Ble møtt av svarte skjermer til Premier League-starten

Snart braker Premier League løs, men det er det mange tusen TV-seere som blir snytt for.

17. jun 2020 kl 18.44 Arve Vassbotten

Onsdag kveld er Premier League endelig tilbake på TV-skjermen, og sulteforede Liverpool-fans kan forhåpentligvis snart se laget løfte sitt første ligatrofé på 30 år. Men for mange fotballfans er det et stort skår i gleden, for for konflikten mellom TV 2 på den ene siden og Get/Telia på den andre gjør at veldig mange ikke har tilgang til TV 2s kanaler, inkludert TV2 Premier League.

Søndag klokka 20 spilles Merseyside-derbyet, en kamp som også er satt opp på TV 2s hovedkanal, og derfor kunne blitt sett av også de som ikke abonnerer på TV 2 Sport Premium.

– Get har rundt 500.000 TV-kunder i Norge, som igjen er rundt en million TV-seere. Av dem har nesten alle Sport 1 og det store flertallet har også valgt å ha Sport 2. Det er veldig mange som betaler for alt av Premier League også.

– Vi har i tillegg lagt opp til at PL-oppstarten skal bli en folkefest etter en tøff tid for mange, og derfor er flere kamper flyttet til hovedkanalen vår. Så det har store konsekvenser at en million nordmenn nå står uten TV 2, sier kommunikasjonsdiektør i TV 2 Sarah C. J. Willand til Liverpool.no.

– Alvorlig

Den gamle avtalen mellom TV 2 og Get løp ut 31. mai, da det brudd i forhandlingene. Dermed mistet Gets kunder tilgangen til alle TV 2s kanaler.

Hva er status på forhandlingene nå, og er det noe håp om at det blir enighet før helgen?

– Vårt hovedfokus er å finne løsninger for kundene. TV 2 har siden skjermene gikk i svart jobbet intenst med å finne løsninger som gir seerne innholdet de betaler for tilbake, mens vi forhandler videre. Tilbudet vi har gitt er så enkelt som overhodet mulig: Kundene får kanalene tilbake i seks måneder, mens TV 2 og Telia/Get i den perioden fortsetter med nøyaktig samme priser og vilkår som i dag. Ingen taper noe og vi har god tid til å forhandle. Det tilbudet håper vi fortsatt at Telia/Get ombestemmer seg og sier ja til, slik at vi rekker ukens Premier League-kamper, sier Willand.

Det er en stor fare for at flere hundre tusen sportsinteresserte og mange tusen Liverpool- supportere ikke får med seg kamper de har gledet seg til i mange lange måneder.

Hvor mange fotballseere regner dere med blir rammet av dette?

– Det er en stor fare for at flere hundre tusen sportsinteresserte og mange tusen Liverpool-supportere ikke får med seg kamper de har gledet seg til i mange lange måneder. Gets kunder er de mest sportsinteresserte i hele Norge, så dette betyr faktisk mye etter lange måneder med venting. Det ville vært alvorlig et hvilket som helst år, men nå trenger vi alle lysglimt i hverdagen mer enn noen gang tidligere.

Hva slags budskap har du til de som har betalt for TV 2 Sport Premium gjennom Get og som nå ikke får sett kampene?

– Vi gjør alt vi kan for å løse denne konflikten. Vi ønsker ikke noe annet enn at Telia/Get skrur på kanalene våre igjen, så vi kan fortsette å forhandle slik at seerne ikke blir skadelidende. TV 2s hovedkanal har aldri blitt tatt av luften før.

– Forhandlinger som dette er alltid tøffe, men det skal ikke gå ut over seerne. Derfor har vi nå over tid jobbet for en enklest mulig midlertidig løsning, som får kanalene tilbake på luften. Det burde være den enkleste sak i verden å si ja til det. Ingen taper noe og vi får god tid til å forhandle en avtale i ro og fred uten at seerne blir skadelidende, sier Willand.

