– Talentet kan løfte deg fram til du er 16 år, men det er karakteren som tar deg videre

Akademiets direktør kommer bare på én spiller de visste ville bli storspiller da han var 14 år.

4. mar 2019 kl 17.40 Arve Vassbotten

Liverpools direktør på akademiet, Alex Inglethorpe, har skrevet en interessant artikkel for The Coaches Voice,om trenerkarrieren sin og hvordan det er å jobbe som spillerutvikler.

I artikkelen kommer han blant annet innpå hvor gammel en spiller må være, før man kan se at det er en kommende storspiller. Han beskriver en samtale han hadde med Liverpools tidligere akademidirektør Steve Heighway og Nick Marshall, som jobbet på akademiet til Nottingham Forrest. De tre diskuterte det tidligste tidspunktet noen av dem forstod at et talent ville bli toppspillere.

Mange faktorer

«Vi kom til enighet om at det var rundt 16 til 18 år. Det var en som brøt mønsteret for Steve. En han sa han visste ville bli en toppspiller da han bare var 14. Det var Michael Owen. Men han var den eneste», skriver Inglethorpe, før han legger til at Steve McManaman, Robbie Fowler, Steven Gerrard og Jamie Carragher også var blant spillerne som tok veien fra akademiet til førstelaget under Heighway.

«Det viser at til det punktet er det jevnt, for du vet ikke helt hvilken vei det går. Det er for mange faktorer involvert. I den alderen vet man ikke om de kan stå imot press. Eller hvordan de vil være i et voksent miljø, eller hvordan de vil takle kjendissatus eller smiger. Alt man vet på det tidspunktet er at de har potensiale. Det er omtrent på samme tid jeg tror man slutter å se at talent er nok.»

«Talent kan ta deg til du er 16 år, men jeg tror det er karakter som tar deg til 35. Jeg tror du kan spille ungdomsfotball når du er talentfull. Men hvis du vil spille til du er 35, handler det om motstandsdyktighet, evnen til å motstå press, og evnen til å evaluere med mer ærlighet. Alt handler om karakter. Den definerer deg når du går fra ungdomslaget og inn i senior-verdenen.»

Må settes på prøve

Han mener derfor det er viktig å stadig sette unge spillere på prøver og utfordre dem.

«Dine best spillere vil helt sikkert se tilbake på det og forstå at det var de anledningene som hjalp dem med å forberede seg for det som ville komme. For det er veldig vanskelig å beskrive det for dem når de er unge.»

Mens andre kan påta seg ansvar når de er 25 eller 26, ber man noen ganger gutter på 18,19 eller 20 om å gjøre en manns jobb.Alex Inglethorpe
TIDLIG KRØKES:
TIDLIG KRØKES:  Michael Owen i duell med Sheffield Wednesdays Des Walker i mai 1997.

«Dette er ikke noen normal jobb, og du gjør det ikke i en normal alder. Mens andre kan påta seg ansvar når de er 25 eller 26, ber man noen ganger gutter på 18, 19 eller 20 om å gjøre en manns jobb. Å forberede dem på det er ganske annerledes enn for en gutt som går gjennom skolen, så universitetet, så har han kanskje et friår og reiser litt, og så på ett eller annet tidspunkt bestemmer han seg for å jobbe.»

I fotball er det mer «synk eller svøm».

– Klopp er veldig god til å forstå folk

Inglethorpe kom selv til Liverpool som U21-sjef under Brendan Rodgers i 2012, og to år seinere ble han direktør for akademiet. Han sier at han fra første møte med Jürgen Klopp innså at han var helt lik på skjermen som utenfor.

«Jeg møtte han den første dagen han kom til klubben, og fra det øyeblikket har han hatt den samme personligheten, samme latteren, samme entusiasmen. Det er den ektheten jeg føler hjelper han med å ha så stor innflytelse på spillerne.»

«Han er veldig god til å forstå folk, hva som får dem til å fungere og deres krav. Han er veldig god til å kommunisere også. Man kan se det i møte med pressen, men man ser også at det er slik på treningsanlegget og i samtaler med alle i klubben.»

«Jeg har vært veldig heldig her. Managerene jeg har jobbet under har hatt stor tro på hva akademiet kan produsere», skriver han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]