Rangert som nummer tre i verden

Liverpool blir rangert som den tredje beste klubben i verden på en ny oversikt. Bare Manchester City og Bayern München er bedre.

15. jul 2019 kl 18.45 Odd Sindre Tonning

FiveThirtyEight sin nyeste rangering over verdens beste fotballklubber blir Liverpool rangert på tredjeplass, bare slått av mesterlagene fra England og Tyskland.

Til tross for at Liverpool slo ut Bayern München fra Champions League forrige sesong, på veien mot pokalen, blir den tyske giganten rangert over de regjerende Europamesterne på FiveThirtyEights rangering. Manchester City, som stakk av med Premier League-tittelen ett poeng foran Liverpool troner øverst på listen.

Offensiv og defensiv rating

Det er forskere hos den amerikanske nettsiden FiveThiryEight som har laget det de kaller for en Soccer Power Index (SPI), eller en maktindeks i fotballen, hvor hvert lag får en offensiv og en defensiv rating. Denne ratingen er basert på hvor mange mål det er forventet at laget skal score eller slippe inn mot en gjennomsnittlig motstander på en nøytral bane.

Disse tallene gir laget en SPI-rating, som representerer hvor mange poeng det er forventet at laget kommer til å da dersom kampen ble spilt gjentatte ganger.

I tillegg til dette blir nivået på ligaen klubben spiller i, klubbens markedsverdi på Transfermarkt og klubbens tidligere sesonger tatt hensyn til, på veien mot å lage denne rangeringen.

Ifølge tallene på Liverpools SPI er det forventet at de scorer 2,9 mål per kamp, bare femte mest i verden. På den offensive ratingen er det Bayern München som topper, med 3,3 forventede scorede mål i en slik kamp. Ajax er nest best med 3,2, etterfulgt av Manchester City (3,0) og Barcelona (3,0).

Defensivt er det bare Manchester City som har bedre rating enn Liverpool. På en kamp mot gjennomsnittlig motstand på nøytral grunn er det forventet at de lyseblå fra Manchester bare slipper inn 0,2 mål. Liverpool følger hakk i hæl på 0,3, noe som er bedre enn Bayern München, Atletico Madrid og Barcelona, som alle får 0,4 på denne ratingen.

Manchester United slått av Leganés

Blant Liverpools to argeste rivaler er det faktisk Everton som gjør det best, da de blir rangert på 26. plass, bare så vidt slått av Borussia Dortmund, men foran Arsenal som ligger på 28. plass.

Manchester United gjør det aller svakest av de som blir omtalt som Premier Leagues topp seks, da de blir rangert på 34. plass. Deres offensive SPI-score er på 2,2 mens det er forventet at de slipper inn 0,8 mål per kamp. Dette gjør at de blir slått av klubber som spanske Leganés (31. plass) og Eibar (19.), greske PAOK (22.) og Olympiacos (9.) og sveitsiske Young Boys (33.).

Blant resten av topp seks ligger alle i toppen av listen. Chelsea er på femteplass, og bare Barcelona skiller Liverpool fra London-laget, mens Tottenham har plassert seg på 12. plass etter fjorårets finaleplass i Champions League.

FiveThiryEight er et amerikansk nettsted som begynte med politisk blogging, ved å samle meningsmålingene i landet til en samlet oversikt. Siden har de utvidet seg til å dekke også områder innen finans og sport. De har også laget lignende oversikter i NBA og MLB, og begynte på oversikten over fotballag i 2017.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]