– Jeg er ikke typen som tenker: «Vel, de får betalt for det»

Jürgen Klopp om finaletapene, spillefilosofi og nærheten til spillerne.

21. mai 2018 kl 10.51 Arve Vassbotten

Bare noen dager gjenstår før Liverpool møter Real Madrid i finalen i Champions League 2018. Uavhengig av resultat der, er Jürgen Klopp imponert av hva laget hans har fått til på veien til Kiev.

– Jeg er utrolig stolt over hva guttene har oppnådd. Antallet scoringer er galskap. Vi har scoret sju mål to ganger, og fem mål to ganger. Det er galskap, siden vi ikke er Barcelona, ikke Real Madrid, ikke Bayern München. Vi er ingen andre. Vi er Liverpool, som er på vei til å bli et veldig bra lag. At de presterer på så høyt nivå er veldig kult. For å summere, så har det vært en syk reise, men vi har fortjent vår plass her, sier Klopp til UEFA.comom de 40 målene på veien til finalen.

– Ønsker å forstå spillerne

I intervjuet snakker han også om forholdet til sine egen spillere.

– Vi har et forhold, et business-forhold, der jeg er sjefen og de er mine ansatte. Men fotball bør ikke fungere på den måten, for det er tross alt et spill. Meg som person, ønsker å ha et nært forhold med dem, for jeg ønsker å forstå dem. Jeg ønsker å vite hvorfor ting skjer. Jeg er takknemlig for det de har oppnådd. Jeg er ikke den typen som tenker at: «Vel, de får betalt for det. Dette er det de burde oppnå.» Det er mange lag på samme nivå som oss, som tjener like mye eller mer enn våre spillere, men de spiller ikke like bra. Det er derfor jeg er så takknemlig, og det har jeg fortalt dem. Vi er på denne reisen sammen. Vi har kommet hit sammen. Det er slik jeg ønsker å bli fortsatt også. Vi går hele veien sammen, det er planen, sier Klopp.

Det er mange lag på samme nivå som oss, som tjener like mye eller mer enn våre spillere, men de spiller ikke like bra.Jürgen Klopp

Spillefilosofi

Selv om Klopp har en særegen spillestil, er han ikke selv så opptatt av at det er den som brukes til enhver tid.

– Hvis vi vinner, betyr det egentlig ikke noe for meg hvordan vi har spilt. En seier er en seier. Men, jeg vet at sjansen for å vinne øker dramatisk når man vet hvordan man kan vinne. Det betyr at man må spille en viss type fotball. Det handler om å utvikle en spillestil for seg selv som øker sjansen for suksess. Det er det vi gjør, ikke noe annet.

– At det noen ganger er spektakulært å se på, er for meg det rette. Jeg elsker måten spillerne ser sine egen styrker på og hvordan de bruker dem, og hvordan de ser andres styrker og bruker dem.

Hva skulle jeg har lært av 2013?

For Jürgen Klopp, er dette hans andre Champions League-finale. Han var tapende finalist med Borussia Dortmund mot Bayern München i 2013, men han mener det ikke er mye lærdom for han fra den gang.

KLOPP TRØSTET:
KLOPP TRØSTET:  Jürgen Klopp trøster spillerne etter tapet i 2013.

– Ingen ting. Hva skulle jeg ha lært av den finalen? Det var seint på sesongen, som det alltid er med finaler. Vi hadde et veldig tett program med presseoppdrag, alt var nytt for oss. For guttene er det det fortsatt, men ikke så mye for meg. Det handler til slutt om å ha det beste spillet man kan på den dagen. Det er det man gjør, også trenger man litt flaks i avgjørende øyeblikk.

Jeg er Liverpool-manager, jeg er frisk, jeg har en fantastisk familie. Jeg har mye flaks i livet. I finaler, har ikke det vært tilfellet så langt.Jürgen Klopp

– Jeg er Liverpool-manager, jeg er frisk, jeg har en fantastisk familie. Jeg har mye flaks i livet. I finaler, har ikke det vært tilfellet så langt. Så dette handler om å fortsette å prøve, og vinne ved å spille så godt som mulig. Det er den eneste muligheten vi har til å vinne et trofé denne sesongen, og vi vil gjøre alt vi kan for å gi Liverpool en suksessfull avslutning.

– Ville vært den samme med seiere

Klopp har tapt sine fem siste finaler som manager. Han vant den tyske cupen med Dortmund i 2012, men har siden tapt to tyske cupfinaler, Champions League-finalen i 2013, ligacupfinalen på straffer mot Man City med Liverpool i 2016, og Europa League-finalen mot Sevilla samme år.

– Jeg er helt uviktig i den store sammenhengen, og det mener jeg. Ingenting endrer seg for meg personlig. Jeg har tapt noen finaler, og jeg er akkurat den samme som om jeg hadde vunnet dem. Og det vil være tilfellet igjen. Men for klubben og spillerne, ville jeg vært overbegeistret om vi vant.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]