Positive og negative overraskelser i Premier League 2018/19

Vi tippet tabellen før sesongen. Opptellingen viser en helbom, et par halvmisser og bare en plassering som ble helt korrekt.

29. mai 2019 kl 20.00 Torbjørn Flatin

For ti av klubbene kom vårt tips en plass unna, det er vel det vi kan skryte av etter å ha sjekket sesongtipset for 2018/19. I tillegg var det ikke så vanskelig å «se» at Huddersfield ville bli jumbo.

De groveste bommene var Manchester United, Wolverhampton, Southampton, Watford og først og fremst Fulham.

Hva som ble skrevet før sesongen, med kommentar under, og med riktig plassering i parentes:

1. (2) Liverpool – dette kan være året!
Hmm ja, det kunne ha blitt året og ville i 115 av 117 tidligere sesonger ha vært det. Vi prøver nok til neste år også(!)

2. (1) Manchester City – en naturlig favoritt.
En neste sesong hvor en nok igjen vil ha City som en naturlig favoritt, men er det lov å håpe at et par av nøkkelspillerne over 30 år kan begynne å merke det???

3. (6) Manchester United – det murrer i massene med den mest kontroversielle manageren, men kan ikke avskrives.
Det murret i massene og José Mourinho fikk sparken etter kampen på Anfield. En god start for Solskjær gjorde at det ble flørtet med topp fire, før fortsettelsen ble historisk dårlig og avhengig av Arsenal i Europa League kan bli eneste av «topp seks» lagene som ikke kvalifiserte seg til Champions League.

4. (5) Arsenal – har handlet en del, tror klubben behøvde et managerskifte nå.
Aubameyang og Lacazette scoret mål, men lakk som en sil bakover. Rotete sesong, men kan redde mye med Europa League i kveld. Sluttstatus ble likevel omtrent som forventet.

5. Chelsea (3) – uro med rastløse nøkkelspillere, og usikkerhet med ny manager.
Endte altså faktisk på 3. plass, og kom til finalen i ligacupen og Europa League, til tross for mye støy og en karismatisk manager i Maurizio Sarri som ikke syntes å ha kontroll over sine spillere. Risikerer transferstopp og det ligger vel i kortene at manageren kan komme til å forsvinne også. Blir like vanskelige å tippe til neste sesong.

6. Tottenham (4) – virker veldig avhengig av Kane, hadde mange med i VM og skal «spille seg inn» på nytt stadion.
Nå skjedde «marerittet» med at Harry Kane var en del skadet, men greide altså topp fire i ligaen til tross for 13 tap og mirakuløst kom seg forbi Manchester City og Ajax i Champions League. Ja, det var så vidt det bar i gruppespillet også. Imponerende med tanke på at ny stadion inntil videre har snørt igjen pengesekken. Blir nok tiltrodd en høyere plassering neste sesong.

7. Everton (8) – under tvil fremst av de nest beste, med en lovende manager, men langt bak topp seks.
Everton på 7.plass var i flere år et «sikkert» tips, og burde ha vært det i år også. Det hadde troppen til det og det ligger et press på manager Marco Silva om at det må bli bedre ved neste korsvei.

8. Leicester (9) – har fortsatt noen bra spillere fra mesterlaget igjen.
Havnet som ventet i midtsjiktet bak topp seks og i ganske bra avstand til de som kjempet for å unngå nedrykk. Claude Puel fikk sparken, nok mer p.g.a. defensiv spillestil enn manglende resultater, og Brendan Rodgers har fått en spennende jobb med en bra stall.

9. West Ham (10) – satser friskt med meritert manager i Pellegrini og store spillerkjøp.
15 seire og 16 tap, det var vel omtrent som forventet for West Ham. Følelsen var at Pellegrino slet med å finne et stabilt lag, ikke hjulpet av mange skader, at det gikk litt i rykk og napp og at laget hadde enda mer inne.

10. (7) Wolverhampton – har tatt opprykket til PL på alvor med flere spennende kjøp.
Følelsen før sesongstart var at en 10. plass var et ganske optimistisk tips, men at de nyopprykkede så spennende ut med flere gode kjøp. Isteden ble det 7.plass og Europa League, imponerende nok, med sterk portugisisk innflytelse og artig å se scouser og tidligere Liverpool-reserve gjøre det godt som kaptein. Det blir ikke lett å følge opp, men «ulvene» er i gang med noe.

