Jürgen Klopp:Streng far, doktorambisjoner og lite penger

Bli bedre kjent med Liverpool-manageren.

23. mai 2018 kl 23.44 Lars Frøsland

Lørdag er det duket for finalen over alle finalen – i verdens største klubbturnering. Jürgen Klopp kan vinne sitt første trofé med Liverpool. Han kan skrive navnet sitt inn i historiebøkene på Anfield, men uansett hvordan det går i Kiev, er Klopp en favoritt blant de røde.

I et intervju med Guillem Balague får vi et innblikk i hvordan Klopp er blitt den personen han er.

Den spanske journalisten spør først om forholdet til faren.

– Vi hadde et godt forhold, men han var som en trener 24/7. Fotball, tennis, ski – alt som var, sier Klopp.

Han antyder at faren var streng, men Klopp har forståelse for hvordan det var å være far med lite penger, i en annen tid..

– Min fars generasjon var influert av deres foreldre igjen. Det var en vanskelig tid. Han måtte gå ti kilometer hver dag for å høste poteter til familien. Man kan ikke sammenligne med dagens situasjon. Jeg forstod tidlig hvordan han var, og jeg var egentlig ikke sint på ham.

– Det var nok tøffere for mine søstre, for de var ikke så interessert i sport. Jeg var heldig, alt jeg elsket å gjøre, var de tingene min far ville jeg skulle holde på med.

Doktor Klopp

Klopp er kjent som en av verdens dyktigste managere. Han er karismatisk, står for en tiltalende fotball, samtidig som han ber om struktur og lojalitet fra sine spillere. Men, ting kunne vært annerledes for tyskeren.

Klopp ønsket nemlig å bli doktor. Han klarer ikke forklare 100 prosent hvorfor, men det var alltid interessant for ham.

– Man kan ikke studere med mine karakterer, men vi hadde mulighet til å ta en test, som gjorde at man kunne studere medisin, dersom man bestod. Jeg ønsket det - men så kom fotballen for alvor.

Men for å få endene til å møtes, måtte Klopp jobbe. Han hadde to jobber i tillegg til studier og fotball.

Han jobbet i bar. Bestemoren hans eide et bryggeri.

– Dette gjorde jeg på natta. På kvelden jobbet jeg med på en kino. Det var tungt å bære disse filmene – ingen vil tro det i dag, ler han.

Trange kår

Økonomien var en utfordringen for Klopp og hans familie.

– Jeg brukte ikke mye penger, men det var ikke alltid nok. Men jeg tvilte aldri på fremtiden min.

– Det er lenge siden jeg hadde slike bekymringer. Det var tidlig klart at jeg ikke ville ha noen voldsom karriere som spiller. Jeg spilte i andre divisjon, og tjente lite da. Det holdt meg borte fra en vanlig jobb.

Da han var 32-33 var han ikke helt sikker på hva han skulle gjøre videre.

– Jeg fikk da muligheten til å bli trener, som var veldig bra for meg.

– Jeg følte meg aldri klar, kanskje ikke nå heller, men jeg ville det. Allerede som 20-åringen trente jeg ungdomslagene.

– Jeg er glad Mainz ga meg sjansen.

«The rest is history». Klopp tok Mainz til Bundesligaen, og var der i syv år. Deretter var det syv nye år i Dortmund, før han takket for seg, og omsider ble LFC-manager.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]