Tallene bak tremålsseieren:Ingen mer involvert enn Keïta

Et dominant Liverpool viste seg fra en oppløftende side foran Champions League-åttedelsfinalen.

11. feb 2019 kl 15.58 Marius Rabben

Usikkerheten etter to uavgjort på rappen tok en beroligende vending med 3–0 i en komfortabel oppvisning mot Bournemouth, noe som samtidig var Liverpools generalprøve før Bayern München kommer på besøk neste tirsdag.

Tall fra Opta viser at de røde var best i bortimot alt på lørdag, selv om The Cherries hadde noen friske perioder og kom til totalt 12 avslutninger (2 på mål). I motsatt ende hadde vertene 20 skudd, hvorav 12 på mål.

Pasningssikkert

Banespillet dominerte Liverpool med 66 prosent ballinnehav og nesten dobbelt så mange pasninger som de vanligvis ballbesittende gjestene: 707 mot 362. På motstanderens halvdel traff de røde med 85 prosent av pasningene, mens Bournemouth klarte 62 prosent.

For øvrig var kun 6,4 prosent av Liverpools pasninger lange – og 13 prosent for gjestene.

Mange gjenvinninger

I tråd med det såkalte «kontrapresset» til Jürgen Klopp hadde Liverpool også hele 11 flere taklinger og 11 flere ballgjenvinninger enn Bournemouth.

Og spesielt i den fasen markerte Naby Keïta seg: 12 av gjenvinningene og 7 av taklingene sto han for, noe som var flest på banen.

Ingen hadde heller flere ballberøringer enn Liverpools nummer åtte med 120 av dem. Det er 47 flere enn nestemann på midten, Fabinho, og tre mer enn Virgil van Dijk.

Når vi først er inne på van Dijk: 100 prosent suksessrate i både taklinger, dueller og hodedueller er det ingen andre på banen som matcher.

Stopperkollega Joël Matip sto imidlertid også støtt med kun grønne tall i taklingene, men vant til sammenlikning 54,5 prosent av duellene og 75 prosent av luftduellene.

Offensiv Gini

Georginio Wijnaldum ble kåret til lagets beste her på Liverpool.no, og ifølge Liverpool Echo viser en oversikt at gjennomsnittsposisjonen hans var nærmere motstandermålet enn den har vært i Premier League tidligere denne sesongen.

Det bekrefter også tallene som forteller at han hadde ballen inne i Bournemouths sekstenmeter fem ganger, noe som blant annet resulterte i den lekre 2–0-scoringen i 1. omgang. Til sammenlikning sto han før kampen i gjennomsnitt med bare én berøring i motstanderens straffefelt tidligere denne sesongen.

Og scoringen hans var utvilsomt betryggende: Dette var første gang Liverpool ledet med to mål i 2019, og kun 2 av 62 kamper i Premier League hvor de røde har ledet med to mål halvveis har endt uten seier.

Salah på skuddhold

På topp tangerte Mohamed Salah det meste han har hatt av avslutninger i en ligakamp for de røde, ifølge Echo.

3–0-scoringen hans var 1 av 7 skudd han hadde i oppgjøret. Og det er heller ikke tilfeldig at dette skjedde i en kamp hvor han var oppsatt som kantspiller: Tallene viser nemlig at han kommer til 4,3 avslutninger i snitt per 90. minutt fra kantrollen mot 2,3 avslutninger når han spiller sentralt i angrep.

Firmino som servitør

Sentralt spilte heller Roberto Firmino som skapte tre klare målsjanser for andre gang denne sesongen, men første gang hvor ingen av dem var straffespark.

En av dem ble en målgivende til Salah, og totalt kombinerte den duoen 20 ganger seg imellom, noe som bare slås av 21 pasninger mellom hverandre fra seieren over Wolves i desember. På Molineux resulterte de interne pasningene riktignok bare til én avslutning, mens det ble tre mot Bournemouth.

Samtidig skal det også nevnes at Bournemouth nå er det første laget på 13 år som har tapt åtte strake bortekamper i Premier League og sluppet inn minst to mål i samtlige av dem.

Men denne seieren betyr også at Liverpool har vunnet alle sine ti siste kamper mot lag som begynner med bokstaven B, ifølge statistikkguru Bill Edgar i The Times.

Så kan vi for ordens skyld igjen minne om hvem som er motstander i neste kamp:

Bayern München.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]