Forklarer det oppsiktsvekkende Suárez-budet

Liverpool smalt igjen døra da Arsenal forsøkte seg i 2013.

5. jul 2019 kl 16.12 Marius Rabben

I sommer er det seks år siden det mye omtalte budet fra Arsenal på 40 millioner pund pluss 1 pund for Luis Suárez.

Det ble blankt avvist av Liverpool.

«Hva tror dere de røyker der borte på Emirates?» er blitt en ikonisk tweet fra klubbeieren, John Henry, noe som smalt igjen døra for potensielle forhandlinger.

I et intervju med Goal åpner Dick Law, som tidligere jobbet med forhandlinger på overgangsmarkedet i Arsenal, opp om hvorfor hovedstadsklubben gikk frem på den måten.

– En meningsløs klausul

Law forklarer at det hele kun dreide seg om å åpne forhandlinger – ikke at dette var det reelle budet – fordi Suárez hadde en klausul i kontrakten som gikk ut på at Liverpool måtte informere om det hvis det kom et bud på over 40 millioner pund.

– Den våren fikk vi nyheten om at Suárez ønsket seg bort fra Liverpool, sier Law.

– Vi fikk informasjon om avtalen som var forhandlet mellom Liverpool og spilleren, og i våre interne samtaler sa vi at den klausulen var meningsløs fordi det ikke var en utkjøpsklausul og sørget ikke for noe annet enn at Liverpool bare trengte å svare.

– Hva det var, var en forpliktelse til å diskutere en overgang hvis kravet ble møtt, og det kravet var 40 millioner pund.

– Kun for å starte forhandlinger

Men detaljene var uklare. Arsenal-leiren visste rett og slett ikke om det holdt med 40 millioner pund eller om de måtte passere den grensa.

– Dersom Liverpool mottok et bud på 40 millioner, visste vi ikke om de ville si: «Det er ikke mer enn 40 millioner.» Vi kunne ha gått for 45 millioner, men poenget er at vi visste det ikke var en utkjøpsklausul.

– Så planen var aldri at det skulle være et bud på 40 millioner pluss 1 pund. Dette var bare for å få satt i gang forhandlingene, påpeker Law.

Problemet for Arsenal var imidlertid responsen og latterliggjøringen som kom fra Anfield.

RASKT AVSLAG:
RASKT AVSLAG:  John W. Henry gjorde det klinkende klart hva han mente om Arsenals bud på £40m + £1,

– Respektløst

Liverpool gjorde det på mange måter klart at Arsenal opptrådte respektløst med et slikt bud.

Law mener på sin side at det var Henrys respons som viste mangel på respekt.

– Vi visste jo at vi måtte passere enn viss grense, så vi bestemte oss for å legge til et ekstra pund. Vi kunne ha sagt 50 eller 500 000 pund, men det ville ikke utgjøre noen forskjell for sluttforhandlingene. Budet var bare en utløser.

– Liverpool ville gjøre en stor greie ut av det, og det er greit nok. Da de mottok budet vårt, offentliggjorde de det umiddelbart.

– Jeg tror John Henry lurte på hva vi røyka, noe jeg tenkte var litt respektløst. Han kom med det fordi han var forberedt på å miste stjernespilleren sin. Dette var en fin måte å endre fokuset på.

– Kontraproduktivt

Arsenals tidligere transferforhandler mener samtidig at trekket fra Anfield ikke var så lurt likevel – fordi dette gjorde alle kjent med den nevnte klausulen, og Suárez endte opp med å dra året etter.

– Jeg har alltid tenkt at det å gå offentlig med det ikke var så lurt. En av tingene vi alltid var veldig stolte av i Arsenal, var at vi jobbet diskré bak kulissene.

– Og jeg syntes at Liverpool skjøt seg selv i foten ved å rett og slett si at de nå var forpliktet til å vurdere bud på grunn av den klausulen, ved å offentliggjøre det slik at alle fikk vite det, og til slutt mistet de spilleren sin.

TOK EN SESONG TIL:
TOK EN SESONG TIL:  Suárez ble værende etter en turbulente sommeren i 2013, og leverte en fyrverkerisesong før han ble solgt til Barcelona.

Men Liverpool holdt igjen døra den sommeren, til tross for at Suárez selv ba de røde i et velkjent intervju med The Guardian om å la ham dra fordi han ønsket Champions League-spill.

I stedet punget Arsenal ut 42,2 millioner pund for Mesut Özil.

– Ønsket ikke å gå ut bakdøra

– Det ville vært litt av en signering, fortsetter Law.

– Men Suárez og agenten ville ikke tvinge gjennom en overgang. Jeg tror han erkjente at fansen hadde vært strålende med ham, og at han var takknemlig. Han ønsket å forlate klubben ved å gå ut hoveddøra, ikke bakdøra.

– Jeg tror klubben sa til ham at han kunne dra hvor han enn ønsket bare det ikke var til en Premier League-klubb, og definitivt ikke Arsenal.

– Han protesterte i noen uker, men lot det gå og sa at han istedenfor å dra til Arsenal ville dra et annet sted påfølgende sommer. Det positive med historien er at Liverpool mistet spilleren; det negative er at vi ikke fikk ham, sier Law.

Året etter kjøpte Barcelona spissen for 75 millioner pund.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]