11. Fulham (19) – optimistisk tips, men litt av det samme som Wolves.
Der kom helbommen! Flere sommerkjøp slo ikke til og navnet på manageren måtte jeg slå opp, så sterkt inntrykk gjorde Slavisa Jokanovic. Ryan Babel var en liten suksess, og jeg så flere hjemmekamper hvor laget minst var på høyde med sin motstander, før elendig forsvarsspill ødela det meste. 81 baklengs totalt var kriminelt dårlig.

12. (16) Southampton – det lukter litt solid, traurig og midt på tabellen med Mark Hughes som manager.
Hughes fikk ganske snart sparken, og «Klopp-kopien» med det herlige navnet Ralph Hasenhuttl kom inn. Et klokt valg, og Soton unngikk nedrykk uten for mye trøbbel, til tross for at Danny Ings igjen måtte tilbringe mye tid på behandlingsbenken. 12. plass kunne vært et godt tips med samme manager gjennom hele sesongen.

13. (12) Crystal Palace – en del gode spillere, men hvor lenge får de beholde Zaha?
Palace endte en plass høyere enn hva tipset var før sesongen, som høres rart ut siden jeg har en oppfatning av at Roy Hodgson fikk lite ut av en tropp med ganske mange talentfulle spillere. Et defensivt utgangspunkt gjorde dem imidlertid ganske vanskelige å slå, og de var farlige på bortebane med hele ni seire.

14. (13) Newcastle – lidenskapelige fans og en god manager i Rafa Benitez, men som har dårlige arbeidsforhold.
Igjen et bra tips, hvor Rafa Benitez etter hvert fikk i gang spissduoen Rondon og Perez skikkelig, samt at det faktisk ble brukt en del penger til å hente playmakeren Miguel Almiron. Kanskje blir det snart nye eiere, i en klubb hvor potensiale minst vil være å komme opp blant lagene rett bak topp seks.

15. (14) Bournemouth – dyktig manager og noen interessante spillere, men er i det store og hele en nokså liten klubb som må slå nedenifra.
Med 56 scorede mål og 70 innslupne var det ingen lag i Premier League som hadde flere mål på sine kamper enn Bournemouth. Det er noe herlig naivt talentfullt over mannskapet til Eddie Howe, og de lenge leve i divisjonen må.

16. (11) Watford – kanskje pessimistisk, men en klubb med mye gjennomtrekk og lite stabilitet.
Lite stabilitet skrev vi før sesongen, og det stemte for så vidt, men samtidig med såpass kvalitet og kløkt at de var i stand til å ta poeng mot de fleste. Dermed ble det en halvbom.

17. (15) Burnley – dette kan bli helbom, men har en følelse av at bl.a. spill i Europa kan slite på et lag som har overprestert lenge.
Et tips vi er litt stolt av for å være ærlig, fra et lag som var oppe på 7. plass i 2017/18. Etter en svak start fant laget mer seg sjæl mot slutten , men totalt sett kom den reaksjonen som var spådd.

18. Brighton (17) – det blir en kamp for å overleve.
Jepp, det ble en kamp for å overleve, hvor bedre forsvarsspill og uttelling på hjemmebane mot lagene som endte under dem ble avgjørende. Likevel var det nok ikke mange som skjønte mye av sparkingen av den sympatiske manageren Chris Hughton.

19. Cardiff (18) – Neil Warnock er spesialist på å få lag opp i divisjonene, men rart om ikke et at de som rykket opp ikke rykker ned igjen.
Waliserne opplevde en forferdelig tragedie med flystyrten som krevde livet til rekordkjøpet Emiliano Sala. For øvrig gikk det mest på innsats og lidenskap, og denne gang var det ikke nok for Neil Warnock.

20. Huddersfield (20) – greide seg forrige sesong som følge av pur passion, noe som kan bli vanskelig å gjenta.
Fansen vil ha gledet seg over et par år sammen med eliten, men klubben virket ikke å ha virkelige ambisjoner om å bli en klubb i Premier League. Utgaven til Huddersfield i 2018/19 må ha vært noe av det dårligste som har vært i engelsk toppdivisjon.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]