– Tabbene skyldtes hjernerystelsen

En telefon fra Franz Beckenbauer gjorde at man oppdaget hjernerystelsen til Loris Karius.

6. jul 2018 kl 12.54 Johannes Steen

I Champions League-finalen i Kiev 26 mai fikk Loris Karius en albue i hodet av Real Madrid-stopper Sergio Ramos.

Karius spilte videre, men serverte like etterpå ballen i beina på Karim Benzema som kunne putte ballen i åpent mål. Senere i kampen gjorde han også en tabbe på et skudd fra Garet Bale.

I ettertid har det blitt kjent at Karius spilte med en hjernerystelse som han pådro seg i situasjonen med Ramos. Jürgen Klopp er ikke i tvil om at tabbene skyldtes nettopp denne situasjonen.

– Alt er normalt her. Jeg vet ikke nøyaktig hva folk tror og gjør ut av situasjonen. Det eneste jeg kan si er at han hadde en hjernerystelse under kampen, sier Klopp.

– Visste ikke at han hadde hjernerystelse

– Alle som har hatt en hjernerystelse vet at det ikke er én måte det føles på, det er flere. Han kjente det ikke selv. Han fikk en smell i hodet, det kjente han, men han visste ikke at det var en hjernerystelse. Det er sånn hjernerystelser er. Fyren som har det er sannsynligvis den siste som er klar over det.

– Med intensiteten, adrenalinet og skuffelsen etter kampen, var det strengt tatt ingen som tenkte på det. Jeg trengte for å være ærlig et par dager for å akseptere det faktum og takle at vi tapte finalen. Det var ikke så enkelt.

– Etter fire dager fikk jeg en telefon fra Franz Beckenbauer, vår Bobby Moore, vår største fotballstjerne som er en god venn av meg. Han ringte meg og sa han kom fra en lege og sa til meg: «Keeperen din hadde en hjernerystelse.»

Klopp forteller at han ble overrasket, for han hadde selv ikke sett situasjonen godt fra der han selv sto.

– Han fortalte at legen var den mest berømte i Tyskland. Jeg sa: «Ok, gi meg et par minutter, jeg må fikse et par ting.»

– Jeg fikk alle bildene fra forskjellige perspektiver og tenkte: «Hvordan kan vi alle ha trodd at gutten som ikke hadde vist noen svakheter i kampen fram til da, skulle gjøre disse store feilene i en veldig viktig kamp, at det ikke skulle være på grunn av smellen han fikk?»

– Hvordan kan vi tro det? Det var, for meg, forklaringen og jeg tenkte at dette måtte vi sjekke.

– Jeg trodde det var for sent, at vi ikke fikk sjekket det. Men nå vet jeg at en hjernerystelse ikke kommer og går på en dag. Om du har en, kan du se det flere dager senere. Fem dager etter finalen hadde Loris fortsatt 26 av 30 tegn på hjernerystelse.

– En forklaring, ikke unnskyldning

– Om du spør Loris, vil han si at han ikke tenkte på det, og han brukte det ikke som unnskyldning ett sekund. Vi bruker det ikke som en unnskyldning, vi bruker det som en forklaring. Det er alltid viktig, det er hva an analyse skal være: Du forklarer hvorfor ting skjer.

– Så fra mitt perspektiv, fra min side er alt greit. Vi tenker ikke mer på det og vi starter fullstendig på nytt.

Legene som undersøkte Karius mener at han hadde en visuell dysfunksjon som førte til at han hadde problemer med å bedømme hvor ulike objekter er, inkludert egne kroppsdeler.

Det er dette som skal ha ført til at Karius ikke skjønte hvor nærme Benzema faktisk var. Deretter feilberegnet han Gareth Bales langskudd, slik at han ikke fikk fanget ballen.

Da Karius etter finalen dro til USA på feire, ble han bedt av klubben om å dra til spesialistene Dr Ross Zafone og Dr Lenore Herget på Massachusetts General Hospital i Boston, hvor han gjennomgikk hjernescanninger.

– Sånn er det. Du kan gjøre en feil mot Chester, og det er en feil. Du kan gjøre en feil i Champions League-finalen og det er en feil. Du kan ikke forandre på det lengre, selv om du vil det – og det vil vi alle.

– Han var påvirket av den albuen, det er hundre prosent sikkert. Hva resten av verden gjør utav det, bryr jeg meg ikke om. Det er virkelig ikke viktig hva folk sier. Vi bruker det ikke som en unnskyldning.

– Folk kan tenke at det for oss er forklaringen – og for meg er det det hundre prosent, og det er alt, slår tyskeren fast.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]