Pep Lijnders forklarer den taktiske endringen:Salah har gitt Firmino en friere rolle

Forrige sesong scoret Mohamed Salah 32 mål på 36 kamper i Premier League. Pep Lijnders forteller at egypteren likevel har fått seg en ny rolle denne sesongen.

14. feb 2019 kl 17.15 Odd Sindre Tonning

I årets sesong har Salah fått spille i en enda mer sentral posisjon på banen, til tross for rekordsesongen han hadde i fjor. Det er et ordtak som heter at man aldri skal endre på et vinnende lag, men til tross for endringene som har blitt gjort, fortsetter egypteren å bøtte inn med mål. Dette overrasker ikke Pep Lijnders, som forklarer valget i et intervju med ESPN.

Han har en helt unik evne til å skape noe inne sentralt, som skiller ham fra mange andre. Å ha ham i den fremste linja, så høyt som vi kan, med farten han innehar og så målfarlig som han er, gjør det at det blir lettere for oss å skape en friere rolle for Bobby (Roberto Firmino), sier Lijnders.

Karakter, ambisjon og lidenskap

Videre forklarer han at det gir mening å bruke Salah helt fremst, enten det er i tospann eller som del av en treer på topp, for å ha ham så nærme målet som mulig, der han kan dra nytte av sin ekstreme hurtighet.

Og disse endringene har ikke stoppet Liverpools toppscorer. På 26 ligakamper denne sesongen har han scoret 17 mål og han har i tillegg 7 målgivende pasninger. Lijnders mener at laget passer Salah perfekt.

Laget innehar stor karakter, ambisjon og lidenskap, noe som passer Salah veldig bra. Han ser alltid etter det neste steget, og det neste nivået, uten å putte enda mer press på seg selv. Det er forskjellen på en god spiller og en toppspiller. En toppspiller kan løse et problem før det blir et problem.

Presset er vår playmaker

Denne sesongen har Liverpool også vært mer solide i sitt defensive spill, og spillere som Alisson Becker og Virgil Van Dijk her fått mye av æren for dette. Klopps assistent benytter likevel muligheten til å rekke pekefingeren mot det offensive presset som har blitt ett kjennemerke på Liverpool de siste sesongene.

Lagene vi møter stiller opp for å spille kontringsfotball og virkelig forsvare de sentrale områdene mot oss. Vi trenger en stabilitet i ballinnehav slik at vi ikke blir kontret i senk. Noe av grunnen til at vi er mer solide defensivt i år, er basert på hvordan vi forsvarer oss selv i angrep og hvor stabile vi er. Det er basert på at vi stopper flere kontringer, at vi kan angripe mer og at det ikke kommer hele veien fra dypet. Det er ikke vårt valg, det er motstanderen sitt valg.

Lijnders returnerte til klubben i sommer, etter et kort opphold som manager for NEC Nijmegen. Etter at Zeljko Buvac offisielt var ferdig i klubben tok Lijnders over som Klopps assistent på Melwood. Det tok heller ikke lang tid før han og Klopp var enige om hvordan klubben skulle ta det neste steget.

GettyImages-1057700798.jpg

Vi snakket sammen i sommer, og en ting vi begge var enige om var hvordan vi kunne forbedre vårt midtbanespill. Det at vi enklere kunne skape en fri spiller og at vi kunne finne ham på en enklere måte var sentralt. Derifra bruker vi bedre bevegelser for å angripe motstanderens siste linje, men identiteten vår har ikke forandret seg. Vårt offensive press er vår playmaker.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]