– Et eventyr av en debut

Jürgen Klopp strødde om seg med superlativer om matchvinner Virgil van Dijk etter 2-1 over Everton i 3. runde av FA-cupen.

6. jan 2018 kl 01.11 Einar Kvande

– Det var en fin debut. Et eventyr i en verden som ikke har så mange eventyr lenger. Så jeg synes noe slikt som dette er ganske spesielt, sa Klopp om Virgil van Dijks debut på pressekonferansen etter kampen.

– Det var en vanskelig avgjørelse å ta om jeg skal være 100 prosent ærlig. Min første plan var å ikke starte med Van Dijk i kveld, men Dejan og Raggy har spilt svært mange kamper de siste ukene, så jeg ombestemte meg i formiddag. Det hjalp!

– Dejan og Raggy hadde litt muskulære problemer, men kunne ha spilt. Det ville ha innebært en høyere risiko enn vanlig. Jeg tok avgjørelsen i formiddag om at Virgil skulle starte, og det viste seg å være en god ide til slutt. Hele kampen var han god.

– Virgil viste frem de tingene vi ønsker at han skal vise i fremtiden veldig ofte i kveld. Hodespillet hans selvsagt, og førstetouchen hans var god, han var god under press og en skikkelig trussel på dødballer.

– Men du kan ikke score på dødball uten at noen slår innlegget, og Oxlade-Chamberlain skapte et mål for oss for andre kamp på rad. Mot Burnley var det et frispark, og nå en corner. Dette er veldig viktig for oss.

– Det var ikke vakkert

– Det var en hard kamp. Det var ikke strålende fotball, og det var ikke vakkert. Men det var slik en cupkamp skal være. Det handlet ikke om hvem som var det beste laget, og hvem som gjorde ditt eller datt. Slike ting skjer av og til, men det er sjeldent.

– Vi måtte jobbe mye, og det er alt vi ber om før en kamp. Vi sa vi måtte være klare for den hardeste jobben, for vi ønsket å gå videre til neste runde, og vi ville at alle skulle se det.

– Everton utlignet, noe som skyldes dårlig beskyttelse fra vår side. Adam Lallana var allerede litt sliten, og vi ønsket å bytte ham ut. Vi forberedte byttet da utligningen kom. Adam gjorde en fantastisk jobb, med tanke på hva han har vært igjennom. Han har ikke spilt så mye de siste ukene, og så havnet han i denne situasjonen. Han ønsket ballen litt for ofte.

– Bolasie kom helt fri fordi vi ikke opptrådte godt nok bakerst to mot en. Begge gikk mot ham, og så kom pasningen til Jagielka. Det var et godt løp av ham, og så av Sigurdsson. Spesielt av ham. Han trenger ikke mer enn en meter for å score mål. Det var et enkelt mål for ham, og så måtte vi slå tilbake. Vi gjorde det, og jeg er veldig glad for det.

– Du kunne ikke se at han var nervøs

Manageren hadde mer å si om innsatsen til Van Dijk.

– Han var mye bedre enn jeg trodde han ville være om jeg skal være ærlig. Det er vanskelig å debutere. Det er alltid vanskelig.

– Jeg sa før kampen at det ville være enkelt å innfri mine forventninger, for jeg vet hvor god han er, så jeg ønsket bare at han skulle vise det. Men jeg vet at han bare er et menneske, og ting kan skje. Han viste i kveld at gode ting kan skje. Men vi vet at forventinger kan føre til press, og da kan du opptre litt annerledes enn du gjør til vanlig. Han klarte tydeligvis å håndtere presset i kveld.

– Han var helt klart nervøs, men du kunne ikke se det, og det er trolig det viktigste. Han kom godt inn i kampen, og fra det øyeblikket befinner du deg i en slags tunnell som spiller. Du tenker ikke på noe annet enn kampen. Det var til stor hjelp.

– Vi forsvarte oss godt i mange situasjoner, som førte til situasjoner som det var enkelt for ham å håndtere, for han er veldig god i luften. Men så kom det noen situasjoner der det ble litt trangere, og han viste en strålende førstetouch, spilte fotball, og gjorde ikke ting komplisert. Det er alltid fornuftig, men spesielt i din første kamp. Så han spilte mye bedre enn jeg trodde han ville gjøre i kveld.

– Først og fremst skal vi nå hjelpe Virgil til å være så god som han allerede er, for det var grunnen til at vi kjøpte ham. Du betaler ikke en slik sum for en spiller og tror du kan få 80 prosent til ut av ham, men selvsagt er det rom for forbedringer. Den første forbedringen vil være å venne seg til laget, og hvordan vi håndterer ulike situasjoner.

– Vi har allerede snakket med ham om det etter at han kom, og vi gjorde det ute på banen. Vi hadde et kvarter i formiddag, 11 mot 11, ingen intensitet, kun bevegelser. Det var nok. Vi ønsket at han skulle opptre så naturlig som mulig.

– Dersom de andre spillerne ikke hadde vært gjennom en så intens periode ville Ragnar og Dejan ha spilt. De har spilt veldigt bra de siste kamepne, så jeg tenkte ikke en gang på å sette han inn på laget med en gang. Men så oppsto denne situasjonen, og takk Gud for at han tok utfordringen på denne måten. Det var virkelig en god start. Spesielt scoringen. Vi vet hvor viktig det er for alle spillere, og spesielt for Liverpool-spillere, så det var hyggelig.

Straffesparket

Klopp fikk også spørsmål om straffesparket som Liverpool tok ledelsen på.

– Det var lettkjøpt, men det var straffe. Det var eksakt samme situasjon som i den forrige kampen mot Everton. Jeg har sett det om igjen en gang etter kampen.

– Dere sa trolig alle sammen at dersom hendene er der, så er det midstopperens feil. Jeg synes ikke disse to situasjonene er straffespark, men alle fortalte meg etter den forrige Everton-kampen at det var det, så jeg har lært av det, og da er denne straffespark også. Hva annet kan jeg si? Sorry!

Har du innspill til journalisten?
[email protected]