Liverpools ukjente helter på bakrommet

Matematikere hjelper Klopps mannskap med å finne veien til mål.

15. jan 2020 kl 09.12 Kenneth Baraas

De røde blir ofte hyllet for sitt gode arbeid på overgangsmarkedet og analyser av kommende motstandere. Disse prosessene består dog av mer enn å se kamper og notere noen stikkord på et ark. 

Sportsdirektør Michael Edwards blir ofte beskrevet som geniet når det kommer til hvordan Liverpool har opptrådt i overgangsvinduene, men det er et stort team som arbeider for å gi Jürgen Klopp de tallene som trengs.

Ønsker å øke sjansene for å score

Som Edwards, blir heller ikke Tim Waskett ofte avbildet, og er et ukjent navn for de fleste - til tross for at han har arbeidet for klubben siden 2012. Astrofysikeren er en stor del av teamet som ser på matematikken og de underliggende tallene, som kan hjelpe Liverpool i overganger, neste kamp, og hvordan spillerne og spillet kan utvikle seg. 

Waskett besøkte nylig et TV-program kalt «Royal Institution Christmas Lectures» som vises på BBC, der temaet for kvelden var hvordan man kan skape sin egen flaks - noe som er vesentlig i fotballen. 

Når det gjelder flaks eller uflaks i fotball trekkes ofte «expected goals» frem, altså sjansen en spiller har til å score fra ulike vinkler og posisjoner på banen. 

– Hovedmålet med hver kamp er selvsagt basert på målene som scores. Det er vår jobb å gjøre hver situasjon på banen - hver pasning, alle innkast, alle taklinger, alle skudd - til en sjanse for å score mål, forteller Waskett.

Scoringen mot Tottenham kom etter et innkast, der Mohamed Salah etter hvert fikk lagt ballen til Roberto Firmino som vendte av en mann og satte inn ledelsen. Kanskje er det var et resultat av arbeidet som gjøres på bakrommet.

– Dette gjør vi ved å se hvor skuddene blir avfyrt fra og hvor ofte det blir mål, det gir oss sannsynligheten for hvor stor sjansen er ved neste skudd fra samme posisjon. 

UKJENT NAVN: Tim Waskett blir ikke ofte avbildet, men gjør likevel en viktig jobb for klubben (bildet er hentet fra Twitter-profilen hans).

UKJENT NAVN: Tim Waskett blir ikke ofte avbildet, men gjør likevel en viktig jobb for klubben (bildet er hentet fra Twitter-profilen hans).

Utvikler spillet

Videre forteller Waskett om at valgene i det oppbyggende spillet også vurderes. I analysene kan de se hvor de beste pasningene kan spilles når en spiller er på en hvilken som helst plass på banen. Hvert posisjon verdsettes med et tall, og dermed kan det utvikles ulike mønstre som vil bedre spillet og øke sjansene for å score. 

– Hver helg får vi data fra rundt 200 kamper, inkludert hvert spark på ballen, og i hver kamp får vi data fra omtrent 2000 berøringer av ballen. 

– Det skjer pasninger omtrent hver sekund så det er veldig hektisk. Heldigvis er det ikke vi som gjør dette arbeidet - vi har datasystemer som registrerer dette for oss. 

– I Premier League har vi noe som heter «tracking data». Dette er et stort antall med kameraer rundt om på stadion som følger med på posisjonene til spillerne samt ballen. Kameraene tar 25 bilder i sekundet, gjennom hele kampen, så vi ender opp med rundt 1.5 millioner datapunkter.

Liverpools mannskap er velkjent for sitt enorme press og store arbeidskraft. Det blir også registrert hvor spillerne befinner seg til enhver tid av kampen, hvilke løp som tas og hvor intense løpene er. Dette er med å skaper et bilde på posisjoneringene til spillerne, samtidig som pasninger, innlegg og taklinger kan analyseres. 

Ifølge Waskett, bruker analyseteamet disse dataene til å bestemme hvilke pasningsvalg som er de mest optimale for å gi den største sannsynligheten for at ballen til slutt ender i motstanderens mål. 

Naby Keita skal være en av spillerne som har utmerket seg spesielt på disse analysene, ifølge Liverpool Echo. Noe som skal ha vært en av grunnene til at Liverpool signerte midtbanespilleren. Tallene til Keita skal ha vært uhørt gode, som gjorde avgjørelsen enklere for klubben. 

Før kjøpet av Mohamed Salah, skal tallene ha vist at egypteren ville utfylle ferdighetene til Roberto Firmino på en god måte, noe som har vært tydelig å se i den tiden de har spilt sammen. 

– Fordelen er at vi kan se tallene til alle spillerne på en gang, som betyr at vi kan analysere både spillere i Premier League og et stort antall av andre ligaer. Det gir oss god informasjon om hvilke spillere som gjør det bra og hvilke spillere som vi kanskje kan signere i fremtiden, avslutter Waskett. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]