Rasisme overskygget Englands storseier

Kampen ble stoppet to ganger etter rasistiske tilrop.

14. okt 2019 kl 23.01 Marius Rabben

England vant hele 6–0 over Bulgaria på bortebane mandag kveld, etter mål av Marcus Rashford, Ross Barkley (2), Raheem Sterling og Harry Kane.

Det var tre Liverpool-spillere i troppen, men kun Jordan Henderson som var i aksjon – og han spilte samfulle minutter for andre gang på fire dager.

Dermed har Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez «sluppet» å spille under landslagspausen, da de også varmet benken i tapet mot Tsjekkia fredag.

Flere rasistiske tilrop

DISKUSJONER:
DISKUSJONER:  Jordan Henderson og England-spillerne i samtale med dommeren etter at kampen ble midlertidig stoppet grunnet rasisme.

I Bulgaria pådro Henderson seg gult kort allerede etter tre minutter, men var ikke nær noen utvisning og spilte en solid kamp uten sentralt på midten. Han var nær å få en målgivende etter pause da Kane traff stolpen.

Tross engelsk målshow ble oppgjøret imidlertid preget av rasisme fra tribunen, noe som gjorde at dommeren stoppet kampen to ganger før pause.

Etter gjentatte samtaler med spillerne og trenerbenkene, samt tydelige beskjeder fra vertskapet på høyttaleranlegget, valgte dommeren å la kampen fortsette.

En større gjeng med mørkkledde bulgarere som kom med rasistiske rop og viste tydelige nazi-markeringer, måtte også forlate stadion underveis.

I pausen konfronterte Bulgarias landslagskaptein, Ivelin Popov, en gruppe hjemmesupportere og gjorde sitt for å stoppe tilropene. Etter pause var det ingen flere stopp i kampen, selv om det ble hørt også under 2. omgang.

– Som vi dessverre er klar over er ikke dette første gang, skriver Det engelske fotballforbundet (FA) etter kampen.

– Det finnes ingen plass for slik oppførsel i samfunnet eller i fotballen. Vi skal be UEFA granske dette med en gang.

Topper sin gruppe

I Bulgaria ledet England 4–0 halvveis, og de dominerte også fullstendig etter sidebyttet, i en omgang der de for anledningen rødkledde britene kunne – og kanskje burde – scoret enda flere.

Storseieren betyr uansett at storfavoritten i gruppe A i EM-kvaliken er på god vei mot neste sommers mesterskap med 15 poeng på seks kamper – tre foran Tsjekkia og fire foran Kosovo.

For øvrig spilte Sepp van den Berg hele kampen da Nederland U19 slo Israel U19 2–0 tidligere på dagen.