– Veldig viktig at de fikk kjenne på voksenfotball

Klopp er godt fornøyd med ungguttene – men sier mye kan forbedres.

26. sep 2019 kl 01.20 Marius Rabben

Til cupmøtet med MK Dons onsdag kveld skiftet Liverpool ut samtlige elleve som startet søndagens ligakamp mot Chelsea.

Likevel dominerte rødtrøyene i store deler av kampen på Stadium MK, og laget sikret et velfortjent avansement med én scoring i begge omganger.

Liverpools veteran og kaptein for anledningen, James Milner, var involvert i begge, med langskuddet som MK Dons-keeperen fomlet i eget nett kort tid før pause og innlegget til Ki-Jana Hoever i 2. omgang.

– Kontroll i 75 minutter

Vertene kom også til noen skumle sjanser, særlig i sluttfasen, men Caoimhin Kelleher, som debuterte i Liverpool-buret, vartet opp med noen strålende redninger og holdt nullen.

– I 75 minutter kontrollerte vi kampen, og så ble det skikkelig «tricky», sier Jürgen Klopp til pressen etter cupavansementet.

– Disse kampene er her for at gutta kan vise hvor gode de er. For en keeper er det ganske vanskelig i en slik kamp. Man er der uten å ha altfor mye å gjøre, så varter han opp med slike redninger. Det er helt briljant! Så det er jeg også fornøyd med.

– Vi kunne selvsagt ha gjort det bedre i den perioden, det er det ingen tvil om. Men før det kontrollerte vi kampen. Vi startet bra som lag, men vi ble litt stive fordi vi ikke scoret. Et tidlig mål ville hjulpet.

Uten rytme og rutine

Mange av navnene i aksjon spilte sine første kamper for sesongen. I tillegg debuterte tre av spillerne i startelleveren, og fra benken kom det to debutanter til.

– Kveldens lag var et lag som manglet rytme og erfaring, påpeker Klopp.

– Den mest rutinerte spilleren med best rytme var også den beste spilleren på banen, mener han, og sikter til kapteinen.

– Men det er samtidig så viktig at vi håndterer disse kampene, at vi er modige nok til å benytte oss av disse gutta. Vi kom ikke hit med denne oppstillinga fordi vi ikke respekterte motstanderen; vi kom hit for å vinne kampen, ingenting annet.

– Så jeg er glad for at vi avanserte, det er moro, og at de unge fikk kjenne på voksenfotball, noe som er veldig viktig, fortsetter manageren.

– Spesielt fikk angrepsspillerne kjenne på veldig fysiske situasjoner. Ikke overdrevent hardt, men tøffe dueller. Likevel viste de noen ganger hvor gode de er, så det er et stort steg for dem, og jeg er veldig fornøyd.

Den viktige rollemodellen

Milner trekkes frem som både bestemann og et særdeles viktig eksempel til etterfølge.

– Denne karen er «on fire», sånn er det. Det er til stor hjelp, sier Klopp.

– Han er en skikkelig rollemodell for unge spillere. Hvis han kunne spilt hver dag, ville han opptrådt på denne måten hver dag. Helt briljant.

Elliott imponerte

Harvey Elliott var på sin side ikke engang født da Milner debuterte i Premier League. Nå ble sommersigneringen fra Fulham den yngste noen gang til å starte en førstelagskamp for Liverpool.

– Fortsatt bare 16 år gammel, og denne typen fotball er bra, veldig bra for oss. En briljant gutt, han takler situasjonen bra og ønsker å lære, forklarer sjefen.

Klopp trekker frem at Elliott i tillegg til å være en «spesiell spiller» i visse øyeblikk også imponerer med hardt arbeid bakover og kombinasjoner fremover.

– Når du ser ham forsvare seg, når du ser at bevegelsene hans er så smarte, er det ikke enkelt å utspille ham. Det er veldig, veldig bra, og venstrefoten hans er ikke så dårlig, sier Klopp med et smil.

Elliott kunne faktisk ha notert seg for en assist til nettopp Milner i 1. omgang, men headingen fra veteranen gikk utenfor.

– Ingen dårlige unggutter her

Selv traff 16-åringen tverrliggeren to (!) ganger og storspilte nok til å få bestemannsprisen til Liverpool.no, med samme karakter som Milner.

– Litt uheldig, ellers hadde han scoret. En bra spiller, sier Klopp.

– De er alle gode. Vi har ikke dårlige unge spillere, for å si det sånn. De er alle teknisk begavet, så derfor er det viktig at vi kan gi dem disse kampene.

En annen tenåring, Hoever, gjorde det også bra som høyreback og scoret med pannebrasken i 2. omgang.

– Det var en briljant avslutning. Selv spilte jeg ikke på en liknende scene da jeg var 17 år, så dette var ganske imponerende, oppsummerer Klopp.

– Stemninga var god her, på et stort stadion. Et veldig flott stadion, forresten. Jeg skulle ønske at andre klubber i London hadde like fine garderober!

Hoever – høyreback eller midtstopper?

Manageren legger til at den unge nederlenderen var mer defensiv i 1. omgang, men at han fant veien inn i boksen da det trengtes etter pause.

– Da var han der, og målet var nydelig, i likhet med innlegg. Kjempebra!

Om det er høyreback eller midtstopper Hoever blir satset på, er for tidlig å si nå, svarer Klopp.

– For øyeblikket er det best med høyrebackplassen. Vi må se an hvordan han utvikler seg fysisk fordi midtstopper er en veldig krevende posisjon, forteller sjefen.

– Da må man være fysisk 100 prosent klar. Han har hurtigheten, han har pasningsfoten og kvalitet. Innleggene kan forbedres, men han har mange egenskaper som er nødvendig eller nyttig i sideback-rollen.

– Han har farten i seg, men noen ting må bli mer naturlig, viljen til å komme seg i riktig posisjon, åpne seg opp når man har kontroll på pasningen, slik at man ser hele banen. Det er så mange ting å forbedre, men det er helt normalt. Han er 17 år gammel, og hvis han ikke kunne forbedret seg nå, ville det vært veldig merkelig. Han har masse tid, og det er noe vi forhåpentligvis skal bruke sammen.

– Må ta de neste stegene

Klopp er tydelig på at ungguttene har mye arbeid foran seg.

Spesielt påpeker han at de må bli bedre til å holde ut og være med i kampen når klokka tikker mot slutten. Klopp mener det derfor var ekstra viktig å ha spillere som Milner til stede i den perioden.

– Vi har troa på dem, men de må ta de neste stegene, sier han.

– Etter kampen fortalte jeg dem at de siste ti minuttene, selv om de er i naturlig god form, så var de ikke lenger inne i kampen. De falt ut av det, og det er ikke greit.

– Så ser man Milly løpe rundt. Du må kjenne det selv ute på banen, og derfor er det (å ha arbeidskraften og et eksempel som Milner der, journ. anm.) så viktig. Uansett hva jeg sier, er det ikke det samme hvis de ser dette selv ute på banen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]