Før kamp i motstanderleiren:– Skal vi først få en underholdende kamp, må det bli denne

På tross av knallsterke resultater er Manchester Uniteds svakeste lagdel forsvaret.

13. okt 2017 kl 19.19 Arve Corneliussen

– I fjor var det helt ekstremt hvor defensivt Manchester United spilte mot Liverpool. Mourinho hadde stort sett en veldig defensiv tankegang mot storlagene borte – holder du nullen, får du alltid en sjanse til å vinne en kamp. Zlatan hadde jo en heading i fjor vi kunne ha vunnet med, selv om det ville vært et ran, oppsummerer Bjarte J. Valen, journalist i Manchester Uniteds supporterklubb.

Forrige sesong scoret erkerivalene bare 54 Premier League-mål. 23 mål færre enn neste topp-seks-lag, Arsenal, viser statistikk fra Premierleague.com.

De sju første kampene har de røde djevlene allerede scoret 21 mål.

– Det ser ut som alle i og rundt Manchester United har litt mer tro og selvtillit nå. Derfor tror jeg vi kommer til å se et lag som er mer hissige på overganger og med mer helhjertede forsøk fremover på lørdag. Samtidig vet Mourinho at Liverpool kommer til å gå rett i angrep fra start, og det forbauser meg ikke om han bestemmer seg for å mure igjen de første 20 minuttene, spår Valen.

– Men skal vi noen gang få en underholdende og artig kamp mellom disse lagene, må det bli nå. Du har to motstandere med vaklende forsvar og sprudlende angrep, argumenterer han.

Den svakeste lagdelen

Det sier han på tross av at Stoke er det eneste laget Manchester United har sluppet inn mål mot i Premier League. I andre turneringer har Real Madrid, Burton og CSKA Moskva funnet veien til mål.

– Med tanke på statistikken hittil høres det nok sprøtt ut, men forsvaret er fortsatt den mest sårbare lagdelen. Det sier litt om hvor bra Mourinho har organisert laget, og hvor mye man faktisk kan hente på den biten, forklarer Valen.

– Så skal det sies at Liverpool blir den første virkelige testen for dem bakerst. Består de den, skal jeg heller trekke tilbake påstanden om et vaklende forsvar.

Ifølge prisene britiske medier opererer med, har Manchester United brukt om lag £55m på spillere som kan spille venstreback i Luke Shaw, Matteo Darmian og Daley Blind.

SPILLER:
SPILLER:  Ashley Young har startet Manchester Uniteds fem siste kamper i Premier League og Champions League. Den omskolerte vingen har hittil notert seg for to målgivende pasninger.

Likevel seiler den høyrebeinte vingen Ashley Young opp som førstevalg i posisjonen. Dermed ligger det an til at Salah mot Young blir en nøkkelduell i kampen.

– Det er ingenting som tilsier at Young skal bli vraket nå. I det siste har han sett bra ut, men er bare en midlertidig løsning i mangel på noe bedre. Han har også – det er synd å si det – fortsatt den beste innleggsfoten i Manchester United.

– Også for Young blir dette den første testen på hvilket nivå han holder. Det jeg er mest redd for, er at han skal pådra seg et tidlig gult kort. På et eller annet tidspunkt kommer Salah til å komme seg forbi, og da gjelder det at han ikke kommer skeivt ut tidlig i kampen, mener Valen.

Stabilisatoren på midtbanen

Mange stusset da Chelsea lot Nemanja Matic få dra til en av deres argeste rivaler i sommer. Valen mener overgangen har vært en betydelig faktor for den defensive statistikken.

– Matic har vært en åpenbaring på midtbanen for oss. Han kom inn som den spilleren vi har savnet sentralt i flere år. Han styrer spillet fra dypet og er støvsugeren som rydder opp. Jeg skjønner godt dem som synes det var rart at vi fikk ham, sier han.

Den kraftfulle serberen har gjort det så bra at Ander Herrera, som startet begge kampene mot Liverpool i fjor, bare har fått starte én ligakamp denne sesongen.

Da Paul Pogba ble hamstringskadet, var det Marouane Fellaini som tok plassen ved siden av Matic. I løpet av landslagspausen har også Fellaini pådratt seg en skade, noe som betyr at det er duket for gjensyn med Herrera.

UTE:
UTE:  Paul Pogba startet bra med to mål og to målgivende på fire kamper, men måtte ut med skade i Champions League-kampen mot Basel. Bjarte Valen mener lørdagens motstander har klart seg greit uten midtbanespilleren, men påpeker at det har vært mot lag de skal slå greit også uten de beste spillerne.

– Det er kanskje litt rart at Herrera ikke har spilt. Han ble blant annet kåret til årets spiller av vår supporterklubb forrige sesong. Det vitner kanskje litt om hvor utrolig tøff konkurransen er. Grunnen er nok at Mourinho la opp til en midtbane bestående av Pogba og Matic, og da er det vanskelig å få plass til Herrera-typen.

– Det positive er at han er utrolig pliktoppfyllende sentralt, og er utrolig god i jobben med å nøytralisere en motstander, forklarer Valen.

God start fremover

I ligaen har rivalene vunnet 4-0 fire ganger. Hele ni av 16 scoringer i seirene har kommet etter det 80. minutt, og Valen innrømmer at noen av resultatene lyver.

– Jeg må si at jeg er litt spent på hvor vi står. For eksempel var vi ikke strålende akkurat mot et Everton-lag som sliter, men scoret tre mål de fem siste minuttene.

– Der vi i fjor skapte masse sjanser og spilte ofte 1-1, har veldig mye bikket veien i år. Vi har bare én skikkelig dårlig kamp hittil – 2-2 borte mot Stoke. Jeg kan ikke huske sist jeg så et United-lag som var så kontringssterke. Det tar bare sekunder fra ballen er på vår halvdel til vi plutselig avslutter, noe som kan bli nøkkelen mot Liverpool.

Romelu Lukaku har også fått en god start etter overgangen fra Everton. Han har scoret sju ligamål, og i tillegg scoret tre i Champions League. Kampen mot Leicester er den eneste han ikke har scoret i, hvor han bommet på straffe.

SVAK MOT LIVERPOOL:
SVAK MOT LIVERPOOL:  Til og med november 2013 hadde Romelu Lukaku scoret fire mål på seks kamper, der tre av kampene var som innbytter. Siden har han startet sju kamper mot Liverpool og bare scoret ett mål. Han har spilt tre Merseyside-derby der Jürgen Klopp har vært manager, og gått målløs av banen i samtlige.

– Det er Lukaku som stjeler overskriftene med en slik start. Spesielt synes jeg han har imponert i kontringsfasen, og han får kanskje ikke nok kreditt for hvor rask han er. I tillegg er det bra at han har fordelt scoringene utover, og at tallene ikke er slik bare fordi han har scoret fem mål i samme kamp.

Med den gode sesongstarten, følger det optimisme i Manchester United-leiren. Likevel sier Valen seg fornøyd med uavgjort.

– Det er veldig lenge siden jeg har vært optimistisk foran en kamp på Anfield. De kampene er alltid tøffe. Hvor vi egentlig står er fortsatt et spørsmål, noe som gjør at jeg er mer spent foran denne kampen enn jeg har vært de andre gangene vi har møtt Liverpool, forklarer han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]