– De seks store ødelegger Premier League med penger

Topp seks klubbene i Premier League stod for nesten 60 prosent av inntektene i ligaen forrige sesong. Roger Bell hos Vysyble mener dette ødelegger ligaen.

19. jun 2019 kl 15.30 Odd Sindre Tonning

En ny rapport fra de finansielle dataanalytikerne i Vysyble mener at gapet mellom de seks store klubbene i Premier League - Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Arsenal og Chelsea - og de resterende 14 klubbene i ligaen bare blir større og større, på grunn av de enorme pengesummene de seks store tjener hver sesong.

Nedgang blant resten

Tallene Vysyble presenterer viser at de seks toppklubbene til sammen tjente £2,77 milliarder, noe som med klar margin overgår hva de 14 andre klubbene tjener til sammen, bare £2,05 milliarder. Hver av de 14 klubbene tjente med andre ord i snitt rundt £150M, mens de seks øverste klubbene hadde inntekter på £460M.

Dersom man sammenligner disse tallene med tallene fra sesongen før, så kan man se at utviklingen skjer raskt. Topp seks klubbene tjente nemlig £247M mer enn de gjorde sesongen før, mens de 14 andre hadde en nedgang på £10M, til tross for en forbedret TV-avtale.

Det blir sagt i rapporten at noe av grunnen til disse forskjellene er at topp seks lagene deltar i europeiske turneringer som sørger for ekstra inntekter, men den legger også vekt på at slike forskjeller kan gjøre at gapet mellom klubbene blir større de kommende sesongene.

Gjennom de siste ti årene har avstanden mellom disse lagene økt betraktelig. I 2008-09 var avstanden mellom de som tjente sjette og syvende mest i ligaen bare £1,88M. I år var avstanden rekordstore £191M, står det i rapporten.

– Ødelegger Premier League

Roger Bell, som er direktør i Vysyble, og en av forfatterne av studien, har ifølge Liverpool Echoytret bekymring for at disse forskjellene skal gjøre det umulig for de mindre lagene å ta igjen topp seks.

– Med ti år med data tilgjengelig kan vi se en klar sammenheng mellom større inntekter blant de seks store, og en større andel av de samlede pengene i Premier League. De seks store ødelegger Premier League med penger, sier Bell.

Han er bekymret for at de økonomiske forskjellene skal gjøre det slik at de sportslige forskjellen på lagene skal bli større. Og disse forskjellene har man sett en tendens til allerede i forrige sesong. Før kampen mot Newcastle meldte vi at Liverpool hadde gjort det ekstremt godt mot lagene fra den nedre halvdelen av tabellen, og faktisk bare avgitt poeng en gang på de 19 kampene de spilte mot slik motstand. Noe helt annet enn det man har sett fra Liverpool tidligere, hvor de mindre lagene i ligaen ofte har bydd på problemer for Merseyside-klubben.

Men rapporten peker på at dette er en utvikling som går igjen blant de største klubbene, og ikke bare hos Liverpool. Topp seks samler nemlig mer poeng enn noen gang før.

«Siden Leicester City vant ligatittelen har de seks store lagene forbedret sin samlede poengfangst med 91 poeng, fra 393 i 2014-16 til 474 i slutten av 2018-19 sesongen,» står det i rapporten.

– Topp seks lagene sitter komfortabelt i førersetet, når høyere inntekter sørger for større poengfangst. Avstanden mellom ligamesteren og laget som kom sist i Premier League var på rekordmange 82 poeng forrige sesong, fastslår Bell.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]