Apropos Champions League:Rafa Benitez om hva som egentlig skjedde i pausen i Istanbul

Liverpools manager i 2005 har snakket ut om dramaet i forkant av snuoperasjonen på Ataturk Stadium.

10. des 2019 kl 12.03 Torbjørn Flatin

Rafael Benitez var gjest hos «Monday Night Football» på Sky, og diskuterte bl.a. med Jamie Carragher om hva som skjedde i garderoben da Liverpool lå under med 0-3 mot Milan i finalen i Champions League i 2005.

Kewell istedenfor Hamann

Carra startet praten om den berømte finalen med å spørre hvorfor manageren valgte Harry Kewell fra start istedenfor Dietmar Hamann.

– Jeg hadde stor tro på Harry Kewell, forklarte Benitez. – Han hadde en utmerket venstrefot, han hadde fart og teknikk. Tanken var at han skulle spille rett bak Milan Baros og holde på ballen for oss. Jeg hadde tro på Hamann også, men dette var en finale og en kamp du måtte vinne, og Kewell kunne score mål.

- Det viste seg å være en feil. Nå ble Harry skadet og vi satte inn Vladimir Smicer i den samme rollen, men det medførte at Kaka fikk for mye spillerom hos Milan. Det var en 1.omgang hvor vi gjorde for mange feil mot et meget godt lag.

Kaotisk pause

Jamie Carragher lurte videre på hva som virkelig skjedde i hva som ble en meget kaotisk garderobe i pausen.

- Vi lå under med 2-0 og jeg holdt på å gjøre mine notater for hva vi skulle gjøre i pausen, og tenkte på hvordan jeg skulle uttrykke dette på engelsk som jeg da behersket enda dårligere enn jeg gjør nå (he-he), da Milan scoret sitt tredje mål.

- Jeg hadde bestemt at vi skulle spille med tre bak fra start i 2.omgang med Finnan, Hyypiä og Carragher, Traore skulle ut og Hamann inn for å stoppe Kaka på midtbanen. Snart fikk jeg imidlertid beskjed om at Steve Finnan hadde et problem og neppe kunne fullføre kampen. Vi hadde allerede byttet en spiller, skulle bytte en til i pausen, og jeg ba derfor Djimi Traore om å komme ut av dusjen og la Finnan være igjen.

- I alt virvaret, og jeg var i en meget stresset situasjon, vurderte jeg også å bytte inn Djibril Cissé for Luis Garcia, men Cissé ble på benken til det var igjen fem minutter av ordinær tid og ble da satt innpå for å true Milan på kontringer.

Sterk mentalitet

- Dette er en kamp alle husker og alle snakker om. Ikke minst de seks minuttene da vi scoret målene, men også situasjoner som da Jerzy reddet fra Shevchenko. Vi var heldige med den redningen, men jeg har sett kampen om igjen og i mine øyne styrte vi så godt som hele 2. omgang.

- Carlo Ancelotti gjorde et smart bytte da han satt inn Serginho like før ekstraomgangene, for å utfordre høyresiden i vårt forsvar hvor vi i realiteten ikke hadde noen spiller, men vi svarte med å la Steven Gerrard gå ned å ta en jobb der. Steven hadde fortsatt krefter til å løpe opp og ned på den siden.

Carragher kommenterte at alle tre som kom innpå for Liverpool tok straffe, og scoret.
- Det er snakk om at detaljer som gjør at du vinner fotballkamper, og vi hadde analysert alle straffeskytterne til Milan med unntak av Tomassen, som scoret.

- Når det er sagt, det som gjorde at vi vant Champions League det året var mentaliteten til våre spillere. Vi beseiret et meget sterkt Juventus i kvartfinalen og vi slo ut et Chelsea i semifinalen som lett vant ligaen det året. Ikke fordi vi var et bedre lag, men vi var sterkere i hodet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]