis er vokst opp som Liverpool-supporter, og kommer fra en familie av Liverpool-supportere.

– Da jeg var yngre pleide min mor å ta meg med til hvilken som helst kamp jeg kunne gå på, samme om det var førstelaget eller en U21-kamp. Jeg ville alltid gå, for det er slik jeg er, sier han til Liverpoolfc.com, i et intervju fra oktober.

– Hele familien min er store Liverpool-supportere, og de går på hver eneste hjemmekamp de kan, i tillegg til bortekampene. Det er noe jeg har arvet, og jeg er heldig nå som er i en posisjon som gjør at de kan komme og se på meg, sier han videre.

Jones signerte sin første proffkontrakt i februar 2018, like etter at han hadde debutert for U23-laget. I august 2019 fikk han en ny langtidskontrakt.

– Manageren ønsker å bruke unge spillere, og det å komme hit er et stort løft. Slik han er med de unge spillerne. Du ser deg selv som en av førstelaget, og det gjør at du jobber hardere for å presse deg inn på førstelaget og få deg en fast plass, sa han da han signerte den nye kontrakten.

SCORET:
SCORET:Curtis Jones scoret målet mot Everton.

Ikke første gang på Anfield

Jones har fått muligheten til å juble på Anfield også tidligere. Han scoret to mål mot Arsenal i FA Youth Cup en sesong, og har også fått andre muligheter.

I høst spilte han en god kamp da Liverpool tok seg videre fra 3. runde av ligacupen etter å ha slått ut MK Dons. Avansementet betydde at drømmen gikk i oppfyllelse da han fikk spilletid for førstelaget, på Anfield, i neste runde.

Han kom inn for en skadet Naby Keita etter 55 minutter, og hadde målgivende til Divock Origis 4-4 mål. Etter at kampen gikk til straffekonkurranse, viste han både hvor frekk han er, og en fantastisk ro da han iskaldt satte inn det femte og siste straffesparket bak Emiliano Martinez i Arsenal-buret.

Mot Aston Villa var han ikke med, fordi han var med i 20-mannstroppen som reiste til VM for klubblag. Der satt scouseren på benken i begge kampene.

VM FOR KLUBBLAG:
VM FOR KLUBBLAG:Curtis Jones sammen med Harvey Elliott (til venstre) og Neco Williams (i midten).

Mye selvtillit

18-åringen startet som midtbanespiller, men har de siste årene spilt høyere i banen. Akkurat selvtilliten er noe Jones har blitt kjent for.

– Målet var strålende, og gutten er en utmerket spiller, sa Klopp på pressekonferansen etter triumfen mot Everton.

– La meg snakke om Curtis. En utrolig spiller. Scouser, veldig god selvtillit, kan ikke vente på å få spille for førstelaget. Bra - han er på riktig vei. Jeg har kjent ham i 3,5 år, og han har tatt store steg. Han vil bli en Liverpool-spiller dersom det ikke skjer noe merkelig - det er 100 prosent sikkert, sier Klopp.

– At han scorer det målet er jeg ikke overrasket over, men noen ganger glemmer vi at han er 18 år på trening. Det er utrolig. I Tyskland, fordi det er et annerledes system, ville han 100 prosent sikkert spilt for ungdomslagene eller et annet sted i et år til. Her er han rundt førstelaget, sier Klopp.

Yngste siden Fowler

Jones sin avgjørende scoring mot Everton gjorde ham til den yngste målscoreren i et Merseyside-derby siden Robbie Fowler i mars 1994. Fowler, som kommer fra samme område i Liverpool, var 18 år og 338 dager da han scoret.

– Jeg drømmer om mye, men dette var mer. Jeg kan ikke forklare følelsene mine. Det er spillere i verdensklasse i hele dette laget, men jeg mener jeg gikk ut og viste hva jeg kan gjøre, sa matchvinneren til The Guardian etter kampen.

– Jeg fikk ballen, og tenkte bare én ting - å skyte. Det er enormt for meg, og for resten av ungguttene. Til tider er det frustrerende å tenke at du kanskje kan få en sjanse, men må sitte på benken og se på, sier 18-åringen.