– Vi er nødt til å endre på dette

Klopp frykter at de beste spillerne blir utbrente med dagens program.

23. jul 2019 kl 14.38 Marius Rabben

Liverpools manager har en rekke ganger tidligere sagt ifra om det han mener er et for tøft kampprogram i Premier League. I kombinasjon med andre turneringer og landslagsspill har det nå gått for langt, mener tyskeren.

Et klart eksempel er situasjonen til Sadio Mané, som endelig fikk komme i gang med sommerferien etter finalen i Afrikamesterskapet fredag. Da hadde 27-åringens tettpakkede sesong vart i 13 måneder.

– En 13 måneder lang sesong! Sånn er det. Spør ham hvor mye ferie han fikk, sier Jürgen Klopp, ifølge Telegraph.

– Trenger skikkelige pauser

Allerede uka før ligastarten returnerer han. Det betyr at Mané får to uker med fri før han skal i gang med pre-season.

Community Shield-kampen mot Manchester City på Wembley rekker han dermed ikke. Dagen derpå ventes han tilbake på Melwood, slik at det er mulighet for å rekke Premier League-starten mot Norwich påfølgende fredag.

– Han har spilt stort sett hver kamp for Senegal og for oss. I hver landslagspause er han borte. Spør ham, fortsetter Klopp.

– Presset er overalt. Vi er nødt til å roe dette ned. Vi trenger skikkelige pauser! Da vil dere få verdensklasse-prestasjoner. Da kan dere nyte disse gutta også på lang sikt, og det blir enklere for de yngre å komme igjennom.

– Høres ut som jeg klager

Klopp beskriver det stadige jaget etter viktige kamper – og nye turneringer for å øke antallet – for uakseptabelt, og mener det spesielt vil gå utover de beste spillerne.

– Vi sitter her, og det høres ut som jeg klager. Dette handler bare om at situasjonen, på lang sikt, ikke er akseptabel, forteller Klopp.

– Det virker som at ingen kan forestille seg en eneste uke uten fotball i løpet av året. Når skjedde dette? Enda en kamp, enda en kamp. Det er vanskelig for guttene.

– Alt vil gå bra denne sesongen. Men på lang sikt? Da må vi endre på dette. Det er nødt til å være pauser. Kom igjen, la dem slippe. Vær modige: Ikke behandle hver eneste kamp som om det er tiårets aller siste.

– Vi må vinne bortimot alle kamper vi spiller. Så hvor er det rom for utvikling? Vi må sørge for at det totalt sett er nok tid for guttene til å restituere seg og kjøre på igjen. Slik det var i gode gamle dager, forresten.

– De trenger ferie

Nå er Liverpool godt i gang med forberedelsene til 2019/2020-sesongen. De har allerede spilt fire kamper, og det venter tre nye før Community Shield tjuvstarter sesongen.

– Her (under pre-season) er ikke dette et problem. Vi har alle sammen her, bortsett fra de tre på topp og Ali (Alisson). Det er ikke et stort problem for Ali (at han har to uker med pre-season), men for de andre må vi se det an. De trenger en ferie.

– Det er ikke sånn at du etter tre dager kan si: «Hei, kom igjen, begynn å løpe igjen!»

– De har hatt et tøft sommerprogram. Dette er fotball; det er ikke som å sykle, så du mister litt av rytmen. Det kommer tilbake, men det vil være tøft i starten. Sånn er det for andre lag også. Tottenham vil nok ha hatt det ganske så likt som oss. Men det er som det er.

– I fremtiden må vi endre på dette. Vi er nødt til det, sier Klopp.

Enda en «viktig» turnering

Tidligere har Liverpool-manageren kommet med et tydelig stikk til den nye landslagsturneringa UEFA Nations League, der sluttspillet og finalen fant sted uka etter Champions League-finalen helt på tampen av 2018/2019.

– Jeg sa at jeg ikke liker Nations League. Folk så på meg og sa: «Huh?» Hver landslagstrener rundt om i verden sa: «Nei, jeg elsker det. Det er briljant, og vi har noe å spille for!»

– Så nå har vi VM, EM og Nations League. Så jeg kikket på kampene. Fire dager etter Champions League-finalen var guttene der. Nederlenderne, Shaq, engelskmennene. Hvis dette hadde vært privatlandskamper, ville de ikke vært med i det hele tatt.

– Men nei: Dette er Nations League, så de er nødt til det. Det er alltid enda en viktig turnering her. Den neste viktige turneringa. Og så er det England og Premier League som starter tidligst? Hvor er rommet vi har for trening?

Den regjerende Champions League-mesteren har en svært hektisk start på den nye sesongen hvor det potensielt kan bli sju (!) titler.

Kamper på løpende bånd

Fem dager etter Community Shield venter ligaåpningen, før Chelsea er motstander i UEFA Super Cup midtuka etter. Kampen mellom to engelske lag skal i tillegg spilles i Istanbul.

– Premier League begynner en uke tidligere enn alle de andre ligaene. Så, okey, vi må håndtere det. Vi får se. Vi flyr til Istanbul etter vi har møtt Norwich. Så drar vi direkte til Southampton etter det.

Og med under tre uker igjen til Premier League-åpningen vet Liverpool fortsatt lite om hva som venter i VM for klubblag i desember. De røde har fortsatt ikke fått en formell invitasjon, og oppsettet er ikke bekreftet.

Ifølge Telegraph har klubben bedt FIFA om å få datoer og programmet for turneringa som skal holdes i Qatar i løpet av desember, slik at de faktisk får planlegge en av sesongens mest hektiske måneder – og kan få bekreftelse på om det er obligatorisk at førstelagsspillerne blir med.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]