– Der er tillit nå, på grunn av Alisson

I fjor sommer ble Alisson Becker verdens dyreste målvakt da han kom til Liverpool fra Roma. Nå forteller John Achterberg om hvordan signeringen har forandret laget.

29. mai 2019 kl 10.35 Odd Sindre Tonning

Forventningene var store blant Liverpool-fansen da gigantkjøpet av Alisson Becker ble offentliggjort. Fra før var Simon Mignolet og Loris Karius Liverpools sisteskanser, men ingen av dem hadde for alvor gjort krav på plassen som førstevalg. Karius hadde fått mer tillit gjennom fjorårssesongen, men et par store blemmer i Champions League-finalen mot Real Madrid gjorde at mye av den tilliten forsvant.

Endret fansen

For gjennom de foregående sesongene har det virket som om fansen ikke helt har våget å stole 100 prosent på klubbens målvakter. Både Mignolet og Karius har måttet tåle kritikk fra supportere. Liverpools keepertrener John Achterberg forteller at denne stemningen har snudd drastisk etter at Alisson kom inn portene på Anfield.

Du kan se det. Han snudde publikum umiddelbart, på samme måte som manageren snudde publikum på. Alle er bak laget nå, fra det første til det siste sekundet. Før kunne det føles som om supporterne var bekymret for at noe kom til å skje i det bakerste leddet, forteller Achterberg til The Times.

– Der er tillit nå, på grunn av ham, og det gjelder for hele laget. Sjefen, trenerne og spillerne tar med seg det inn i hver eneste kamp.

Han forteller at klubben har fulgt Alisson siden 2013, da brasilianeren spilte for Internacional i hjemlandet sitt. På den tiden fikk Achterberg et tips fra daværende andrekeeper i klubben, Doni. Alisson ble da fulgt tett, sammen med fem-seks andre målvakter, men klubben følte at de ikke behøvde å forsterke keeperplassen.

Han snudde publikum umiddelbart, på samme måte som manageren snudde publikum på.John Achterberg

Matchvinner-redningen

Nå, seks år senere, er Alisson på plass i Liverpool, og gjør seg klar for Champions League-finalen. En finale Liverpool ikke hadde kommet til dersom det ikke hadde vært for Alissons bidrag.

Dersom vi går tilbake til gruppespillet, nærmere bestemt gruppespillets siste kamp mot Napoli, var han helt avgjørende for at Liverpool kom seg videre fra gruppespillet.. Liverpool måtte vinne kampen for å avansere til utslagsrundene.. De røde ledet 1-0, og det kunne se ut som om de skal klare å hale seieren i land.

Men tre minutter på overtid fikk Napoli alle tiders mulighet. Et tidlig innlegg gikk gjennom hele feltet, og landet hos Arkadiusz Milik. Han fikk tatt ned ballen, og kom mer eller mindre alene med Alisson fem meter fra mål. Men avslutningen reddet Alisson på glimrende vis, Liverpool vant 1-0 og avanserte fra gruppespillet.

Du kan prøve å trene for hva som kommer til å skje i en kamp på grunn av måten en motstander spiller, men til slutt må keeperen gjøre en beslutning. Kan jeg nå ballen? Behøver jeg å bli stående? Du kunne se at sjansen kom, og Alisson hoppet ut og angrep ballen veldig bra. Det var en god redning. Du kan ikke lære noe sånt. Han bykser ut. Han ønsker å vinne ballen dersom det er mulighet for det, sier Achterberg om den utrolige redningen.

Skryter av de andre målvaktene

Og med en av verdens beste målvakter i klubben, gjør det at flere andre, svært gode målvakter må ta til takke med å leve i skyggen til Alisson. Simon Mignolet har vært i klubben gjennom hele denne sesongen, men ikke fått mer enn to kamper i år. Det var i cup-tapene mot Wolverhampton og Chelsea. Achterberg håper likevel ikke at belgieren forlater klubben til sommeren.

– Simon Mignolet ville vært førstekeeper for 95 prosent av klubbene i verden. Han er veldig positiv til Alisson. De snakker spansk sammen og han pusher på hele tiden. Forhåpentligvis blir han værende i klubben.

PUSHER HVERANDRE:
PUSHER HVERANDRE:  Simon Mignolet er med på å push Alisson på trening, selv om han selv ikke får mye spilletid.

Den andre målvakten som har blitt dyttet ut av laget på grunn av Alissons ankomst er Loris Karius. Ulykkesfuglen fra finalen i Kiev har holdt kontakten med Jügen Klopp og Achterberg, selv om han er utlånt til Besiktas.

Loris Karius sendte en melding til Jürgen Klopp og meg når vi nådde finalen. Han sa at han var glad på våre vegne og håper at vi nå skal vinne. Jeg mener at det sier mye om han som person, sier keepertreneren.

– Han er en god person. Og han er på ingen måte en dårlig målvakt, men situasjonen var ikke enkel for han. Det var den beste løsningen for ham å gå på lån og spille, bygge opp igjen selvtilliten og nyte fotballen igjen.

Spørsmålet på Liverpools keeperplass nå er om Mignolet og Karius kommer til å være i Liverpool mye lenger. Men dersom de skulle forlate klubben, har Achterberg gjort grunnarbeidet for å finne nye reserver på Anfield. Han har nemlig samlet sammen rapporter på rundt 4.000 målvakter rundt om i verden, så gode målvakter kommer vi nok til å se flere av på Anfield i årene som kommer.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]