IFAB har godkjent regelendringeneDette er endringene i fotballreglene når vi kommer i gang igjen

Nå blir det tillatt med fem innbyttere.

8. mai 2020 kl 15.12 Arild Skjæveland

International Football Association Board, fotballens internasjonale lovkomité, har i dag fastsatt spillereglene i fotball for resten av denne sesongen.

Det innføres flere midlertidige endringer som at sesongene har stoppet opp, og at kreative løsninger må til for at sesongene skal fullføres.

Den mest omtalte, er FIFA sitt forslag om at lag nå kan gjøre fem bytter i en kamp. Dette skal hjelpe til for å forhindre skader og for stor belastning når kampene kommer tett utover i sommeren. Forslaget ble vedtatt, og gjelder fra og med i dag og ut 2019/20-sesongen. Det skriver FIFA i en pressemelding.

En kan dog ikke gjøre byttene når som helst. Det kan byttes i pausen, og ved tre andre anledninger. For å bruke alle byttene må det altså gjøres dobbelbytter for at det ikke skal gå utover rytmen i kampen.

Det er opp til hver liga om de vil ta i bruk regelendringen. Den gjelder for alle ligaer som allerede har startet, eller som har planer om å starte og avslutte før året er omme.

Valgfritt med VAR

Den andre store nyheten fra IFAB-møtet, er at VAR nå blir valgfritt. Det er 40 ligaer i verden som bruker videodømming. I England er det kun i Premier League at systemet er tatt i bruk.

Det blir nå valgfritt om ligaene vil ta i bruk teknologien, som krever at det sitter mennesker tett i et rom og studerer hendelser som skjer på banen.

Der VAR fortsatt brukes, vil den opprinnelige VAR-protokollen gjelde som tidligere denne sesongen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]