Nye handsregler trer i kraft fra neste sesong

Uhell eller ikke - hands vil være hands.

3. mar 2019 kl 08.23 Arild Skjæveland

I helgen er det Ifab-møte i Aberdeen, der det gjøres endringer i regelverket. På lørdag ble det vedtatt endringer i reglene for frispark, og angripende lag kan ikke lenger ha folk i motstanderens mur for å lage rom.

En annen regel som ble sett på, var handsregelen. Reglene for hands har vært uklare, og målet er at regelverket nå skal være klarere for å skille hva som er hands og ikke.

Fordel annulleres

Den store endringen i handsregelen, er at mål som nå scores etter noen fra angripende lag har vært borti ballen med armen skal annulleres uansett. Samme om det er et uhell eller en bevisst handling.

Liverpools 4-2 scoring mot Crystal Palace i januar ville med de nye reglene blitt annulert, fordi Andy Robertson kom borti ballen med armen før han spilte den videre til Sadio Mané som scoret.

Endringene gjør at dersom en spiller får ballen skutt opp i armen, og den faller ned til samme spiller eller en medspiller som scorer, så vil det annulleres. Hands skal dømmes selv når det er uhell, om det er et angripende lag som handser.

Trolig flere straffespark etter regelendringen

Også for lag som forsvarer seg er det noen endringer. Det skal være slutt på at en spiller som gjør seg klar for å blokkere et skudd må ha armene på ryggen. Dersom en spiller holder armene rett ned til kroppsformen uten å gjøre seg større, så er det ikke hands.

Det er når spilleren bruker armene til å gjøre seg større at det skal dømmes - uansett om det vurderes med vilje eller som et uhell. Når videodømming (VAR) også skal innføres i Premier League fra og med neste sesong, vil det være naturlig å tro at det vil bli blåst i flere situasjoner.

– Viljehands kommer fortsatt til å være noe som straffes, sier den tidligere toppdommeren David Elleray i Ifab til BBC.

– Tidligere har vi forbedret reglene med å fokusere på utfallet heller enn tanken bak. Nå prøver vi å se på angrepssituasjoner der en spiller får en urettferdig fordel, får tak i ballen, eller kontroll på ballen som et resultat av å treffe ballen med hånden eller armen, sier han videre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]