Ønsker å forby betaling til agenter

I fire av fem overganger har samme agent blitt betalt av både spiller og klubb.

13. sep 2018 kl 11.18 Arild Skjæveland

Torsdag skal styreformenn i Premier League-klubber presse for å få innført et forbud mot at klubber skal kunne betale agenter. Ønsket er at det kun er spillere som kan betale agentene, med mål om å redusere agentenes makt i fotballen. Det rapporterer Martyn Ziegler i The Times.

I fire av fem overganger i Premier League forrige sesong ble samme agent betalt av både spiller og klubb, og klubbenes daglige ledere mener at denne ordningen har blitt vanlig, fordi dersom klubbene også betaler, må spillerne betale mindre, og også skatte mindre av det.

Enorme summer

Forrige sesong betalte Premier League-klubbene 211 millioner pund i agenthonorar. En økning på 37 millioner pund fra sesongen før.

Klubbene på øverste nivå i England var involvert i 541 spillertransaksjoner, og i minst 426 av disse, 79 prosent, ble agent betalt av både spiller og klubb. Det var slik i samtlige av Manchester Citys 52 spillerkjøp og salg, og nesten samtlige av Liverpool, Arsenal og Manchester Uniteds overganger.

For Liverpools del var det slik i 17 av 19 overganger, ifølge The Times. Liverpool var klubben som betalte mest i slike honorar – £26,8 millioner.

Det har også vært tilfeller av trippelrepresentasjon, som da Mino Raiola ble betalt av Manchester United, Juventus og Paul Pogba for å få i stand avtalen som tok franskmannen til Old Trafford i 2016. Agenten skal ha tjent svimlende 41 millioner pund på avtalen.

Nye tiltak

Allerede i juni ble klubbenes styreformenn enig om å gjøre det ulovlig for klubber å betale agenter, og i torsdagens møte skal det etter planen innføres flere tiltak.

Alle agenter må gjennom en eksamen, alle agenter som jobber med spillere i England må ha en britisk bankkonto, og handler med engelske klubber må gå gjennom den kontoen.

Spillere bør kunne betale agenthonorar over lengden på kontrakten, heller enn én stor sum når handelen er i boks. Klubbene håper at akkurat dét tiltaket gjør at agentene slutter å jobbe for en ny overgang etter et år eller to ut i kontrakten for å få betalt igjen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]