Henry vil ha større del av TV-pengene

Liverpools eier mener nedrykkslagene tjener mer på TV-avtalen en toppklubbene, slik det er i dag.

4. jun 2018 kl 16.35 Arve Vassbotten

Toppklubbene i Premier League, vil denne uken legge fram argumenter for å få en større del av TV-pengene for salget til utlandet.

I dag blir TV-pengene fra utenlandske rettigheter splittet likt mellom de 20 klubbene i Premier League. Også da klubbeierne samlet seg for et år siden ble dette diskutert.

– Alle i ligaen vet hva de store klubbene har av verdi for utenlandske rettigheter, men de store klubbene har ikke stemmene til å endre noe som burde vært endret da medierettighetene endret seg for 25 år siden, sier Liverpools eier John W. Herny til The Associated Press.

Må endre startegi

I oktober var det 35 prosent av klubbene som ønsket at pengene skulle baseres på ligaplassering, men for å få til en endring må 14 klubber si seg enig.

TV-pengene fra Storbritannia deles i to. En halvdel baserer seg på ligaplassering og hvor mange ganger lagene vises direkte på britisk TV, mens den andre delen av potten deles på alle lagene, så de får 34,8 millioner pund hver.

De utenlandske rettighetene ga sist sesong hver klubb 40,8 millioner pund hver, uansett hvor de havnet på tabellen eller hvor ofte de ble vist i utlandet.

– Man kan ikke forholde seg til den samme mediastrategiene for alltid, akkurat som man ikke kan ha den samme taktikken på banen for alltid, sier Henry.

– Bunnklubbene tjener mer

Liverpool tjente tilsammen 145,9 millioner pund for ligaspillet i sesongen som akkurat ble avsluttet. Klubben fikk 32,8 millioner pund for fjerdeplassen og 32,7 millioner pund for direktesendte kamper, det var mer enn de tre lagene over dem, og det samme som Arsenal.

Men også West Bromwich Albion, som havnet sist på tabellen, tjente 94,7 millioner pund. Brtiske kanaler må også vise hvert lag minst 10 ganger på en sesong. West Brom ble bare vist ni ganger, men fikk likevel minimumssummen.

Nedrykksklubben får også med seg 90 millioner pund de neste tre årene i fallskjerm, om de ikke kommer seg tilbake i Premier League.

– På grunn av denne ordningen (med utenlandske TV-rettigheter) og på grunn av fallskjermene til klubbene som rykker ned, tjener de tre beste klubbene i Premier League mindre av de samlede TV-pengene enn de tre lagene som ligger i bunnen når man tar med fallskjermen.

– Det er vanskelig å se for seg at det vil fortsette mye lenger. I Amerika har man lukkede ligaer der man kan argumentere for slike fordelinger, men det er vanskeligere å be individuelle klubber om å subsidiere konkurrentene utover et visst punkt når man har nedrykk, og spesielt siden media forandrer seg raskt og hvordan det konsumeres i dag.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]