Gjemte sportsbagen i det høye gresset og stakk hjemmefra uten å si fra til foreldrene

Sadio Mané sin vei til å bli fotballproff er annerledes enn de fleste andre.

24. jun 2019 kl 21.55 Arild Skjæveland

Sadio Mané er for tiden i Egypt og deltar i Afrikamesterskapet. Senegal vant sin første kamp, men da måtte 27-åringen stå over på grunn av suspensjon. Han er tilgjengelig igjen til neste kamp, som er mot Algerie torsdag kveld.

I forbindelse med mesterskapet har han gjort et intervju med magasinet France Football. Der forteller han om sin litt spesielle vei til livet som fotballproff.

Angriperen var 19 år gammel da han dro fra Génération Foot i hjemlandet til franske Metz. Tre år før det måtte han jobbe hardt for å komme seg til hovedstaden for å spille fotball.

– Jeg planlagte alt ned til siste minutt, og visste at jeg ikke hadde noen penger. Ved solnedgang gjemte jeg meg i det høye gresset foran huset mitt, med sportsbagen og tingene mine, slik at jeg ikke fikk noen overraskelse da jeg dro. Tidlig neste morgen, rundt kl. 06.00, pusset jeg tennene og droppet å dusje. Jeg dro uten å fortelle det til noen utenom min beste venn, forteller Sadio i intervjuet.

Foreldre på leting

Han ville ikke si noe til foreldrene, som ville at han skulle fullføre studiene.

– Jeg gikk langt for å møte en venn som lånte meg noen penger slik at jeg kunne ta bussen til Dakar. Der ble jeg tatt imot av en familie jeg ikke kjente. Jeg dro rett på fotballtrening hos noen lag. Foreldrene mine så etter meg overalt. De var overbevist om at bestevennen min visste hvor jeg var men han holdt tett, og sa ingenting, sier han.

– Men min og hans familie la voldsomt press på ham, og til slutt sa han det. Så ringte mine foreldre og krevde at jeg dro tilbake, men jeg ville ikke og skammet meg - men ble enig om at jeg kunne komme hjem igjen dersom de lot meg prøve lykken med fotball så snart skoleåret var over.

Så ikke ut som en fotballspiller

Mané mener at han ikke så ut som en typisk fotballspiller - og konkurransen var hard.

– Det var 2-300 unggutter som ventet på sjansen sin. Det startet dårlig for meg, for alle lo av meg da jeg presenterte meg selv. Jeg så ikke ut som en fotballspiller. Jeg brukte bukser som ikke så ut som fotballshorts, og fotballskoene mine var helt slitte på siden og hadde blitt reparert så godt som jeg klarte.

– De som fulgte med på prøvespillet så på meg med merkelige ansiktsuttrykk. «Skal du virkelig bli en fotballspiller?». Jeg forsto det, men hadde ikke noe valg. Siden jeg ikke var så verst, så valgte de meg, og det var starten på reisen min.

Senegal - Algerie spilles torsdag kl. 19.00, og sendes på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]