Englands mareritt:Er Henderson aktuell som straffeskytter?

Ingen har en dårligere statistikk for straffespark-konkurranser i et VM enn England. Hvem får ansvaret i år hvis «de tre løvene» igjen må til pers? Det er ikke flust med gode kandidater(!)

3. jul 2018 kl 15.11 Torbjørn Flatin

England har vært med i tre straffespark-konkurranser i et VM-sluttspill.

I Italia i 1990 var England kun et hinder unna en VM finale. Da det skulle avgjøres fra 11 meter etter 1-1 ved 120 minutter, brente imidlertid Stuart Pearce og Chris Waddle sine forsøk, mens Vest-Tyskland satte inn alle sine fire skudd på veien mot å bli verdensmestere.

I 1998 ble 18-årige Michael Owen superstjerne ved å kjøre slalåm gjennom hele forsvaret til Argentina, men ved endt spilletid stod det 2-2 etter at David Beckham hadde fått et rødt kort for å sparke mot dagens manager i Atletico Madrid, Diego Simeone. Alan Shearer, som også hadde scoret på straffe i selve kampen, Paul Merson og Michael Owen scoret for England, men nye misser fra Paul Ince, som da var Liverpool-spiller, og David Batty sendte engelskmennene ut av turneringen før kvartfinalene i det mesterskapet som vertene Frankrike gikk til topps.

I 2006 i Tyskland ble det under ledelse av Sven-Göran Eriksson 0-0 mot Portugal i kvartfinalen, hvor Wayne Rooney for øvrig så rødt. I tillegg til Beckham og Rooney er det bare Ray Wilkins som har blitt utvist for England under et VM, i 1986 i Argentina. Resten er ikke særlig hyggelig lesning for helrøde supportere. Portugal misset to av sine straffer, hvor Cristiano Ronaldo var en av scorerne, men Frank Lampard, Steven Gerrard og Jamie Carragher misset alle, sistnevnte etter at han først scoret men måtte ta sparket på nytt.


Få faste straffeskyttere

Det er ingen land som har en så dårlig statistikk som England på straffespark, med 0-3. En vil tro at lykken en gang vil snu seg, men for de fans som tar en titt på statistikken som BBC har satt opp, vil neppe selvtilliten strutte.

Av troppen som Gareth Southgate har til rådighet, Southgate ble for øvrig selv syndebukk da han misset på straffespark-konkurransen i EM på hjemmebane i 1996 som ga Tyskland finaleplass og ikke England, er det kun spissene Harry Kane og Jamie Vardy som du kan kalle faste straffeskyttere.

Av de øvrige spillerne i troppen er det bare midtstopper Harry Maguire og vingback Ashley Young som har tatt flere enn to straffer i offisielle kamper for klubb eller landslag, og de har knapt en uttelling på 50 prosent.

Jordan Henderson har scoret på sitt ene forsøk, borte mot Arsenal i april 2015 hvor det for øvrig stod 0-3 i et 1-4 tap for Liverpool, og virker å være en meget aktuell kandidat dersom England igjen må ut i det de kanskje frykter aller mest – en straffespark-konkurranse.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]