Tre kjappe foran serieavslutningen: Hvorfor blir den siste seriekampen igjen så avgjørende?

Liverpool.no-redaksjonen om sesongavslutningen, forsterkninger for neste sesong, og årets overraskelser og skuffelser.

12. mai 2018 kl 20.09 [email protected]

Hvorfor er Liverpool igjen i en situasjon der siste seriekamp blir så avgjørende?

Einar Kvande: Det skyldes i mine øyne i all hovedsak at vi har hatt en så god sesong i Champions League. Det var tydelig i kampene mot Everton, West Bromwich og Stoke at Jürgen Klopp hadde de påfølgende Champions League-kampene mot henholdsvis Manchester City og Roma (to ganger) i tankene når han tok ut laget. Hadde vi stilt med vårt absolutt sterkeste mannskap i disse kampene, er jeg overbevist om at fjerdeplassen allerede hadde vært sikret. Men da er det ikke sikkert at vi hadde vært i Champions League-finalen…

Det skyldes i mine øyne i all hovedsak at vi har hatt en så god sesong i Champions League.Einar Kvande

Arild Skjæveland: Trur det er så enkelt, og kjedelig, at troppen ikkje er større slik at ein kan sette inn gode nok erstattarar og kjøre toppa lag heile vegen i både Champions League og i ligaen. Det hadde sjølvsagt vore fantastisk om dette var sikra for lengst, og det hadde vore fryktelig kjedelig om det ikkje skulle gå bra - men ein får droppe å ta dei sorgene på forskudd. For ein fantastisk posisjon å vere i. Finale og eitt poeng heime mot Brighton er nok!

Tore Hansen:Litt ironisk, men hvis vi ikke hadde kommet så langt i årets Champions League – og gått helt til finalen, så tror jeg vi for et par runder siden hadde klart å kvalifisere oss for neste sesongs turnering. Slik sesongen har utviklet seg har det blitt mye slitasje på stallen vår. Det har blitt lappet samme et lag til hver kamp den siste måneden og spesielt skaden om Ox og Can har hemmet oss nå på slutten. Vi har egentlig bare en fast 11-er igjen – og de klarer ikke å ta ut samme energi og edge i hver kamp. Og det er ligaen det har gått utover mellom slagene i kvarten og semien. Det sier seg litt selv, egentlig.

Hvor mange spillere bør inn i sommer for å ha god nok dekning i alle lagdeler neste sesong?

Einar Kvande: Hele sentrallinjen bør styrkes, mener jeg. Ny førstekeeper, en solid makker til Virgil van Dijk i midtforsvaret, vi må trolig ha to midtbanespillere i tillegg til Naby Keita for å erstatte Emre Can, som jeg regner med forsvinner, og Philippe Coutinho som forsvant i januar. I tillegg må vi ha inn en målfarlig spiss som erstatter for Daniel Sturridge.

Arild Skjæveland: Trur det trengs ein del eigentleg. I alle fall om ein skal fortsette å kjempe på fleire frontar. Denne sesongen har ein vore veldig heldig med at dei tre lengst framme stort sett har vore skadefri. Slik eg ser det trengs det ein midtstoppar, to sentrale midtbanespelarar, ein ving og ein spiss. Men så er det litt som med Tottenham i Harry Kane... Korleis finne ein spiss som er god, men samtidig skal finne seg i at han stort sett er andrevalg bak Roberto Firmino. Det sagt så har Liverpool gjort så mykje rett i rekrutteringa sidan Jürgen Klopp kom inn at eg satsar på dei får det til igjen.

