– Et eventyr

Liverpool er i «Premier League-finalen» etter seieren over Newcastle.

5. mai 2019 kl 01.34 Marius Rabben

Nå skal det endelig avgjøres når ligaavslutningen finner sted neste søndag.

De røde tok midlertidig tilbake tabelltoppen med 3–2 på St. James’ Park, og er to poeng foran Manchester City i forkant av deres møte med Leicester hjemme mandag kveld.

Divock Origi kom inn for Mohamed Salah, som måtte ut med ekkel hodeskade, på stillinga 2–2 med snaut 20 minutter igjen av ordinær tid. I det 86. minutt stusset belgieren inn seiersmålet på innlegg fra en annen innbytter i Xherdan Shaqiri.

– Det er mye å snakke om; vi kunne pratet om fotball gjennom hele natta, sier Jürgen Klopp storfornøyd til pressen kort tid etter oppgjøret.

– Noen forventet at vi ville vise nerver

Liverpool-manageren skryter av spillerne sine og trekker frem lidenskapen og viljen de viste i en heseblesende, fysisk affære foran 52 000 tilskuere i nordøst.

– Dette var bare briljant. Newcastle viste det også, helt utrolig. De ga oss en skikkelig kamp, fortsetter Klopp.

– I vår situasjon, med alle omstendighetene rundt, forventet nok noen folk at vi ville vise nerver, men det gjorde ikke guttene. Det var bare en vanskelig kamp av flere grunner.

Kampprogrammet er naturlig nok en sentral faktor. En kunne antyde at flere spillere var slitne utover i 2. omgang, men Klopp påpeker at det ikke er lenge siden kraftanstrengelsen i Barcelona.

– Så kommer vi til Newcastle, og det var åpenbart ikke en treningskamp i kveld, sier han.

Dueller og oppstykket spill

Mannskapet til Rafael Benítez har i motsetning til de røde hatt hele uka på seg til å forberede kampen. Og de hadde noen grep som gjorde ting vanskelig.

– Stilen til Newcastle er egentlig ikke forsvar med taktiske bevegelser; det er bare en lang ball opp, Rondón kjemper i duellen, så avventer man avgjørelsen fra dommeren om det er frispark eller ei, forteller Klopp.

– Blir det ikke frispark, må du fortsette. Og hvis det er en forseelse, blir det frispark i en eller annen retning. Det betyr at du ikke kan gjøre det med en ordentlig formasjon, du må gjøre det med beina, med mange løp og sånne ting. Og det igjen gjør ting enda mer intenst. Derfor gir det mening å holde på ballen. Det var det vi ofte forsøkte, og vi klarte det mange ganger.

Klopp snakker om hvor raskt ting kan endre seg når man gjør noen få avgjørelser feil. Etter åpningsmålet styrte Liverpool banespillet en periode, men plutselig var de under press etter noe slurv og utlikningen var et faktum.

Likevel, tross tabellsituasjonen, forventningene og det enorme presset, beholdt spillerne fatningen.

– Jeg likte reaksjonen fra guttene. Jeg så ingen store bekymringer, annet enn at vi slapp inn et mål, noe som ikke er så kult. Scoringene våre var nydelige, sier han.

Innøvde varianter

Nydelige, men på ingen måte tilfeldige. Samtlige tre Liverpool-mål kom etter innlegg. Lagets analytikere skal ha en stor del av æren, mener manageren.

– Det de gjør rundt dødballer, er utrolig. Det er veldig fint å se, sier Klopp, som fortsetter:

– Å ha Virgil van Dijk fullstendig alene i boksen er ganske sjelden; det var en ypperlig variant. Vi scoret et mål nummer to, med et fint innlegg av Trent, og Mo er på plass.

Ved seiersmålet så Trent Alexander-Arnold ut til å gjøre seg klar til å forsøke å få sin tredje assist for kvelden, men van Dijk dirigerte Shaqiri ut på høyrekanten for å svinge ballen inn i boksen.

– Virkelig et stort øyeblikk

Innlegget var perfekt for Origi, som slo Newcastle-kaptein Jamaal Lascelles i lufta. At det var nettopp Origi som scoret på tampen, slik som mot Everton, gleder sjefen stort.

– Helt avgjørende. Hva kan jeg si? Det er bare briljant. Det er som et eventyr.

– Du kan si hva du vil om meg, at de ikke får spille ofte nok, Shaqiri ikke ofte nok. Jeg bestemmer. Det er herlig, det de gjør. Jeg elsker det! Dette var virkelig et stort øyeblikk!

– Frisparket fra Shaq var glimrende, en sensasjonell heading av Divock, og så vinner vi kampen. Vi er nå kvalifisert for liga-finalen, noe som er briljant!

Har du innspill til journalisten?
[email protected]