– Jeg vokste 18 centimeter den sommeren jeg fylte 17 år

Virgil van Dijk blomstret sent.

22. feb 2019 kl 09.04 Arild Skjæveland

Virgil van Dijk er nå kaptein for Nederland, men fikk ikke sin debut for landslaget før oktober 2015. Stopperen utviklet seg sent, men den sommeren han fylte 17 skjedde det ting.

– Jeg var ikke høy før jeg hadde en vekstspurt. Da jeg var 16 år var min yngre bror høyere enn meg, men over sommeren da jeg fylte 17 år vokste jeg 18 centimeter, forteller 27-åringen i et intervju med Guillem Balague for BBC.

– Kneet mitt var ustabilt, jeg hadde lyskeproblemer. Jeg hadde så mye problemer, men etter at jeg startet med skikkelig behandling med fysioterapeutene og var ute i seks uker, startet jeg å spille bra, forteller han videre.

LANDSLAGSKAPTEIN:
LANDSLAGSKAPTEIN:  Virgil van Dijk er nå landslagskaptein for Nederland.

Treig høyreback

Med veksten kom også farten.

– Da jeg var 16 år var jeg en treig høyreback som ikke var god nok til å spille stopper. Jeg utmerket meg aldri før jeg spilte for U19-laget og ble kaptein. Da gikk alt mye bedre. Jeg spilte noen kamper for U23-laget, og etter det gikk ting ganske raskt.

Den første lønningene fra fotballen ble brukt på kjøretimer.

– Da jeg gikk til FC Groningen måtte jeg sykle til trening. Den første lønningen jeg fikk ble brukt på kjøretimer. Før jeg signerte kontrakten var jeg 15 eller 16 år og jobbet i oppvasken på en restaurant i Breda.

– Jeg trente mandag, tirsdag, torsdag, spilte lørdag, og jobbet onsdager og søndager fra kl. 18 til midnatt. Jeg jobbet fordi jeg ønsket å dra til byen på lørdagskvelden, og tjente kanskje 350 euro i måneden, så det var jeg fornøyd med. Da kunne jeg dra til McDonalds og spandere på vennene mine. Jeg forsto hvor viktig penger kan være, men det ikke det viktigste, sier han videre.

Slet med magen

McDonalds og usunt kosthold var et problem for Virgil i hjemlandet.

– Jeg var innlagt på sykehus i 13 dager, og det var veldig tøft. Det var et komplisert problem med blindtarmen, og jeg hadde en infeksjon i magen. Det var ille. Det skjedde på 1. april, så det hjalp ikke akkurat på heller, sier han.

– Det var i en av mine beste perioder i Groningen. Jeg skulle egentlig ha spilt lokaloppgjør mot Heerenveen, og følte meg dårlig. Jeg spiste ikke så bra i Nederland, så det var min egen feil. Det var tøft i to uker, før jeg fikk operert, og etter det ble det enda tøffere. Jeg var definitivt i sjokk.

– Jeg skrudde på TV-en, og en sang kom på. Det var Viva la Vida av Coldplay, og det var et følelsesladd øyeblikk. Dersom jeg hører den nå tenker jeg på den tøffe perioden, og hvor bra ting er nå, og hvor stolt jeg kan være. De første ti dagene kunne jeg ikke gjøre noe. Jeg kunne ikke gå. Da jeg gikk igjen for første gang, gikk jeg 10 meter og pustet som en gal.

– Etter en måned startet jeg opptrening med fysioterapeutene for å få musklene tilbake. Jeg spilte en hel sesong og dro til Celtic.

Virgil van Dijk vil være tilbake på banen mot Manchester United på søndag. Den kampen spilles kl. 15.05, og sendes på TV 2 Sport Premium.

REKORDKJØP:
REKORDKJØP:  Virgil van Dijk er Liverpools rekordkjøp, og kostet 75 millioner pund da han kom fra Southampton.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]