– Det er ingen tvil om at Alisson har gjort en stor forskjell

Liverpool-legenden Ray Clemence er meget imponert over Alissons debutsesong på Anfield.

26. jun 2019 kl 22.35 Hans Christian Boge-Fredriksen

Forrige sommer la Liverpool store penger på bordet da de betalte rundt 67 millioner pund for å hente Alisson fra Roma. Dette var på det tidspunktet en rekordhøy overgangssum for en keeper.

– Klubben har kanskje betalt mye penger for han, men det er ikke noe problem. Han måtte bevise at han var verdt summen de betalte, og han har gjort det i en slik grad at man kan si at det var godt brukte penger, sier Ray Clemence, ifølge Liverpool Echo.

– Liverpool trengte minst to mål for å vinne

Clemence er av mange rangert som den beste Liverpool-keeperen gjennom tidene. Den nå 70 år gamle engelskmannen har ikke vært spesielt imponert over hvordan det defensive har vært i Liverpool de senere sesongene.

– Du følte alltid at Liverpool trengte minst to mål for å vinne en kamp før forrige sesong, sier han.

– På 1-0 trodde du at de muligens skulle slippe inn, men hvis de tar ledelsen nå kan de vinne kampen, som de har bevist.

Den defensive utryggheten Clemence hinter til mener han har blitt borte etter at Alisson ble hentet.

– Det er ingen tvil om at Alisson har gjort det ekstremt bra, og gjort en stor forskjell for de defensive kvalitetene til Liverpool.

Hva som kjennetegner en god målvakt

Clemence spilte hele 400 kamper for Liverpool mellom 1967 og 1981, og holdt nullen hele 185 ganger etter tall fra Transfermarkt. Det gjør han til en av de best egnede til å beskrive hva som kjennetegner en god keeper.

1970:
1970:  Ray Clemence i aksjon for Liverpool tilbake i 1970.

– Kjennetegnet til en god målvakt handler ikke bare om å gjøre gode redninger, men om å gjøre viktige redninger, avgjørende redninger, og det er det som gjør Alisson til en eksepsjonell keeper. Om det er uavgjort, eller man er bak med et mål, er det da man tenger keeperen for å holde deg i kampen, og det har Alisson gjort konsekvent, sier Clemence.

En av de viktigste redningene til Alisson kom på overtid i den avgjørende gruppespillskampen mot Napoli i Champions League. Da reddet Liverpool-keeperen den enorme sjansen til Arkadiusz Milik, og sendte med det Liverpool til utslagsrundene i turneringen.

26-åringen har også høstet mye ros for kvalitetene sine med ballen i beina.

– Teknisk så har han alle ferdighetene for å være en strålende keeper, han har en bra størrelse, han er rask med føttene, og – ettersom det moderne spillet har endret seg til at keeperne har ballen mer med føttene enn med hendene – er god med føttene sine, forklarer Clemence.

– Han kommanderer feltet og kommanderer folkene rundt seg. Han har vært en strålende signering og har en fantastisk tilstedeværelse til seg, som gjør at til og med før avspark vil motstanderne se på ham og tenke at han vil bli vanskelig å slå. Han bare står der og ser stor ut og i kontroll.

– Lærte fra tabben sin

Selv om Alisson flere ganger har vist frem kvalitetene sine med føttene var det i starten av hans Liverpool-karriere mange som ble nervøse når han brukte lang tid med ballen.

Alisson holdt nullen i sine tre første Premier League-kamper, men i den fjerde runden kom det mange fryktet. Den brasilianske sisteskansen mistet ballen til Leicester-spiller Kelechi Ihenacho som enkelt trillet ballen til Rachid Ghezzal som sørget for Liverpools første baklengs for sesongen.

– Da han gjorde en feil mot Leicester og tapte ballen – du kan ikke forvente at alt skal gå hundre prosent for deg som keeper – lærte han fra den tabben, og har forstått at man ikke kan spille for mye, ellers koster du muligens laget ditt et mål, sier Clemence.

– Det er alltid et godt tegn når en målvakt, eller hvilket som helst spiller for den sags skyld, er forberedt for å lære, da ingen burde tenke at de har fullført utviklingen sin. Ingen kommer til å ha en perfekt sesong, men han kontroller forsvarsrekka, og med van Dijk har han gjort en enorm forskjell for laget.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]