– Jeg følte meg som et spøkelse i Liverpool

Ryan Babel føler han aldri fikk tatt farvel med fansen, og følte seg oversett av Benitez, Hodgson og Dalglish.

17. mar 2019 kl 09.04 Arve Vassbotten

Ryan Babel tilbragte tre og et halvt år i Liverpool, men forsvant fra klubben i 2011. Han føler han aldri fikk sagt ordentlig farvel.

– Jeg forlot Liverpool, og folk måtte finne ut av det gjennom pressen. Det var ikke noe farvel, selv ikke med mine lagkamerater. Jeg er positiv til å få applaus på søndag, sier Babel som en oppfordring til The Times.

Babel kom til Liverpool fra Ajax i 2007, og gikk til Hoffenheim i 2011. I perioden på Merseyside scoret han 22 mål og hadde 18 målgivende på 146 kamper.

– Ingen snakket med meg

Han beskriver overgangen som ung gutt fra Nederland til England som et sjokk.

– Det er noe mentalitet som mangler i nederlandsk fotball. Da jeg kom til Liverpool fant jeg raskt ut at det handlet om å vinne, og ikke så mye om hvordan man vinner. I Ajax er det nesten enda mer viktig hvordan du spiller enn om du vinner. Du trengte å vinne, men fokuset var på hvordan du vant. Jeg husker at jeg spilte med Ajax i en kamp vi vant 2-0, og da kampen var over buet publikum, sier han.

Babel spilte under både Rafael Benitez, Roy Hodgson og Kenny Dalglish i Liverpool. Men han har ikke så mye pent å si om dem.

Ingen snakket med meg. Jeg følte meg som et spøkelse, de gikk gjennom meg som om jeg ikke eksisterte. Det var veldig tøft.Ryan Babel om sine managere i Liverpool
LITE OPPFØLGING:
LITE OPPFØLGING:  Som ung gutt mener Ryan Babel at han burde fått tettere oppfølging av managerene han hadde i Liverpool.

– Ingen snakket med meg. Jeg følte meg som et spøkelse, de gikk gjennom meg som om jeg ikke eksisterte. Det var veldig tøft, sier Babel.

Isteden var det lagkameratene han tok lærdom fra.

– Jeg lærte mye fra spillere som Steven Gerrard og modne karer som Sami Hyypia, Xabi Alonso og Fernando Torres.

Svak for Liverpool

Selv om det er åtte år siden han forlot Merseyside, og karrieren har tatt mange ulike retninger siden den gangen, innrømmer Babel at han fortsatt liker de røde.

– Jeg har en svakhet for Liverpool, og jeg vil at de skal vinne serien, sier han.

Men likevel er motivasjonen for å få poeng mot sin gamle klubb stor på søndag.

– Jeg dro fra Liverpool ut bakdøra. Det handler om prestisje om å bevise for folk at de tok feil. Jeg var elsket i Liverpool, jeg hadde et godt forhold til fansen og lagkameratene, men jeg føler jeg kunne gjort det bedre.

Jeg hadde en svakhet med å skulle finne ut hva som ble sagt om meg etter hver eneste kamp. Det sårer deg veldig.Ryan Babel

– På den tiden var jeg 21, 22 og 23 år gammel. Ikke alle spillere har modenhet, og jeg trengte veiledningen jeg hadde i Ajax. Hva kan du gjøre om du ikke spiller, hva kan du gjøre annerledes?

Han sier også at han var dårlig til å takle kritikk.

– Jeg hadde en svakhet med å skulle finne ut hva som ble sagt om meg etter hver eneste kamp. Det sårer deg veldig.

FORTSATT RØD:
FORTSATT RØD:  Det er ikke bare på hodet Ryan Babel er rød, han er fortsatt svak for Liverpool også. Men det legger han fra seg på søndag.

Dro for å få landslagsspill

At han ønsket å spille på landslaget under Bert van Marwijk, påvirket også beslutningen om å reise fra Liverpool.

– Han sa at jeg trengte å spille hver eneste kamp for å ha en sjanse igjen, så jeg dro til Tyskland. Jeg spilte hver kamp, men likevel fikk jeg ikke sjansen på landslaget. Hele grunnen til at jeg dro til Tyskland, var for å komme på landslaget, hevder han.

Senere dro han tilbake til Ajax i et forsøk på å bli valgt av Louis van Gaal, da han var landslagssjef, men heller ikke det hjalp. Da ble en realitetssjekk for Babel.

– I alle de årene spilte jeg fotball for å tilfredsstille folk, media og fansen. Jeg følte ikke at jeg fikk noe tilbake for all innsatsen min og det harde arbeidet, så etter en sesong i Ajax endret jeg det. Jeg tok beslutninger jeg følte var bra, og som var bra for meg og familien min, sier han.

Det førte til noen utradisjonelle valg. Turen gikk først til Tyrkia, der han spilte for Kampinasa, og mens han forhandlet om en overgang til Besiktas, endte han istedenfor i Al Ain i Abu Dhabi.

– De kastet en veldig stor sekk med penger på bordet. Jeg trodde ikke jeg ville være en spiller en klubb ville bruke så mye penger på.

Kastet sandal på fans

Det gikk ikke så bra der heller. Starten på nedturen ble da han ble kastet sandal på etter en prestisjekamp, og som Babel returnerte mot fansen. Etter det gikk turen til reservelaget, så til egentrening og så hjem for nederlenderen. Etter en periode uten klubb ble Deportivo La Coruna redningen da de trengte en spiss i september 2016, og tre måneder seinere gikk turen til Besiktas.

Plutselig fikk Babel igjen landslagsplassen under Dick Advocaat, og det ble fulgt opp av Ronald Koeman.

– Jeg er sikker på at folk er sjokkert over at jeg er tilbake i Premier League, men det er en utfordring. Jeg visste at jeg var god nok til å fortsatt gi noe til laget, sier Babel nå.

Søndag klokka 15.15 møter han sin gamle klubb i en kamp som sendes på TV 2 Sport Premium.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]