Slipper å betale for TV 2 Sport Premium

På den andre banehalvdelen i konflikten står Telia. Også kommunikasjonssjef Henning Lunde. Til VG sa han i går at:

– Vi ber om en midlertidig avtale på mer enn seks måneder og har raust tilbudt dagens prisnivå som ble kraftig økt for noen måneder siden. Men vi kan ikke godta at TV2 stadig vekk skrur opp prisen uten at de samtidig satser mer på eget innhold. Vår oppfordring er at TV2 må slutte å villede kundene våre. De sier en ting utad, og så sier de noe helt annet i forhandlingene med oss. Det siste påfunnet fra TV2 er å si utad at de vil ha en «våpenhvile» på seks måneder med oss slik at våre kunder kan få tilbake TV2. Men i forhandlingene har TV2 vært krystallklare på at om seks måneder så vil de kreve like stor prisøkning som de har krevd nå. Da blir det konflikt igjen. Det kalles på godt norsk å villede våre kunder og TV2s egne seere når de forsøker å fremstille dette som en god midlertidig løsning.

Men også Lunde håper det skal komme på plass en løsning.

– Vi både jobber og håper på en rask løsning, men kan dessverre ikke love noe sikkert akkurat nå. Vi vet at nordmenn elsker engelsk fotball, og vi vet at Liverpool har en stor fanbase i Norge.

– Vi håper inderlig at vi skal klare å komme til enighet med TV2 slik at alle får da del i feiringen av det som forhåpentligvis ikke kan ende med noe annet enn Liverpools første seriemesterskap på 30 år, sier Lunde til Liverpool.no.

Mange har jo betalt for TV 2 sport premium, hvordan kompenseres de av dere nå?

– Ingen vil selvfølgelig bli fakturert for sitt abonnement på TV2 Sport Premium før vi har en ny avtale med TV2 på plass og sendingene er tilbake, lover Lunde.

Ønsker ikke seerne som gisler

Slik det er i dag betaler vi for mange flere tusen enn de som faktisk kjøper produktet, og det er ikke rettferdig i forhold til resten av kundene våre.

Med tanke på at Premier League nå starter opp igjen, er det et viktig moment i forhandlingene med TV 2 å gi folk mulighet til å se kamper framover?

– Ja, absolutt. Vi forsøker å ivareta alle våre kunder interessert, og vi har gitt TV2 et tilbud om en bedre pris på PL-rettighetene forutsatt at vi bare betaler for de kundene som faktisk får tilgang og abonnerer på produktet. Det betyr i praksis at TV2 kan få mer, ikke mindre, betalt av oss hvis produktet blir så bra at flere vil abonnere på det. Slik det er i dag betaler vi for mange flere tusen enn de som faktisk kjøper produktet, og det er ikke rettferdig i forhold til resten av kundene våre, sier Lund.

– Det Get skisserer her er en helt ny avtale, med helt andre vilkår. Det er det selve forhandlingene handler om. Skal vi få innholdet tilbake til seerne nå, så må det være en enkel og ærlig løsning. Vi har foreslått at kundene får tilbake kanalene sine, med samme pris og samme vilkår, mens vi forhandler videre. Det er ingen grunn til at Get ikke kan si ja til det, mener imidlertid Willand i TV 2.

Hun mener ikke Premier League har vært et viktig forhandlingskort i striden mellom selskapene.

– Tvert imot. Vi har strukket oss langt for å holde kundene helt utenfor dette. Vi har aldri tidligere opplevd at en distributør har som strategi at kundene rammes.

– Så håper vi selvsagt at Telia/Get merker seg den enorme interessen der ute for Premier League, og at de skrur på kanalene våre igjen. Så kan vi fortsette forhandlingene uten at det går ut over seerne. Men målet vårt er at seerne ikke skal være forhandlingskort eller gisler nå.

Vil det bli aktuelt for dere å åpne opp TV 2 Sumo for de som i dag abonnerer på TV 2 Sport Premium gjennom Get eller å vise det som går på hovedkanalen gjennom Sumo uten kostnad, slik at de får sett kamper?

- Vårt hovedfokus er å finne en løsning som gir alle som nå har svarte skjermer innholdet de fortjener og betaler for tilbake, mens vi kan forhandler videre. Det er helt uakseptabelt at kundene sitter i skvisen som nå. Med løsningen vi har foreslått, som hverken endrer pris til vilkår for noen, kan kundene ha kanalene tilbake i kveld.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]