Vil revolusjonere fotballreglene:Forslag om kortere kamper og effektiv spilletid

Fotballen kan stå foran noen av de mest radikale regelendringene i sportens historie.

17. jun 2017 kl 17.42 Einar Kvande

Det fremgår av et strategidokument fra The International Football Association Board (IFAB), som lager fotballreglene. Regelendringene har som hensikt å få slutt på uthaling av tiden og man mener også de vil resultere i bedre oppførsel fra spillere og lagledere, skriver The Times.

Regelendringene medfører at det blir lovlig for forsvarende lag å motta ballen innenfor 16-meteren på utspark, mens angripende lag må holde seg utenfor straffefeltet. Spillere vil også få lov til å ta frispark og cornere til seg selv, og det blir lov å ta frispark mens ballen er i bevegelse. Angripende lag vil også få straffespark dersom keeper tar et tilbakespill med hendene. Det skal også dømmes mål om en utespiller redder ballen med hånden på målstreken.

Det foreslås også at dommeren kun kan blåse av 1. og 2. omgang når ballen er ute av spill.

Effektiv spilletid

Den mest ekstreme endringen er dog at kampene skal kortes ned fra 90 minutter til 60 minutter, men at man skal operere med effektiv spilletid. Dommeren skal altså stoppe klokken når ballen er ute av spill og når det er stopp i spillet av andre årsaker.

En annen kontroversiell endring er at dersom en spiller bommer på straffespark skal spillet stoppes og startes igjen med utspark fra mål. Det blir altså umulig å score på retur fra keeper etter et straffespark.

Innholdet i strategidokumentet skal diskuteres de kommende ni månedene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]