Korleis finne ein spiss som er god, men samtidig skal finne seg i at han stort sett er andrevalg bak Roberto Firmino.Arild Skæveland

Tore Hansen:Wow, hvor begynner man? Vi har det beste laget siden Rafa-tiden, kanskje med unntak av 2013-14 sesongen. Så førsteelleveren trenger kanskje bare et par mann inn for å løfte seg ytterligere? Keita kommer jo og VVD kom i januar. Så vi er godt i gang med å bygge for fremtiden. Spesielt hvis Mane og Salah signerer langtidskontrakter nå. Med skadefri tropp har vi egentlig bra dekning i forsvar nå, minus muligens keeperplassen. Karius har levert synes jeg, og har gitt oss mer ro, men det er likevel et spørsmålstegn bak den plassen. Med en Sturridge på vei bort, en Solanke som ikke har levert - og Ings som enda virker litt tung – er det kanskje klassiske målscorere vi på papiret trenger? Selv om Klopp har litt annen filosofi og ikke tenker tradisjonelt på det området. Det virker helt klart tynt bak Firmino. I tillegg trenger vi en spiller inn for å dekke opp for plassen Coutinho hadde. Keeper, et par på midtbanen og spiss? Fire spillere av høy kvalitet og et par unggutter?

Hvem ville du kåret til årets spiller, årets unge spiller, årets overraskelse og årets skuffelse?

Einar Kvande: Mohamed Salah er selvsagt årets spiller. Er det noen tvil? Trent Alexander-Arnold er et nesten like selvfølgelig valg som årets unge spiller. Jeg ser på Alex Oxlade-Chamberlain som årets overraskelse, på bakgrunn av den svake starten han hadde på Liverpool-karrieren. Hans fremgang utover i sesongen var oppsiktsvekkende, og han ble etter hvert en svært viktig brikke for Jürgen Klopp. Derfor var det ekstra surt at han fikk den alvorlige kneskaden, som gjør at han går glipp av Champions League-finalen og VM med England. Årets skuffelse må bli Daniel Sturridge, som jeg tror er ferdig i Liverpool fordi han er alt for skadeutsatt.

Arild Skjæveland: Her kjem det kjedelige svar... Mohamed Salah årets spelar og treng ikkje mykje forklaring. Trent Alexander-Arnold årets unge spelar. Ein har eit ungt lag men ein kan ikkje sette grensa for unge spelarar på 24 år slik som PFA! Årets skuffelse er litt verre. Det har vore ein del skadar som har øydelagt for ein del, men Joel Matip har ikkje heilt klart å følge opp ein god debutsesong. Sjølv då Matip var skadefri såg Dejan Lovren ut som den beste makkeren til fantastiske Virgil van Dijk, så eg får seie han.

Jeg kan nesten ikke huske sist en enkeltspiller har hatt så stor betydning for laget. Han er utvilsomt årets spiller.Tore Hansen om Salah

Tore Hansen:Her er det vanskelig å komme unna Mo Salah. Jeg kan nesten ikke huske sist en enkeltspiller har hatt så stor betydning for laget. Han er utvilsomt årets spiller. Trent er enda ikke et ferdig produkt, men har hatt en veldig fin utvikling, kommer fra egne rekker, og blir en viktig mann for oss fremover. Ikke spesielt originalt, men han er årets unge spiller på blokka mi. Årets overraskelse? Hvis vi ser bort fra Salah, så er kanskje ikke alle er enige på grunn av hypen og prisen, men jeg synes van Dijk har vært enorm. Hadde vi stått imot City og Roma uten ham? Jeg tviler sterkt. Ja, vi visste han var god, og vi visste han ville løfte forsvaret, men for en spiller vi har fått her! Føler at vi aldri klarte å erstatte Sami og Carra før nå. Blir utrolig viktig å ha han som sjef bakerst i årene som kommer. Av de som spiller fast er det vel ingen som har skuffet brutalt i mott hode. Jeg hadde ventet mer av Solanke. Jeg synes han leverte i oppkjøringen og i de første kampene, men sjeldent noe mer enn det. Kanskje litt urettferdig å trekke frem en unggutt, prisen kunne like godt gått til Sturridge. Han har jo definitivt spilt seg ut av klubben, men jeg holder en knapp på Solanke. Har likevel ikke avskrevet ham.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]